Bio-kaja bio-gyerek - Mit egyen a család gyöngye?
Címlap / Otthon / Bio-kaja bio-gyerek - Mit egyen a család gyöngye?

Bio-kaja bio-gyerek - Mit egyen a család gyöngye?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Egyen húst vagy ne? Mennyi cukrot fogyasszon? A gyümölcspermet lebomlik? Egészséges táplálkozás babakortól. A bioétkezés és a friss alapanyagok használata. Érvek és ellenérvek a gyermek bioétkeztetése körül. 

Az étkezés rendszerességét, a táplálékok minőségét kb. 20 éve sulykolják belénk a szakemberek. Elhanyagolhatatlan, hogy minden nap egészséges, tápláló ételeket fogyasszunk. A leggyakrabban mértékletességre és egyenletességre intenek a szakemberek, a táplálkozás szakértői azonban többnyire csoportokba tömörülnek, és, vagy kiegészítő táplálékra, vagy valaminek az elhagyására esküsznek. A bio táplálékoknak nagy a keletje, de sokszor nem értjük, ismerjük a mögöttük álló hátteret. A bio táplálkozásba sok embernél pl. nem fér bele a tehéntej, míg mások a példás étrendjük mellett esküsznek rá, hogy mértékkel fogyasztva orvosság!

A gyermekek táplálkozása rendkívül fontos pont. A gyermek még növekszik, fejlődik, nem csak megtartáshoz van szüksége táplálékra, hanem az arányos, értelmes növekedéshez is. A kisgyermekek körében ma nagy számban fordul elő elhízás. Ezek a gyerekek többnyire kevésbé érzik jól magukat, mint társaik, jobban izzadnak, kedvetlenebbek, és a társaik, akik kiskorban még gyakran a külső megjelenés alapján döntenek a barátságokról elítélhetik őket. Így a pszichés problémák is megjelenhetnek. A gyermeket fogyókúráztatni szabad, kell is, azonban mértékkel; a kalóriaszám, adalékok csökkentésével, de a táplálék mennyiségének megtartásávall!!! A drasztikus diéták koplalásos kúrák KIZÁRÓLAG felnőtteknek megengedettek. A gyermeknél a cukor és fehérliszt bevitelét kell csökkenteni és a friss táplálékokét növelni, ez az egyetlen fogyási mód, természetesen a sporttal kísérve.

HarmoNet Fórum tipp: Harmó Babák >>

Sok gyermek azonban jobban szereti az édességet, csokoládét, mint a gyümölcsöt. Ezt is gyermekkorban kell megalapozni. A gyermek zsírsejtszáma 3 éves koráig alakul ki, ízlése 2-3 éves korig, így ha ebben az időben friss táplálékokhoz jut, akkor ezeket is fogja a későbbiekben előnyben részesíteni. Így hiába akarunk kedveskedni gyermekünknek csokoládéval, süteménnyel, a legjobbat akkor teszünk, ha ezeket minimálisan adjuk csak kezébe. A családban gondot okozhatnak az idősebb családtagok, akik - főként a szocializmus idejéből származó, nélkülöző nagyszülők, dédszülők - egyszerűen így fejezik ki szeretetüket, így kompenzálják a nehézségeket. Csoki csokival, s amit a gyerek kér. Sajnos ebben keménynek és következetesnek kell lenni. A gyermek érdeke, hogy a nagyi, papi megtartóztassa magát.

A bio táplálkozásról megoszlanak a vélemények. A fizikai munkában a vegetáriánusok gyakran kevésbé eredményesek, mint húsevő társaik, egyszerre kisebb energiabefektetésre képesek, azonban hosszabb távon egészségesebbek, kitartóbbak, így céljaikat így is tökéletesen elérik, bár más módon.
A kismamák esetében fontos döntés, hogy mit eszünk és mit nem. A hús, tej együttes kihagyása nem javasolt, mert a kalciumszint csökkenésével, a gyermek, magzat csontjainak lágyságával járhat, mi több, a gyermek fehérjeérzékeny lehet a pocakban megszokott tápláléktól, mivel nem tanulja meg lebontani a fehérjéket.
 

