Hová fordulhatok, ha problémás a gyerek? Megelőzés és módszerkörkép!...
hirdetés
Címlap / Otthon / Hová fordulhatok, ha problémás a gyerek? Megelőzés és módszerkörkép!

Hová fordulhatok, ha problémás a gyerek? Megelőzés és módszerkörkép!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

Nincs türelme olvasni, rajzolni? Rendszertelenül játszik, vagy éppen megállás nélkül, és ha elvonjuk figyelmét érzékennyé, dühössé válik? Terápiák és megelőzési lehetőségek a tanulási nehézségek, teljesítményzavarok esetén. Hogyan igazodjunk el a sokféle lehetőség között? Terápia és megelőzés. Teljes körkép, nem csak szülőknek! 


Rendezvénynaptár
Hatalmas kínálat, tartalomjegyzék nélkül
Hová fordulhatok, melyik a megfelelő módszer számunkra? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sok szülőben felmerülnek. A kínálat terápiákban óriási, csak legyen szülő, aki ki tudja választani, hogy melyik a megfelelő csemetéje, féltve őrzött kincse számára. A lehető legolcsóbb megoldás az óvodákban ingyenes szolgálatként működő fejlesztőpedagógus illetve pszichológus, azaz a nevelési tanácsadó. Ilyen minden településen található, tehát ha valamilyen zavart észlelünk gyermekünk viselkedésében, vagy úgy látjuk nem fejlődik, úgy ahogy kellene, őket kereshetjük meg ingyenesen. Sőt ha felmerül bennünk, hogy túl eleven, ha aggódunk, vagy ha egyszerűen szeretnénk némi „használati utasítást kapni gyermekünk mellé, amit a születéskor elfelejtettek átadni vele együtt”, akkor is megkereshetjük nevelési kérdéseinkkel őket.

Amikor konkrét problémát észleltek...
Amennyiben, már valamilyen problémát diagnosztizáltak akkor érdemes utána kérdezni, hogy pontosan mit is találtak és mindenképpen kérjünk írásbeli szakvéleményt. Mert a továbbiakban csak erre tudunk hivatkozni, ha más fejlesztőpedagógushoz, gyógypedagógushoz vagy pszichológushoz kerül a gyermek, illetve ez alapján tudunk mi szülők is további lehetőségeket keresni. Sőt érdemes esetleg több szakemberrel is megnézetni gyermekünket, ha az első véleményével nem értünk egyet. Ilyen szakemberek lehetnek: gyermek pszichoterapeuták, fejlesztőpedagógusok,  gyógypedagógusok, gyógytornászok. Ne hagyjuk annyiban a dolgot.


Sőt, itt a HarmoNeten a tanácsadó rovatban is várják kérdéseiket szakértőink ebben a témában >>

Módszer helyett megelőzés
Néhány fontos tipp, amelyet minden szülő általánosan alkalmazhat a szakmai segítség előtt, olykor helyett:

1. Játék, vagy tv, Ön dönt! Figyelem:
Egy Amerikában készült tanulmány szerint a gyermekek hiperaktivitásának, illetve figyelemhiányos viselkedésének nagymértékben oka a televíziózás közben történő játék.

Úgy vélem ez érthető is, hiszen ha valami tevékenységre nagyon szeretnénk odafigyelni akkor általában minket is zavar a tv. A gyermekek kialakulóban lévő idegrendszere pedig sokkal érzékenyebb a miénknél. Jóval több információt fogadnak be kisebb szelektálással. Waldorf óvodákban és iskolákban például kimondottan kérik a szülőket, hogy ne nézzenek a gyerekek tv-t. Ezek a gyerekek később sokkal jobban képesek gondolkodni. Legfőképp, azért mert amíg a játék a tv zaja által áthatott addíg a gyerek több mindenre figyel, és "megosztódik az elméje", megoszlik figyelme, fokozódik az idegrendszer működése, nagyobb teher alatt áll, erősebb koncentrációnak van kitéve, míg ha csendben csak egy feladatot végez, teljes jelenlétével ott tud lenni a végrehajtásban.


2. Étkezés:
Már ősi indiai iratok is bizonyították - ahogy a mai belgyógyászati és neurológiai tanulmányok is megerősítik - a táplálkozás és az idegrendszer működésének kapcsolatát. 

Gondoljunk csak bele, hogy jó nagy adag magyaros ebéd elfogyasztása után milyen a teljesítményünk, illetve milyen, amikor csak egy vagy kétféle kevésbé megterhelő kisebb mennyiségű ételt fogyasztunk. A gyomrunk akkora mennyiségű pépes (jól megrágott) étel befogadására alkalmas, mint a két öklünk összetéve. A gyermekeinké milyen pici ugye? Ennyi amivel ők igazából jóllaknak. Az emésztésre szánt időt is érdemes figyelembe venni, ami kb. 3-4 óra, húsos nehéz ételek után pedig akár 6 óra is lehet!

HarmoNet tipp: Magatartás, megszegés, magyarázat - Szabályok az iskolában és a családban >>

3. Mozgás:
Lehetőleg többféle mozgásformát próbáljon ki a gyerek. Általában önmaguktól tudják mi lenne jó nekik, csak mi szülők hajlamosak vagyunk félteni őket, vagy rájuk szólni, hogy pl. ne mászkálj az asztal alatt. Holott ennek a pici dolognak is nagy jelentősége lehet, ugyanis olyan összehangolt mozgást igényel, ami fejleszti a mozgáskoordinációt, és az idegrendszer azon területeit, melyek segítik aztán a térben történő mozgásban a gyermeket. Ugyanígy segíti, hogy apró mozdulatokat is tudjon végezni, ami pl. írásnál nagyon hasznos lesz számára.

Egry Márta
Képek: Piqs.de 
 
[ 3732 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x