Mire van a gyermeknek szüksége nyaraláskor a túléléshez?...
Címlap / Otthon / Mire van a gyermeknek szüksége nyaraláskor a túléléshez? - Teljes idegvért szülőknek!

Mire van a gyermeknek szüksége nyaraláskor a túléléshez? - Teljes idegvért szülőknek!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A nyár a barátok és a kikapcsolódás ideje. Amennyiben kiskamasz gyermeked nyaral a társaival, a bukósisakon, sportfelszereléseken és szülői igazgatáson túl, a legnagyobb szükség kétségtelen az Őrangyalokra van. 

Teljes menetfelszereléssel megérkeztek Nagyfiam osztálybeli jó barátai, tizenegy éves átlag életkorral. Ketten jöttek, egy vagány és egy szolid, hárman együtt igazán színes kis csapat.

Pár perc alatt megtelt a kert biciklikkel, bukósisakokkal, horgászfelszereléssel, focicipőkkel, a konnektorokat pedig ellepték a mobiltöltők. Új felfedezést tettem, miszerint a mobiltelefonokból időről időre zene bír szólni, nem is akármilyen, fogalmazzunk úgy, hogy meglepő dallamok és szövegek. A káosz napról napra nőtt, a legtöbb, amit tehettem, hogy próbáltam a szobájukba szorítani a zoknigubacsokat, etetőanyagos tálkát, és felismerhetetlenségig gyűrt ruhadarabokat, és mini világító patrontasakokat.

HarmoNet tipp: Mit kezdj a gyerekkel? - Szakadó esőben a nyaraláson >>

Első nap hajnali félötkor riasztották magukat, a biztos halfogás reményében. Közel van a móló ezért idén már nem kaptak szülői kíséretet, csak bukósisakokat, amit mindegyik csak váll és szájrángatva bírt felvenni. Tízóraira értek vissza, természetesen mindenféle nem várt eseményről kellett beszámolniuk.

Kiderült, hogy a Vagány barát egyszer csak gondolt egyet és visszabicajozott a házhoz, mert itthon hagyott egy kelléket. Egy enyhén zavaros történetet mesélt miszerint egy autós intett neki egy kereszteződésben, hogy menjen, de a bicikli farát mégiscsak elkapta, ő leesett, és kissé beverte a fejét egy oszlopba. Mivel bukósisak volt rajta, nem esett baja, nem fájt semmije. Kissé elhűltem, pontosítsunk nagyon elhűltem, de sajnos ez is benne van a pakliban.  Az sem lenne persze ideális, ha huszonnégy órás ügyeletet tartanék, és hajnalban a Kicsit meg a Lányomat is lerángatnám a partra, és az is abszurd volna, hogy a férjem, aki reggelente dolgozni jár, előtte még a halakkal mórikázzon a parton.


A történet jócskán megijesztett, és miért is ne a legelső naptól ne tudjak nyugton lenni a gondolattól, hogy bajuk eshet. Már első nap elüti egyiket az autó, mi lesz az ötödiken? Ne higgyük, hogy tanultak az esetből, már aznap délután újra bukósisak nélkül akartak biciklizni indulni, és mélységesen felháborodtak azon, hogy ilyen meleg időben a fejükre kell húzni valamit.

Ominózus reggel amúgy az enyém meg térdig vizesen, masszív iszappakolással jött haza. Azt mondja becsúszott a patakba! Milyen patakba? A tóhoz mentek nem? És akkor kiderül, hogy ami eddig sose jutott eszébe, együtt felfedezték, hogy ahol a tó betorkollik (vagy mit csinál) a híd alá, ott egy kis patakocskában köt ki, ők legalább is így hívták azt a kis lápos-sáros csatornát. Erre mennek, bocsánat: úsznak az angolnák állítólag, és vadászat közben a csúszás természetes, szinte nélkülözhetetlen. Amúgy ő biztonsági játékos, bár a baráti parádé őt is magával ragadta, és egyik nap ruhástul ugrott rá a matracra, és a gatyarepesztő című ügyességi játékot is ő terjeszti az arra érdemesek közt.
Ez amúgy a ma twister-ként ismert játék, régi falusi változata. Nem pörgetni kell, hogy hova lépj, hanem egyszerűen csak a földbe kell dobni a bicskát, és ha beleáll, oda lép a másik. Ehhez is szükségeltetik egy-két őrangyal.
A Vagány barát még aznap feltette a koronát az anyaparáztató baleseti napra.

