Mese, ahogy a mai gyerek kéri
Címlap / Otthon / Mese, ahogy a mai gyerek kéri

Mese, ahogy a mai gyerek kéri

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A könyvesboltban járva mesék tömkelegével találkozhatunk. A lükébbnél lükébb hercegnős csillogó-villogó könyvnek álcázott izék mellett a szülők gyermekkorának hasonmás, vagy megújult kiadásai is ott sorakoznak. Bekúszott az angolszász irodalom több nagyszerű meséje mellett néhány német mese, de a televíziós mesék könyv változatai is harcba szálltak a gyerekek figyelméért. 

Gyakran járunk a könyvesboltba. Szoktunk ott látni egy 4 gyerekes családot, akik nem vásárolni, hanem mesélni járnak be. Itt nem kell csöndben lenni, mint a könyvtárban, és el szabad olvasni a meséket a gyereksarokban. Szoktunk látni gyereket, akinek nem nagyon olvasnak odahaza, és csak a televíziós élmények hatása alapján választanak mesés könyvet, valamilyen alkalomra. És vannak azok a gyerekek, akik egyszerűen könyvbolond családba születtek. Ők már ismerősként köszöntik egymást.

A "modern mese”
Amikor a modern meséről beszélünk, sokan arra gondolnak, hogy Pokémonok harcolnak egymással, vagy manga hősök a mi kultúránktól idegen megfogalmazásban lila ég alatt égőpiros szemmel kardoznak. Talán a modern mesekönyv arról ismerszik meg, hogy csillámporral gazdagon meg van szórva, esetleg megszólal, vagy három dimenzióban jeleníti meg az eseményeket? Szó sincs erről! A modern könyv-technológia és a mese modernsége elválik egymástól. Lehet klasszikus mesét is modern technológiával feldolgozni. A modern mese nem a verekedésről, meg a csillámporos giccsről ismerszik meg. Arról, hogy a mai kor gyermeke magára tud ismerni benne. Azonosulni tud a szereplőkkel, és élményfeldolgozásában szerepet tud játszani a mese újra és újra történő átélése. A mai gyermekeknek ilyen mai mese IS kell.


Bestseller – Anna Peti és Gergő
Ebben a hatalmas könyv kínálatban nem könnyű bestsellert írni. Bartos Erikának mégis sikerült. Anna Peti és Gergő történeteit a barátnőm ajánlotta, éppen amikor az óvodába készültünk. A mesék a szerző három gyermekéről szólnak, és egyszerű, hétköznapi kalandokat élnek át. Olyanokat, amik minden gyermek életében előfordulnak. Játszótérre mennek, nyaralnak a Balatonnál, összevesznek és kibékülnek, összetörik a játékaikat, nem akarnak fogat, vagy hajat mosni, megáznak, katicát találnak, és így tovább. A könyvet a szerző igényes, egyszerű, és joggal mondhatjuk, hogy korstílust alkotó grafikái díszítik. (lásd a képen)

HarmoNet tipp: www.annaespeti.hu – mesék vannak a weben is, valamint megtudunk egy csomó titkot három barátunkról és szüleikről. (Például azt, hogy diafimen is van ilyen mese!)

Mici cica, Laci malac, Pisti póni
Vekerdy Tamás – a neves gyermekpszichológus - hívta fel a figyelmemet egy fontos dologra. A gyerek számára a klasszikus archetípusos mesék (vándorlegény, boszorkány, tündér, mostoha, stb..) mellett ugyanolyan fontos, hogy saját életének eseményeit konkrétabban is feldolgozhassa. Ezért adta azt a tippet, hogy találjunk ki egy saját, külön bejáratú, családi mesehőst, aki valójában a gyerekünk. Meséljünk minden nap erről a hősről. Legyen ez az esti utolsó mese, és foglalja be az adott nap eseményeit. Laci malac, vagy Micike cica története mindig megegyezik azzal, ami saját gyerekünkkel történt.


Vekerdy felhívja a figyelmet: -Ahhoz, hogy a mesehős kedvelt szereplő maradjon, soha nem minősíthet. Micike cicával, Laci malaccal történhetnek dolgok, érezhet így, vagy úgy, de nem minősíthetjük viselkedésüket. Azok a szülők, akik ezt a tanácsot megfogadták, gyakran számolnak be arról, hogy a gyerek bizonyos eseményekkel kapcsolatos mesét akár még évek múlva is újra és újra kéri. Lehet egy mulatságos, vagy egy kellemetlen történet, aminek a feldolgozása, újra átélése nagyon fontos a kicsi számára. „Meséld újra azt, amikor Micike rohangált az étteremben …” kéri a gyerek. Újra és újra. Benne újra játszódik az élmény, a kudarc, a siker, és könnyedén feldolgozza, helyére teszi magában.

HarmoNet tipp: Egész nyáron ingyenes programok a Lánchídon - Minden hétvége családi nyaralás a város szívében >>

Mesélni fejből, vagy könyvből?
Anna Peti és Gergő története ezekhez a saját mesékhez hasonló. Nem minden anyuka tud „fejből mesélni”, vagy kitalálni egy saját esti mesét. Ám mióta Bartos Erika segítségükre sietett, a kevésbé jó „mesélőkével” megáldott szülő is szinte minden eseményhez találhat megfelelőt a három kisgyerek történetéből. A sorozat ma már 6 könyvet számlál, és csak remélni tudjuk, hogy lesz még választék. A sok gyerekes családok és az egykét nevelők is bátran mesélhetik, hiszen a szerző mindegyik kisgyermeke valódi egyéniség ezekben a történetekben. Nagyon szépek a képek, egyszerű a mese szövése, és mindenki képes azonosulni a szereplőkkel.

(Köszönjük Bartos Erika engedélyét a képek felhasználásához!)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6577 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x