Lemaradt gyermekek - a fejlesztés előtt pedig akadályok! Hogyan...
Címlap / Otthon / Lemaradt gyermekek - a fejlesztés előtt pedig akadályok! Hogyan tovább?

Lemaradt gyermekek - a fejlesztés előtt pedig akadályok! Hogyan tovább?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-09

A lemaradt gyermekek is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak, ha időben, korán megkapják a szükséges eszközöket, figyelmet időt és fejlesztést. Mi történik akkor, ha akadályokba ütközik ez? Mit tehetünk? Mi lesz a gyermekkel? A gyógypedagógia és jövője. 

 

„Hogy mindenki értse, miről van szó:
A megszorítási terv szerint eztán (e tanévtől kezdve) csak akkor kapná meg a korai fejlesztéssel és fejlesztő felkészítéssel foglalkozó intézmény a gyermekek után járó állami normatíva 100 %-át, amennyiben heti 3-5 alkalommal megjelenik az intézményben a gyermek Tudjuk: ezt a tortúrát napi 45 perces ellátásért kevés szülő vállalja. Következésképpen ilyen feltételek - és ilyen jelenleg érvényben lévő OEP-es útiköltségtérítés mellett - a szülők nem fogják elhordani gyermekeiket a fejlesztésekre. S amennyiben a szülők nem veszik igénybe ezeket a szakszolgálatokat, nincs is rájuk szükség. A gyermekek ellátatlanok maradnak (illetve a tehetősebb szülők felvirágoztatják a magánpraxisokat), másfelől pedig intézményleépítések, -összevonások, -bezárások, elbocsátások várhatók."
- Gyógypedagógus szakember.

XXI. századi szocialista Taigetosz
A tervezett megszorításról nem tudott senki a szakmában.
Sem Czeizel Barbara, sem Rosta Katalin, sem... Hosszan sorolhatnám. Egy figyelmes, jövő évi intézményi költségvetés-tervezeten munkálkodó önkormányzati pénzügyes hívta fel az apróbetűs jogszabály-módosításra az igazgatóm (levél-/petícióíró) figyelmét.


Petíció is készült
>>

"November végén, december elején szavaz a Parlament a költségvetési módosításokról, a végleges költségvetés szavazása december közepén lesz. Addig van időnk lobbizni.”
A helyzet az, hogy a mai korban egyre több olyan gyermek van, aki fejlesztésre szorul.
Erre vannak adatok, most itt nem szeretnék kitérni rá. Lehet erről tájékozódni az interneten, vagy gyermekekkel foglalkozó intézményeknél.

HarmoNet tipp: Fogyatékosokkal az erdélyi árvákért! Együtt könnyebb! >>

Ugye sokfelé hallani, hogy milyen sok a tanulási nehézségekkel küzdő gyerek.
Az iskolában még logopédiára kell járnia, sok gyermeknek, holott, ha időben elkezdenék a fejlesztést akkor ez megelőzhető lenne. Itt, az időben alatt kb. 4 éves kortól értem. Ennek ellenére, mivel nincs megfelelő kapacitás (magyarul nem fizetnek több logopédust) csak a nagycsoportban kezdik el a fejlesztést, ami már sok esetben késő.
Ugyanis mielőbb kezdenek el foglalkozni a kicsikkel annál hatékonyabb a fejlesztés!
Ez nem csak a logopédiára igaz, hanem más olyan terület fejlesztésére ami pl. befolyásolja a későbbiekben az írás, olvasás számolás tanulását.

Ha időben találkozna fejlesztő, gyermek és szülő akkor megelőzhető lenne mindez. De kérem ma Magyarországon erre nincs pénz. Pedig életek, a lét kérdése ez.

Ugyanakkor, ha az előbb említett hármas időben legalább kommunikációs szinten találkoznának, a szülő is kaphatna olyan információt, amivel segíthetné gyermeke fejlődését! Az óvodában sok helyen a fejlesztőpedagógus csak a már iskolába készülő gyerekekkel találkozik, azokat méri fel, mondván ők is annyian vannak, hogy a többire nincs idő. Hozzáteszem velük is, csak úgy foglalkoznak, hogy mellette a szülőnek kell otthon gyakorolni, mert arra nincs is lehetőség, hogy ingyenesen heti 3-4 órában fejlesztő foglalkozáson részt vegyenek.

HarmoNet tipp: Rüdiger Dahlke: Szellemi fogyatékosság a fogyasztói világban >>

A szülőnek és a pedagógusoknak, (gyermekekkel foglalkozó intézményeknek) kötelessége, hogy a gyermek érdekében cselekedjenek és biztosítsák testi, lelki szellemi, azaz egészséges fejlődését.
Szóval, hogy van ez? Ha fizet a szülő magán fejlesztőpedagógust, akkor a gyereke talán el tudja végezni az iskolát, és a társadalom számára hasznos taggá válik, ha nem akkor, így járt?! Nehéz ez az út.

Egry Márta
Képek: Piqs.de

 
 
[ 2067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x