Biztonságos kalitka - A higgadt védelem és a hisztérikus...
Címlap / Otthon / Biztonságos kalitka - A higgadt védelem és a hisztérikus túlféltés hintáján

Biztonságos kalitka - A higgadt védelem és a hisztérikus túlféltés hintáján

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-03

Fogd a kezét, vagy engedd el? Tedd meg és kapd el! Biztonságban, vagy önállóan nevelkedjen a gyermek? A kettő együtt is lehetséges, megmutatjuk, hogyan!  

 

Ötven éve, vagy annál régebben minden városban, faluban szabadon jártak, játszottak a gyerekek az utcákon. Hat-nyolc éves gyerekek vigyáztak a kisebbekre a Városligetben, a budai hegyekben. Nem volt jelentős forgalom, önállóan jártak iskolába még az első osztályosok is. Persze, minden családban három-négy gyerek nevelkedett. Ma nagyrészt felnőtt kísérettel járnak a gyerekek. Évről évre szűkült az iskolások önállósága. Kevés gyerek születik, fokozottan vigyázunk rájuk. Sőt az elektromos készülékek elterjedésével a lakásban is ajánlatos figyelemmel kísérni a gyermek minden tevékenységét.

Svédországban a játszóterektől a fürdőszobáig mindent a gyermekbalesetek megelőzése szempontjából ellenőriznek. Kevesebb gyermek születik, mint régen, de azokra mind állami, mind családi szinten mindenki vigyáz. Tapasztalataikat szívesen megosztják velünk. Erről szólt a Svéd – magyar összefogás három napos szimpóziuma. A közös munka pedig ezután az egész évre kiterjed.

HarmoNet tipp: Gyilkos szülők?>>>

A lakószoba
Még alig jár a gyermek, máris arrébb tolja a széket, hogy felmászhasson rá, és elérje mindazt, amit az asztalon talál. De még annál is jobban érdekli az ablak, az állólámpák kapcsolója. Mindez érthető, mert valódi csoda, hogy egy kattintással fény lesz, megszólal a tévé, a Hifi. Szép csendben játszik a gyermek az asztal alatt, s csodálkozunk, hogy nem szól a telefon, mert a drága gyermek elvágta a zsinórt. Még szerencse, hogy csak gyenge áram volt benne. A könyvespolc a gyermek számára mászókának látszik. Miért ne próbálná ki? S ha az nincs a falhoz rögzítve, maga alá temetheti a kis légtornászt. Forró vasaló közelébe ne engedjük a gyereket, s ha a vasalót már használtuk, olyan helyre tegyük, ahol biztosan nem éri el. (Van olyan hely?)

Lépcsők, korlátok
A gyermekek nagyon szeretnek lépcsőkön járni, sőt a lakásban beépített lépcsőkön szánkózni. Már mászókortól figyelmeztetni kell őket, hogy csak felnőtt jelenlétében közlekedhetnek. Ezért a lépcsőt ajánlatos gyermekráccsal elzárni, egy-másfél évesen már maguk fogják meg a felnőttek kezét, hogy vezessék le őket. Ügyes felnőtt pedig a gyermek derekának magasságában is felszerel korlátot. Néhány erős léc a tartókra, s a gyermek megszokja, hogy csak kapaszkodva közlekedhet. De még így is előfordulhat baleset, mert rendszerint egyik kis kézben valamilyen állatkát visz a gyermek reggelizni.

Hálószoba, gyerekszoba
A pelenkázó közelébe helyezzünk el minden szükséges ruhát, eszközt, egy pillanatra se hagyjuk egyedül a kicsit. A rácsos ágy csavarjait rendszeresen ellenőrizzük, s ameddig nem tud a gyermek biztonságosan aludni, az ágy szélén legyen legalább egy deszka. Távolítsuk el a gyerekszobából a nejlonzacskókat, zsinórokat, szalagokat, nehéz tárgyakat, éles szúró- és vágóeszközöket, vegyszereket, kozmetikumokat. Az eltört játékokat dobjuk ki, mert a gyermek hajlamos mindent a szájába venni.

Étkező
Ismert dolog, hogy az étkező asztal éles pereme éppen az egyéves totyogó fejének magasságában van. Amíg nem lesz magasabb a gyerek, tegyünk szőnyegszerű vastag takarót az asztalra, és arra világos, jól mosható, feltűnő terítőt. Még a felnőtt is gyakran beveri a fejét a nyitva hagyott felső konyhai szekrényajtókba, pedig már lehetne ilyen tapasztalata, ne várjuk meg, amíg a baba tizedszer kap az arcocskájára sebet. Az előke is csak addig legyen a csecsemőn amíg éppen eszik, mert utána rángatni kezdi, és fulladozhat maradék ételekkel a szájában.

Konyha, fürdőszoba, közlekedő helyiségek
Különösen sok veszélyt jelentenek ezek a helyek, ne engedjük a gyereket a tűzhely közelébe se. Nagyon szeretnek a kapcsolókkal játszani, minden fokozottan veszélyes lehet. Ne tartsunk a tűzhely szélén edényeket, mert a lábast könnyen magára húzhatja. Svédországban a tűzhely tetejét magasító fallal védik a kis kezektől, a hűtőszekrényre, szemetes szekrényajtóra, sütőre gyermekzárat tesznek, hogy ne lehessen kinyitni feleslegesen.

Sérülések
Azonnal mentőt kell hívni az alábbi esetekben, ne magunk vigyük a gyereket kórházba, mert a mozgatás is árthat.
Artériás vérzés, égés, elkékülés, eszméletlenség, fulladozás, gerincoszlop sérülése, nyílt hasi sérülés, vérvizelés, izomrángások, szemmozgás zavarok, leszürkülés, maródás a szemben, sokkos állapot, tágult nyaki vénák, görcsök, vakság, rendellenes helyzetben mozdulatlanul fekszik, szúrt seb a szemgolyón, szívverés leáll, nem vesz levegőt (ez utóbbiaknál, amíg megjön a mentő, kezdjük az újraélesztést).

Ne féltsük gyermekeinket a sportoktól, de tanítsuk meg őket biztonságosan használni saját szervezetüket, előkészítés (bemelegítés) nélkül ne kezdjenek nehezebb, bonyolultabb mozgásformákat (síelés).

HarmoNet tipp: Gyermeknevelés szeretettel, következetesen>>>

Dobosy Ildikó


 
 
[ 2366 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x