Ősz a babaszobában - a baba lelki békéjének megóvása a...
Címlap / Otthon / Ősz a babaszobában - a baba lelki békéjének megóvása a változás évszakában

Ősz a babaszobában - a baba lelki békéjének megóvása a változás évszakában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A baba számára az ősz különleges évszak. A szülők ilyenkor gyakran még melegben is agyonöltöztetik gyermekeiket, ők maguk is feszültebbek, miközben a kicsi sok csodát érzékel a fények játékától kezdve a hangok tompulásáig. 

Ha nagyobb testvér van a családban, ez az időszak a rohanást is magában foglalja, a kicsire, akinek éppen nem kell iskolába vagy óvodába beszoknia, kevesebbet figyelnek. Az ősz, akkor hogyan érintheti meg, és mit tehetünk azért, hogy ez számára is kellemes időszak legyen?

A páratartalom ilyenkor megváltozik, és szeptembertől novemberig egyre hűl a levegő. Ekkor érdemes odafigyelni a baba öltözködésére. Ne a hőmérő higanyszálát vizsgáljuk, hanem a hőérzettel foglakozzunk inkább. Napos melegbe hiába írunk szeptembert, vagy októbert kár túlöltöztetni a gyermeket. Ez vonatkozik a szélre is. Szél ellen menjünk szélvédett helyre, fás ligetbe, vagy adjuk rá szélkabátot, a felesleges sok ruha azonban megizzasztja kicsit, és izzadtan egy kis szellő is veszélyesebb lehet! Ha a baba már elmúlt egy éves, akkor pedig, erősíteni, szoktatni is lehet a szervezetét. Néha vigyük ki sétálni, kismotorozni vagy rollerezni reggel, amikor még picit csípős az idő, de már nem marja az ember torkát. Ködös időben viszont próbáljunk meg legalább egy sálat rábeszélni.


Ha hideg időben sétáltok, párás ködben, akkor utána ne forró teával forrázz még egyet a kicsi torkán, hanem dús termékeket nagy vitamintartalmú élelmiszereket adj a gyermeknek.

HarmoNet tipp: Vízi-móka placcsal - Hogy élje túl a gyerek az úszásoktatást? >>

Az ősz egyik fontos pontja, hogy a szülők rohannak. Ha a kicsit babysitterre, vagy nagyszülőkre bízod is, mindig legmegfelelőbb környezet válaszd neki. Ha ő jobban érzi magát nagyszülőnél, még ha neked teher is elvinni otthonodtól a rokonokig, inkább válaszd azt a helyszínt. Fontos szempont lehet az is, hogy a munkából, bevásárlásból lehetőleg mindig sötétedés előtt 1 órával, vagy még korábban érj haza. Ez télen persze nem fog menni mindig, de az ősz során még talán megoldható. Ez a változás évszaka ugyanis, és az átalakulást éljük meg belül. A gyermek ezt ugyanúgy érzi, és ekkor az alkonyati idő nehezebb lelkileg, ilyenkor jó, ha vele vagy.

Az ősszel más módon is meg lehet ismertetni. Ha egyszer nélküle sétálsz, szedj gesztenyét, makkocskát, nem mérgező terméseket, amiket jó, ha megmosol, meleg szappanos vízzel, és leszárítasz. Ebben a formában már a gyermek kezébe adhatod, a tapintás, az érzet, mint új tapasztalat, sokat ad a gyermek szellemi fejlődéséhez. Ha játszanál vele, mond el, az erdőből hoztad, és ha nagyobb lesz, együtt szedtek majd terméseket. Vegyetek elő egy színes, állatos képet, és a terméseket a megfelelő állatoknak adva játsszátok el, ahogy megetetitek őket. Ha hangutánzással, mondókákkal kanyarítod, nagy örömét leli majd benne, később pedig, mint emlék, tapasztalat fog felrémleni a gyermekben. Természetesen a termést szájba venni nem szabad, ez alapszabály, ezért a terméseket inkább csak 10 hónapos kor után nézegessétek, végig figyelj játék közben, ha pedig már mással foglakozik a csemete, tedd el a gyűjteményt egy zárt helyre!

Szintén jó lehet ősszel az állatmesék eljátszása, ahogy az állatkák elmennek aludni, akár csak maga a mese, a bábokkal történő előadásmód, vagy a teljes testtel való eljátszás, ebbe nagyobb testvérek is bekapcsolódhatnak. A kicsinek érdemes e mellett megmutatni az őszi levelek színpompáját, kavalkádját, takarójára varrhattok, vagy hímezhettek az ősz színeivel leveleket, mackót, vagy borzocskát, aki az álmaiba is elkíséri.

HarmoNet tipp: Mire jó a babanyelv és mikor vigyázz vele? >>

Reggel igyekezzetek együtt kelni a nappal, néha már előtte, és akkor figyeljétek is meg a napfelkeltét, néha persze csak utána sikerül, ilyenkor csiklandozd meg a gyermek hasát, hogy a hasára süt nap. Ezek a játékok segítnek kialakítani a kicsi időérzékét, illetve olyan élményeket kaphat, amelyből érzékeli az idő múlásának változásait. Ahogy a nappalok lerövidülnek így nem szorongást hozó, a játékidő lecsökkenését produkáló eredményt kapunk, hanem egy játékos megismerést, amelyet már az egészen kicsi gyermekek is átélnek!

Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3033 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x