A szülő vagy az iskola nevel? - Felelősségvállalás a gyermek...
Címlap / Otthon / A szülő vagy az iskola nevel? - Felelősségvállalás a gyermek körül

A szülő vagy az iskola nevel? - Felelősségvállalás a gyermek körül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-09-25

A gyermek először talán elszenvedi az iskolát, később maga készül rá, mi több ki óhajtja ott fejezni egyéniségét. A szülő nagy hatással lehet rá ekkor, és be kell vezetnie egy másik autoritás elé, a pedagógushoz. Az óvoda még finoman alakít, az iskola viszont, ha kell vasszigort alkalmaz. Hol és hogyan indul az iskola, hol válik szét az út, a gyermek kísérése, meddig tart a szülő nevelése, és hol kezdődik az oktatás szerepe? 

Készülődés az iskolába
Nagyobb gyermekek már készítik az iskolatáskát, csomagolják a megvásárolt füzeteket, könyveket. Édesanyjukkal együtt nézegetik ruháikat, mi az, ami még "elmegy" a következő tanévben is, melyek azok melyeket kinőttek, vagy már igen kopottak, s nem szeretnék tovább hordani.

Az a szülő, aki a táborozás, kirándulás után valamilyen munkát is tudott szerezni gyermekének, most örömmel vásárol, hiszen a gyerek "már saját keresetéből veszi meg a szükséges ruhákat." Öröm ez a fiatalnak is, és megismeri a pénz értékét. Hiszen már elég nagy ahhoz, hogy belássa mennyire drága minden, s örül, hogy ebben is tudott segíteni szüleinek. Ilyenkor nagyon is meglátszik, melyik családnál gondolt előre a családfő, az Apa, s az Édesanya is. Hiszen beosztva havi keresetüket, igyekeztek félretenni az őszi beiskolázásra is, előre nem látható kiadásokra. Nemcsak a ruhákat, cipőket, stb. kell kiegészíteni. Ha kollégiumba megy gyermekük, a fehérneműk felújítása, s még sok apró dolog amit vásárolni kell szeretteiknek.


Ezért ott, ahol már megszokott, hogy előre tervezve éljék napjaikat, nincsenek nagy gondok. Csak időpontot kell egyeztetni, talán újból szabadságot kivenni, hogy a bevásárlás megtörténhessen. Nem mindent kapnak meg egy helyen, ezért nem kevés időt kell eltölteni, mire -kimondhatják, hogy mindent meg tudtak venni gyermekeiknek. Elnézést kérek kedves Asszonytársaimtól, de már nem egy férjtől hallottam: Feleségem szinte mániásan vásárló, ezért nem merek mindent pénzt a kezébe adni, mert akkor semmi sem maradna a fontos bevásárlásokra. Sokszor nem tud ellent állni annak, amit lát, megveszi, ha kell, ha nem. Ez nem jó dolog.

A szülők és tanárok összmunkája

A gyerekek gondja főleg az édesanyáké. Nagyon jól teszi, ha őket is bevonja,  az iskolára való felkészülésbe. Mivel hamarosan kezdődik az iskola, ruha- cipő próbák, táska vizit napirenden vannak. Többszöri külföldi utamon azt tapasztaltam, hogy az iskolásokat meg lehetett különböztetni egyenruhájukról. Minden iskolának, más-más színű ruhája volt, természetesen színben, agyagban egyforma a fiúknak-lányoknak. Lányokat csak szoknyában láttam. Nagyon jónak tartom. Nincs semmiféle öltözködési versengés, nem tudni senkiről, hogy milyen anyagiakkal rendelkeznek szülei. Hajviseletükben sem lehettek feltűnők. Nyugodtan leírom, hogy öltözködésükkel összefügg az összetartozás érzés is.

HarmoNet tipp: Mit ad ma az iskola? - A pedagógusokért és a diákokért >>

Bár nem jártam bent az iskolákban, de lemerem írni, hogy tanárnőik is sokkal szolidabban öltözködtek, mint nálunk, vagy máshol. Ez így a helyes. A felnőtt, a tanár viselkedése, ruházata, legyen példaszerű tanítványai előtt. Így várható el a tanítvány elfogadható viselkedése.
Szemlélet által változunk át. Ahogyan kicsi korunkban tekintünk szüleinkre, s tanítóinkra, mi is olyanok szeretnénk lenni.  Ezért mennyire fontos, hogy kellően megfontolja minden szülő, tanár, vagy nevelő öltözködési módját, beszédmodorát, munkájához való hozzáállását, mert a gyermekek mind-mind azt akarják utánozni.


Az is lényeges, hogy a szülők és tanítók, tanárok, nevelők között jó kapcsolat alakuljon ki. Ha azt tapasztalja a gyermek, hogy szülei tiszteletben tartják tanáraikat, s őszintén bíznak egymásban, ő is ilyen viszonyt igyekszik kialakítani velük. Mindenkinek könnyebb lesz az együttműködés a tanév alatt.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6134 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x