Bizalomból félelembe – Út a világ megismeréséhez
Címlap / Otthon / Bizalomból félelembe – Út a világ megismeréséhez

Bizalomból félelembe – Út a világ megismeréséhez

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-10

Minden jól nevelt gyermek – mármint azok, akiknek a szülei hagyják, hogy a gyermek saját hajlamainak megfelelően növekedjen és nem tesznek külön erőszakot rajta, nem félemlítik meg – egy-két éves korában már felfedezi és élvezi a lejtőt, a dombot, a hegyet. 

 

Nem kell a gyereket külön megtanítani arra, hogy lejtőn lefelé könnyebb szánkózni, csúszkálni, „motorozni”, mint sima terepen. S ha hagyják, hosszú ideig képes kísérletezni a gyorsulással. Aztán magától felszalad az emelkedőre, és bátran beveti magát a magasból egy szeretett felnőtt karjai közé. Leugrik a vízpartról anyja vagy apja ölébe. Vagyis kísérletezik az anyaggal, és megbízik az őt szerető felnőttben feltétel nélkül. Elvárja a szeretett felnőttől, hogy olyan megbízható legyen, amilyennek ő tapasztalta az anyagi világ törvényeit, anélkül, hogy ezt aggyal megfogalmazná.

Átlagos gyermek hat-hét éves koráig megbízik környezetében.
Sokat kell csalódnia, mire gyanút fog, hogy a környezet nem jelent tökéletes védelmet.


Az önérzet megszületése
Minthogy minden embernek más a külvilággal való kapcsolata, különböző időkben érik stresszhatások, félelemérzetek, a felnőttek iránti bizalmat is más korban veszítik el. De a fogváltás korára általában már gyanúsan kezdi figyelni a gyermek környezetét.

A mesék is ezt a világot tükrözik:
A gyanútlan Piroska a farkas hasában köt ki. Hófehérkét elzavarják otthonról (még rosszabb, ha meg is akarják ölni). Hamupipőke apja nem veszi észre, hogy lánya sorsa rosszra fordult. A kiskecskéket meg akarja enni a betolakodó farkas. A bizalom megszűnik, minden új ismerős félelmetes lehet. (Amikor azt mondjuk a gyereknek: vigyázz az utcán, mert elüthet egy autó: már nem is gondolunk arra, hogy ember ül az autóban, esetleg ő is apa vagy anya, akinek vigyáznia kellene a kisgyerekre, valami szörnyű ellenséggé válik szavaink nyomán az utcán közlekedő autó.)

A gyermek leválik a tökéletesen megbízható felnőttről, vadak veszik körül, ugyanazok, akik ártatlan állatok millióit gyilkolják halomra húsra, bőrre, szőrmére éhesen.
A gyermek elkezd egyes szám első személyben beszélni, mindenki más kihullik éntudatából.

HarmoNet tipp:
Biztonságos kalitka>>>

Archaikus kultúrák
Élnek még ma is olyan emberek, akiket a csoportlélek, vagyis közös tudat tart össze. Mivel számukra nem a kényelmesség az élet vezérmotívuma, minden kultikus karakterrel bír, és ezzel az egoitás nem kap olyan komoly szerepet. A magam-érzés is jobban kizáródik. Az érzésnek még túlnyomórészt megismerő jellege van, és ezért az ember a természettel az analitikus tudomány (állandóan félelmet keltő szülői figyelmeztetés) nélkül is sikeresen tud bánni, amennyiben kizárólag érzését követi.


Az autisták

Az autista emberek testüket nem érzik annyira sajátjuknak, mint az átlag, másrészt a környezet gondolatait, érzéseit nagyon erősen átélik. Ahol a megismerő érzés erős, ott sokkal kevésbé van szükség agyra támaszkodó gondolkodásra. Szerető szülők gyakran nevezik a szokásostól eltérő gyermekeket „angyaloknak” (kis Buddhának), mert szavak nélkül képesek átvenni környezetük érzéseit.

HarmoNet tipp: Bébireflex kamaszkorban>>>

Burok
A magam-érzés kialakulása a bűnbeesés megismétlődése. A közvetlen kommunikáció az évek során elmarad, az iskolában nincs arra szükség, hogy a gyermek felmásszon a hegyre, csak tanul a hegyről, térképen látja, számok fejezik ki a magasságot, képek a növényzetet, állatokat. A gyermek egyáltalán nem tanulja meg, hogy az állat érző lény, ugyanolyan testi és lelki igényei vannak, mint saját magának. Sőt, az utcán didergő koldus szükségletét sem képes átérezni az, aki csak az autó hátsó ablakából látja a többi embert.

Szellemvilág
A szellemvilágban nincs elválasztottság. Folyamatos kommunikáció van, és ez a létezés. Ebben a létezésben mi magunk vagyunk a „beszéd”. Ebben a világban nincs szimpátia és antipátia, hanem odaadás vagy elkülönülés. A földi világban is azzá leszünk, amit tapasztalunk, majd a következő pillanatban kioldjuk magunkat az azonosságból, és tárggyá válik a dolog számunkra. Figyelmünk lényege ez az azonossá válni tudás, ez az odaadás, a szellemi lét visszfénye.

Ez történik velünk, ha egy nagy művészt hallgatunk, vagy egy szobrász munkájában gyönyörködünk. Ezt az azonosságot kellene elérni koncentrációs gyakorlatban, vagy meditációban.

Dobosy Ildikó
 
 
[ 1558 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x