Készíts meseszép sziklakertet ősszel - Kertbe és erkélyre...
Címlap / Otthon / Készíts meseszép sziklakertet ősszel - Kertbe és erkélyre is!

Készíts meseszép sziklakertet ősszel - Kertbe és erkélyre is!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ismét enyhülni látszik az idő, és bizony a kert ápolása elhanyagolhatatlan ebben az időszakban, hogy a télre kényelmesen felkészülhessenek a növények, és tavasszal újult erővel nyílhassanak. Miként készíthetsz szép sziklakertet?  

Már most érdemes hozzáfogni az első komoly fagyok előtt, hogy a külön lévő sziklakerti palántákat egy helyre rendezzük. Miért fontos ez most? Azért, mert ha már ősszel csodásan elrendezzük e növénykéket, koratavasszal az első olvadás után erőre kaphatnak, nem kell vele megvárni március végét, áprilist, hanem a növény automatikusan a tavaszi felhajtóerővel megerősödik és nyílik. Azért fontos viszont még a hidegek előtt elhelyezned e csemetéket a földben, hogy gyökereik megerősödjenek, felkészülhessenek a hideg télre. Az első évben, ha nagy fagyok várnak rá télen, és nincs még hótakaró, akkor éjjel, fóliával is védheted növénykéidet. Erre azonban egy sziklakertnél ritkán van szükség.

Mi kell a sziklakerthez?
  1. szerszámok
  2. szép kövek, kavicsok, sziklák
  3. jó minőségű föld
  4. sziklakerti növények, pl. kövirózsa

Hogyan állíthatod elő a szép kerted?

1. Elsőként fontos alaposan felásni azt a dombot, lejtőt, kupacot, vagy sík területet, ahol kiképeznéd a sziklakertet. Ha később tóval is bővítenéd, akár már most megáshatod a helyét, és kibélelheted, de télre ne engedj bele vizet.

2. Felásás után érdemes kevés megmaradt komposztot forgatni bele, vagy jó virágföldet, trágyát, de akár lehet kevés komposzt alap is az, amit bekeversz. Ezek közül azonban inkább csak az alma, vagy burgonyahéj alkalmas erre, ezek ugyanis gyorsan és jól lebomlanak.

3. A bekevert föld után, a sziklakert fő növényeit, a nagyobb elemeket, mélyebbre nyúló növényeket kell beültetni. Ha megvannak a fő elemek, a földet érdemes kicsit megdöngölni, és csupán a felszínen, lazára, porhanyósra hagyni. Ide tartozik az is, ha fő díszítőkövet elemet, kőkutat, stb. szeretnénk elhelyezni, ekkor tegyük meg.

4. Ekkor következnek a kisebb növények, kukacvirágok, kövirózsafélék elhelyezése, de ha szeretnénk kissé kevert stílust kapni, akkor ősszel eldugnivaló de tavasszal kelő kis hagymákkal is tarkíthatjuk az összképet. Ezek helyét jegyezzük meg, esetleg jelöljük kis táblával, vagy rakjuk körbe.

5. Végezetül következhetnek nagyobb sziklák, majd még ez után a kisebb elemek és kavicsok. Nagyon szép lehet a szórt sziklakert is, ahol a kövek egymástól távolálló módon helyezkednek el, de igazán elegáns, ha formákat, utakat rakunk ki a kövekből. Ez lehet egyébként terméskő, vagy bármi egyéb.

Figyeljünk arra, hogy a növénykéket ne nyomjuk el a kövekkel, és ne szorosan rakjuk őket körbe. Ha végeztünk a szóró permetezéssel, locsolhatunk! A kövirózsaféléknek ősszel jó időben, ritkán adjunk inni, ekkor azonban permetező állással a slagból, hogy levélkéivel begyűjthesse a vizet, de a talajeróziót ne kezdjük meg.

Ha már ősszel elkészítjük a kertet, télen is szép lehet, tavasszal, pedig megbokrosodik, kizöldül minden, s csodás képet ad.

Ha nem rendelkezünk kerttel, akkor balkonládába, vagy egy nagyobb, pl. egy fenyő, óriási virág cserepének alátétébe is készíthetünk sziklakertet. Úgy 30 cm-től fölfele kell ennek átmérőjében gondolkodni. A kövirózsa nagyon ritka esetben még szobában is képes jól tartózkodni. Ez azonban fokozott odafigyelést igényel, így kevésbé javasolt. A balkonon hosszúkás ládába bármilyen kis növényt ültethetünk. Érdemes a kitöltő kövek színét a teraszkorlát színével összhangba hozni. Az sem árt, ha kicsi cserépalátétbe készített kerek sziklakertünket gurulós cserépmozgatóra helyezzük, hogy télen a kevés napfényre mindig ki tudjuk gördíteni, s több napot kapjon így.

Kellemes kertészkedést!



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11133 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x