Hol jártok most hajnalonként kedves madárkáim? - Dalolnak...
Címlap / Otthon / Hol jártok most hajnalonként kedves madárkáim? - Dalolnak és költöznek, akár a szerelem

Hol jártok most hajnalonként kedves madárkáim? - Dalolnak és költöznek, akár a szerelem

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-03

Hajnalodik... a madárhang Zsófi gyomrában szólal meg. Megpróbálja azt gondolni, hogy álmodik. Bal karját átteszi Gábor derekán, de a füttyszó ott szól gyomrában, légcsövében, torkában, kisagyában. Szól, szól rendületlenül, itt az egész lényében: a kismadár azt üzeni, hogy haza kell mennie, mert nemsokára felébred a kislánya, és iskolába megy. S mire a gyerek felébred, addigra friss kifli és kakaó legyen az asztalon. Hát mi mindenre nem jó a korahajnali füttyszó... 


Rendezvénynaptár
A szerelem szeretetté válik és csak a kislányt látja, a boltot, ami nemsokára kinyit. Gyors mosdás, a ruha a fürdőszobában van, tűnés a lakásból, s közben a madárka folyamatosan énekel, vagy csattog. Gábor ablaka alatt a szarka csattogott, máshol a rigó énekelt, de bármerre járt és éjszakázott, boldogan figyelt hajnalban a madárszóra.

“-Ne félj,  szerelmem, nem pacsirta szól!
A csalogányunk csattog minden éjjel…
-Pacsirta szól, a reggel hírnöke.”

(Rómeó és Júlia 3. felvonás, 5. szín)

Alig fordult őszre a naptár, már nem halljuk ablakunk alatt a madárcsicsergést. Talán a hideg, talán az autóforgalom más vidékre költöztette kedvenceinket. Ilyenkor a darvak ék alakban sorakoznak, búsan krúgatva dél felé fordulnak. A házunk kedvence, a füstifecske tornyon, fán, háztetőn gyülekszik, s egy nap nyomtalanul eltűnik. Pedig milyen édesen nevelgette fiacskáit  a kenesei állomás váróterében nyáron! Mosolyra húzódott a kemény férfi és női arc is, ahogy a fecskeszülőket figyelték.


A gólya vonulása
Ahogy kocsival az alföld térségébe érünk, egész nyáron leshetjük, melyik kéményen, víztornyon, tartóoszlopon látunk gólyafészket. Most a kelepelő gólya fölápolt fiaival egyszerre csak elhagyja a fészkét, a kaszálón gyülekezve seregbe verődik, s mintegy parancsszóra szárnyra kap, majd kerengve nagy magasba emelkedik, s eltűnik dél felé. Csak leshetjük a madarat, de magunk nem vonulhatunk vele melegebb tájra, magunk rendbe téve házunk táját, felkészülünk a télre – bár igazán segítségünkre van ebben az országos kereskedelmi hálózat, nekünk nem kell már félni, hogy télen éhezni fogunk.

HarmoNet tipp: Állati olimpikonok >>

Miért költözik el a madár?
Először is, vannak madaraink amelyek mindig velünk maradnak, legfeljebb a hegyekből közelebb jönnek a városba. Szép dolog, ha a kertekben, ablakokban, erkélyeken madáretetőt állítunk, s a nagy hidegben magok mellett némi szalonna-darabkát is teszünk a kis éhezőknek.

Vannak madarak, akik őszre kelve elvonulnak, de tavasszal visszatérnek: esetleg éppen arra a fészekre, ahol a múlt évben jól érezték magukat.
Aztán olyanok is vannak, akik messzi északról éppen hozzánk jönnek, hiszen az ottani hideghez képest kellemes langy idő a mi telünk. Ilyen madár az ékes csonttollú, a muszkabúvár és társaik. 

Honnan tudja, mikor, merre menjen?
A madarak, ahol élnek, megismerik egész területüket, s amikor változás történik, azt azonnal megérzik. Nem hisznek a csodában, mint némely ember, aki látja, hogy a szomszédhoz éjszaka becsöngetett az ávó vagy bejött a tolvaj, azt hiszi, hogy őt biztosan ki fogják hagyni, avagy lefizeti őket, és azok elmennek.

Ha szűkebb a megélhetési lehetőség, a madarak elmennek a legközelebbi helyre, ahol jobban tudják nevelni gyerekeiket. Legkorábban az északi részen élő vándormadarak érzik a változást, ők adják meg a jelet a többieknek is a készülődésre.

Az utat pedig jobban tudják, mint a titkos műholdbéli megfigyelők, mert magasan és mélyen is tudnak repülni, és megérzik feljebb repülő társuk mozgását is. 

A vándorló madarak nagy része átrepül a Földközi tengeren, mások mélyen nyomulnak lefelé, Európa déli részei felé. A füsti fecske, az aranymálinkó Afrika legdélibb csúcsáig, a Fokváros tájáig is elrepül. Mások a Balkánra, Törökországba, Dalmáciába utaznak. 

A vándorló madarak óriási munkát fejtenek ki, amikor átvonulnak különböző vidékekre. Táplálkozásukkal belenyúlnak a természet életébe. Olyan pontos törvény szerint mozognak a madarak, hogy szinte mindegyikről megmondható, mikor fog tavasszal visszatérni fészkelő helyére.

Várjuk őket vissza!

Dobosy Ildikó

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4736 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x