Baba korban a tehéntej adása inkább csak egy éves kor után javasolt. Addig a gyermek nem, vagy alig, és forraltan kaphat csak még homogénezett, ultrapasztőrözött terméket is. A gyermek tökéletes bioétrendre való áttérése nagy döntés, és az eddigi tapasztalatok szerint egészséget és kiegyensúlyozottságot, sőt átlag feletti aktivitást hoz a gyermek életébe. Ennek oka, hogy ezek a gyermekek egyszerűen nem terhelődnek le a méreganyagoktól, így szerveztük egyszerűen szuperál. Ellenben a gyermek nagyon sok alkotóanyagot nem tanul meg lebontani, így a húst, tejet esetleg kihányja, lehet laktóz vagy fehérje érzékeny, lisztérzékeny. Az óvodába kerüléskor kezdődnek először a bajok, ugyanis nagyon kevés olyan intézmény van, ahol a gyermekek ilyen táplálásban részesülhetnek. Ha hagyományos oviba kerülünk, és a gyermek évek óta nem evett pl. húst mindenképpen közöljük az óvónőkkel. Sajnos egyes gyermeket nevelők hajlamosak ezeket a kéréseket nem figyelembe venni. Nekik el kell magyarázni, hogy egy gyermek, aki születése óta, vagy évek óta nem étkezik hagyományos módon, számára életveszélyes lehet egy "én jobban tudom" típusú beújítás!

HarmoNet tipp: Kövér gyerek, éhes gyerek >>

A bioétkezés mindemellett a gyermek számára lehet nehézség. Bár ízét könnyen megszokja, de teljes értékűen táplálkozva olyan termékeket is fogyasztania kell, mint szója. A szója azonban sok mellékhatással jár, nagy mennyiségben mérgező, ártalmas is lehet! A gabonatejek kiválóan helyettesítik a tehéntejet, de nem adják meg a megfelelő kalciumforrást, ezért a szélsőséges bio étrendet egy egészségesen világrajött gyermeknek nehéz javasolni. Kiváltképp azért, mert sohasem tudhatjuk, hogy a jövőben, a későbbiekben mindig lesz-e módja ilyen táplálékot szerezni, kerülhet olyan helyzetbe, amikor egyszerűen a hagyományos ételekkel kell beérnie, ezt pedig képesnek kell lennie lebontani!

A bio étkezés helyett ezért érdemes az egészséges étkezésnél maradni, ami mértékkel tartalmaz tejterméket, húst a legkevésbé szükséges, de ha adunk a gyermeknek szárnyasokat és zsírmentes húsételeket adjunk, érdemes a cukrot minimalizálni. Jó, ha kerülik a péksüteményeket, az üdítőitalokat, és az étkezdéket. A legtökéletesebb, ha javarészt zöldségből, gyümölcsből, friss tejből és gabonákból készít a szülő házilag, tartósítószermentes termékeket. (A gyümölcsök esetében jó tudni, hogy a permetszerek java része még nem bomlik le a termény eladásakor, így alaposan mossuk le, ha gyanus jelet észlelünk a gyermeken étkezés után, rengeteg tiszta vízzel, égő gyomor esetén tejjel itassuk és forduljunk orvoshoz!!!) Kerüljük a sok konzervet, és csökkentsük a fagyasztott terméket. A tojás a húshoz hasonlóan elhanyagolható, egyetlen haszna, hogy kiváló jódforrás, ezt azonban spenótfélékből és nagyon ritkán friss tengeri termékekből megszerezheti a gyermek.

Ha bizonytalanok vagyunk a gyermek étkeztetését illetőleg, vagy hogy esetleg allergiás-e valamilyen táplálékra, jobb, ha szakorvoshoz, dietetikushoz fordulunk!

HarmoNet tipp: Gyermekkori étkezési problémák >>

Fodor Kata

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6310 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x