A baba táplálása ősszel
Címlap / Otthon / A baba táplálása ősszel

A baba táplálása ősszel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

A gyermekek az őszi időszakban, a szoptatást követően többet ehetnek. Fokozódik az étvágy, főként a mozgás után, és főként reggel, illetve nappal, amikor még nem túl fáradt a gyermek. Nyáron ez persze másként volt, sok szülő panaszkodik, hogy forróságban a gyermek egész nap nem kíván enni, és ahhoz is tompa, hogy eleget igyon. Most majd pótoljuk. 

Az egészséges kisgyermek, persze nem kövér kisgyerek. Ami azt illeti nincs szüksége fölösleges kalóriákra, fehérjetúltáplálásra, vagy sok zsírra. Persze olykor már a kicsi gyermekek is megeszik a zsíros kenyereket, puha falatokban felkockázva, de lényegesen kevésbé üdítő ez számukra, mint a gyümölcsök, zöldségek vagy főzelékek fogyasztása. Ha táplálni szeretnék és jól, ebben az időszakban adjunk sok gabonát, főként reggel és délben, egészen 3-4 óráig bezárólag. Este már ne terheljük a gyomrot. Viszont hideg hatására a kicsi többször kér édességet este, amelyet mértékkel meg is adhatunk.

A mértékkel szó alatt megválogatást értek. Sokkal jobb egy vaskos szelet nagymama almás pitéjéből, mint 2 szem apró bolti cukorka. Míg az egyik nagyobb adag, de valóban egészséges, a másik kevésnek tűnik cukorból, de sokkal rombolóbb adalékanyagokat tartalmaz. Reggel adhatunk szintén édességet, ha kér a gyermek, de ez se legyen egyoldalú, csak csokispelyhet, vagy magát a csokoládét fogyasztani nem túl egészséges. A gyermek számára a karamell, a cukros tej, a mézes kenyér is igen tápláló lehet. Gyümölccsel ezeket a termékeket ne keverjük feltétlenül, nincs rá szükség, a legjobb, ha külön-külön adjuk őket.

A kicsi reggel a hűvösben biztosan vágyik valami meleg innivalóra, ez viszont elnehezít, visszaaltat, ezért ha bölcsibe kell szaladni, jobb ha langyos, testhőmérsékletű a reggeli, mielőtt nagylesz a külső-belső hő-kontrasztja. Javasolható viszont a sok finom Krisnás édesség, amely tiszta és egészséges, pl. a tejlabda reggelire, a házi tejkaramella délelőtt, vagy a malpura ebédre, amely mini fánkocska, gyakorlatilag, olajban sütjük ki és pudinggal tálalható.

HarmoNet tipp: Táplálkozási olimpia gyerekeknek! - Verseny ősztől az egészség jegyében >>

A kicsi számára ősszel nagyon egészségesek a főzelékfélék, amelyek egyébként ne csapjuk be magunkat, képesek hizlalni! Ennek oka, hogy hagyományos főzelékkészítési eljárás a berántás, ebbe liszt és olaj, zsír vagy jobb esetben margarin szerepel, olykor tejföl is, ha hozzá vesszük a rostokat és cellulózt, egyes termékeknél, mint répás borsós főzelékek a cukrot, akkor egy bontatlan kalóriabomba, amiből ezért elegendő napi egy alkalommal fogyasztani!

Ősszel naponta egyszer igyekezzünk gyümölcsöt adni. A kicsi nem fogja már olyan hévvel fogyasztani, mint nyáron, a szezonális gyümölcsök lágyabbak, nem olyan erős az ízük, jobban csúsznak, ilyen a körte, alma, illetve behozottan a banán. Jó táplálék lehet a diákcsemege is, ebből főként a mazsola, illetve, ha a gyermek nem allergiás rá, akkor az olajos magvak is. Kiskorban ezeket meg is főzhetjük, vagy ledarálhatjuk süteménybe, kekszbe vagy akár joghurtba téve.

A tej nagyon fontos tápanyag az agynak, viszont mértékkel fogyasztandó, a tartós, dobozos, bolti tejek, sajnos nem kielégítőek, ha termelőtől vásárolunk tejet, mindenképpen akár kétszer is forraljuk fel, és pár napon belül igyuk meg! Az ilyen termékekből nem árt 1-1 kortyot félretenni, baj esetére, hogy meg tudjuk vizsgáltatni a terméket. Egy éves kor alatt viszont a tej nem javasolt, így azt helyettesítsük lehetőleg.

A húsfogyasztásra ősszel megnőhet az igény. Korunk embere azonban túlfogyaszt fehérjéből, és látnia kell, hogy hulladékból, tetemekből építeni a szervezetet, igazán nem lehet. Húsokból gyermeknek ezért fehér húsokat adjunk csak - ha már mindenképpen szeretnénk - ezeket frissen készítve tálaljuk, apróra vágva, hogy könnyen emészthető legyen, vagy darálva, és rendszerességét tekintve pedig, bőven elegendő heti 1-2 alkalommal adni belőle a gyermeknek.

Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3227 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x