Az apró hosszúfarkú titkai - avagy a mogyoró mesterei nem...
Címlap / Otthon / Az apró hosszúfarkú titkai - avagy a mogyoró mesterei nem a csajok (Csodás képekkel!)

Az apró hosszúfarkú titkai - avagy a mogyoró mesterei nem a csajok (Csodás képekkel!)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-20

Egy hasznos és kedves állatka testközelből. Betelepített faj, mégis otthonosan érzik magukat és családiasan meleg fogadtatásra számíthatnak a helyi lakóktól. Mesés fotók az erdei barátokról.  


Rendezvénynaptár
Aki Szilvásváradon lemarad az aktuális buszról és még nem foglalt helyet magának időben, a főúton sétálva rátalálhat a Szilvás Hotelhoz vezető útra. Ez egy csodás kastély, melynek a kertjében az egykori úttörőtáborok maradványai barátkoznak az enyészettel. A kastélyban azonban főúri szállás és vacsora fogadja a kevés látogatót. Másnap a reggelinél még mindig csak madárfütty csatlakozik a vándorhoz, s a csendben megjelennek a fenyőfákon a mókusok.


A Greenwich-parkban, Londonban, úgy érdemes sétára indulni, hogy mogyorót viszünk zacskóban, mégpedig jó sokat – akár kilószám is – mert a mókusok kézhez jönnek, szinte kérik az uzsonnát. A szürke mókus a múlt századi betelepítése óta elterjedt a Brit szigeteken. A szürke mókust és a közönséges mókust látták már egymással küzdeni az élelemért, de a közönséges mókus kipusztulása azért mégis nagyrészt az ember rovására írható. Amíg az ember irtja az fenyőerdőket, és helyette díszfákat vagy ipari hasznosításra szánt fákat ültetünk, a közönséges mókus élettere kerül veszélybe, míg a szürke mókus ott is meg tud élni.

HarmoNet tipp:
Mit kezdj a gyerekkel? - Szakadó esőben a nyaraláson >>

Fenyvesek
A fenyők egész évben hullatják leveleiket, de sosem nagy számban. Leveleik tű alakúak, viaszosak, kevés vizet párologtatnak. Az erdei fenyőket zöldre pingált körcsúszdához hasonlóan használják a mókusok, a lucfenyők, jegenyefenyők csúcsos zöld templomtoronyhoz hasonlítanak. A fenyvesek kitűnő szélfogók, védik az erdőt a legádázabb téli hóviharoktól is. A talajt borító száraz tűlevélréteg nem kedvez a magvak kicsírázásának. Ahol azonban patak folyik az erdőben, ott fűzek, égerek is nőnek. A mókusok lerágcsálják a tobozpikkelyeket. 


Gombák
A sűrű fenyvesek félhomályában számtalan gomba dugja ki kopasz fejét. Ezek a gombák bonyolult szövedéket alkotnak. Kőszeg, a Mátra, a Bükk hegység vidékén mindennapi eledel a vargánya, szárítva is tartósítható. Tavasszal a tobozokból kihulló virágporeső is táplálja őket. Itt terem a kékhátú galambgomba, a tőkegomba, nyáron óriási őzlábgombákkal, pöffetegekkel is találkozhatunk. 

Madarak
Egyik legtarkább madár a fenyvesekben a hamvas küllő. Egy másik harkályfaj a háromujjú harkály, nagy szakértelemmel rovarlárvákat vés ki a fenyőtörzsek és ágak belsejéből. A csíz vagy nagypirók csodaszép csonttollú madár. A hím komolyan udvarolgat a tojónak, ajándékokat is visz neki mintegy eljegyzésül. A nagy fakopáncs kiszemel egy elágazást vagy hasadékot a fán, szakszerűen beilleszti a tobozt, és elkezdi kalapálni, hogy hozzáférhessen a magvakhoz. 

HarmoNet tipp:
Ki a szabadba gyerekestől! >>

Ragadozó madár az őrgébicserős, hajlott csőre van, a gébicsek töviseket használnak éléskamrának. Felnyársalt vagy két ág közé illesztett zsákmányukból bármikor falatozhatnak, nem kell a karmukban tartani a kis állatot.
A törpekuvikok nagyon lármás madarak, a kisebb madarak összeverődnek, és megpróbálják elűzni őket. Kedves madár a gatyáskuvik, faodúban fészkel, különösen erős ellensége a nyuszt.


Az ellenség
A mozgékony nyuszt madarakra, mókusokra, kis állatokra vadászik a fenyőágak között. Félén állat, kizárólag elhagyott helyeken él. A sziklák között nyestet is találhatunk, ha elég türelmesek vagyunk. A héja és a karvaly rövid szárnyával ügyesen cikázik a fák között. Egyszer csak lecsapnak, és karmaik között elviszik a kis állatokat.

Dobosy Ildikó
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4369 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x