Figyeljenek jól az érthetőség végett.
Vagány barát nagyon ért a dolgokhoz, de tényleg. Megtudtuk tőle, hogy áramot kell vezetni a földbe, hogy feljöjjenek a giliszták. Az nem kérdés, hogy mihez kell a giliszta ...

HarmoNet tipp:
Budapest berkeiben - Trendi nyaralás, ha a fővárosban ragadtál! >>

Olyan meggyőzően magyarázta a fizikát és a természetismeretet, hogy fel se tűnt az az összefüggés, hogy a gilisztacsalogató művelet közben esetleg megrázza az áram. Az áram nem rázta meg, másként esett. Intett a Fiamnak, hogy hozza a forrasztópákáját, mert kitűnően fog vele áramot vezetni a földbe. Én naiv, nem voltam a nyomában, a tudományos hozzáállás annyira megigézett, hogy befordultam a konyhába főzni. Csak később, félve fedte fel, hogy vajon mi az az égéshez hasonlító folt nyakának bal felén. Konkrétan: a ház hátának a falában lévő konnektorba dugta be a pákát, itt elég szűk a hely és egy bozót mellett van. Ez okozta a bajt, idézem szó szerint: „ Nem számítottam rá, hogy szúr az a bozót, és ahogy a lábamhoz ért, amikor a földre guggoltam, úgy megijedtem, hogy eldobtam a pákát és ráestem. Pont a nyakamat súrolta.” No comment! Illetve annyi, hogy egy giliszta sem jött föl. Hahotáznánk, de nehéz.

Na látják ezért szoktam magamban mosolyogni, és meredten bólogatni azon, amikor úgy küldik a fiúgyermekeket nyaralni hozzánk, hogy majd figyeljek oda, hogy mosson rendesen fogat esténként, és ne költse el a zsebpénzét. Most már látják, hogy valójában a túlélés a cél!


Nekem pedig a legnehezebb feladatom az, hogy ne szúrjam le őket, és ne tiltsak egy-egy hajmeresztő baleset elmesélésekor, mert akkor legközelebb el se mondják, és ha mondjuk hány egyet a gyerek egy biciklis ütközés után, akkor agyrázkódás helyett, csak egy gyomorrontásra gondolunk. Igen láttam, ahogy órákig méregetnek, hogy beavassanak-e ezekbe a kínos részletekbe, vagy inkább maradjon a titkuk.

Az elkövetkező napokban már nem leselkedett rájuk sok veszély, csak rám, mert óvatlanul beültem a Fiam mellé a dodzsembe, ami szinte életveszélyesnek bizonyult.

Tanulság amúgy nincs, (hacsak nem az, hogy tíz év feletti fiú mellé ne ülj be a dodzsembe) csak egy sóhaj, hogy miért nincs már falu halásza, akire hajnali horgászatra rábízhatnám a kölyköket. Marad a véres valóság, remélhetőleg a jelző nélkül, és felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a nyár az őrangyalok ideje! Gyertek, gyertek, gyűljetek csak körénk, kedveskedünk nektek egy kis sültkárásszal, meggyes pitével, mert nagyon-nagyon hálásak vagyunk, amiért ilyen szépen, és fogjuk rá, épségben telik a nyár.

Jakabosné Kovács Judit, Mazsola Játszó és Manócska Muzsika foglalkozásvezető >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2820 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x