Létfontosságú tápanyag: Gyermekeink lelki táplálása
Címlap / Otthon / Létfontosságú tápanyag: Gyermekeink lelki táplálása

Létfontosságú tápanyag: Gyermekeink lelki táplálása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Hogyan segíthetjük gyermekeink harmonikus lelki fejlődését? Van-e olyan spirituális skála, amihez évről évre mérhetnénk őket? A lelki fejlődés természetesen nem olyan, mint a magasság- vagy a testsúlynövekedés, de a lélektannal foglalkozó szakemberek egyre pontosabb kategóriákkal igyekeznek leírni az ember változását gondolkodásbeli, erkölcsi, értelmi és spirituális téren is. 

A lelki fejlődés egymásra épülő szakaszokban megy végbe, és különösen meghatározó része a gyerekkor. Jelentős mértékben ekkor dőlhet el, hogy valaki alapvetően bizalommal, bátorsággal, hittel tud-e tekinteni a világra, és pozitív beállítottságúvá válik, vagy reményvesztett, örök aggódó, esetleg  destruktív személyiség lesz.


A gyerekek spirituális fejlődésében nagyon nagy szerepet játszanak a mesék, történetek. Meséljünk minél többet! A módszer nem új. Az emberiség évezredek óta történetekben adja tovább a legfontosabb igazságokat. Jézus is példázatokban mondta el tanításait.  Egy-egy jól elmondott történetnek megdöbbentő ereje van – hat a gyerekek gondolkodására, képzeletére, érzelmeikre. Ha gyerekeink megismerik a Szentírás történeteit, akkor azok alapján képzelik el Istent és értelmezik a világot.

A bibliai történetek elmesélésében nagy segítségünkre lehet egy könyvújdonság, a Mesélő Biblia - bár már több hasonló is megjelent, ez más szerkeszetű -, amely a kisgyerekek számára érthetően, mégis a felnőttek számára is élvezetes nyelven fogalmazza újra az Ó-és Újszövetség hetvennégy epizódját. (Kállai Nagy Kriszta színes illusztrációi jól visszatükrözik a történetek hangulatát és a szereplők tulajdonságait.)


Néhány jó tanács a meséléshez:
  • Meséljünk színesen! Próbáljuk ki, milyen hangon fognak megszólalni az egyes szereplők. Döntsük el, milyen hangszín illik a történethez!
  • Annyiszor mondjunk el egy-egy történetet, ahányszor a gyerek csak kéri. Ő tudja, mikorra sikerült igazán magáévá tennie a hallottakat.
  • Hagyjuk, hogy a gyerek kérdezzen, és soha ne ütközzünk meg semmin, amit mond, inkább próbáljuk megérteni, mi zajlódik le benne egy-egy történet hallgatása közben!
  • Vonjuk be a gyerekeket is a mesélésbe! Ha valami nem sikerül, ne keseredjünk el, találjunk ki valami mást!
  • Játsszunk együtt! Még hatékonyabb a történetmondásunk, ha építünk a pedagógia felismerésére, hogy a gyerekek intenzívebben átélik, és magukévá teszik azokat a történeteket, amelyeket nem csupán meghallgatnak, hanem el is játszanak, lerajzolnak. Egy-egy hétvégén, esős délutánon játsszunk, rajzoljunk, fessünk együtt! Pedagógusok, érdeklődő szülők számára megjelent a Játéktár a Mesélő Bibliához – rengeteg jó ötlettel: dramatikus, kommunikációs, mozgásos, nyelvi és ritmusjátékokkal.
  • Vigyázzunk! Még véletlenül se fenyegetőzzünk Istennel! Ez elfogadhatatlan nevelési módszer, amely romboló félelmet kelt a gyerekben, és maradandó kárt tesz istenképében, lelki világában.
  • Egyetlen este se múljon el mesélés, beszélgetés  nélkül.
  • Legfontosabb a jókedv! A gyerekek érezzék, hogy szívesen olvasunk nekik és élvezzük a velük töltött időt.

HarmoNet tipp: Bob Hartman - Kállai Nagy Krisztina: Mesélő Biblia >>

Branyitskai B.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2417 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x