Engedd kezét, kapd el, ha esik! - Kalandok a hóban picikkel...
Címlap / Otthon / Engedd kezét, kapd el, ha esik! - Kalandok a hóban picikkel

Engedd kezét, kapd el, ha esik! - Kalandok a hóban picikkel

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-04

Gyermekünk személyiségfejlődésére, önbizalmának alakulására is jó hatással lesz, hogy a kezdeti nehézségek után egyre több sikerélményben lesz része a hóban, téli sportokban. Később, ha valami nem megy elsőre az élet más terén, lesz mihez visszanyúlni. Hogyan kezdjük el a hóban játszani a legkisebbekkel? 

 

Picikkel
Pici gyermekek esetén a szánkózás az első, amit élveznek, vagy a szülők ölében siklanak, vagy húzzák őket a karfás kisszánkón. A szánkó nem luxus, ha befagynak a tavak, a kisgyerekek azt is élvezik, ha szánkón húzzuk őket a jégen. Így már az egészen kisgyermekek ismerkednek a hóval, a jéggel.

Nem kell hozzá semmi, a téli örömök akkor is utolérnek, ha nincs hozzá felszerelésünk. A hótakaró szép a szemnek, felemeli a lelket a fehér táj, mely a tisztaság és a megújulás színe.
Gyermekeinkkel készítsünk angyalt a szűz hóba. Egyszerű: belefekszünk hanyatt, mozgatjuk a karunkat, abból lesz a szárnya, mozgatjuk a lábunkat, abból lesz a ruhája.


Ki gondolná, hogy a fent említett, móka, kacagás, és gyönyörködés segítik gyermekeink teljesítményorientált világunkban való helytállásukat, tanulásukat, testi-lelki fejlődésüket.

HarmoNet tipp: 3 métert nyalni a jégen - Hogyan adjunk szánkó és korcsolyaleckét a gyereknek? >>

Íme egy kis összefoglaló: Játékos testi-lelki fejlődés hóban, jégen:
  • A friss levegő serkenti az agy működését.
  • Hóba rajzolás, írás, nagy forma kitaposása- íráshoz szükséges  részképességek fejlesztése, mozgáskoordináció, feladattudat (nem mehetünk ki a vonalból, mint az iskolaérettségi vizsgálaton a labirintus, vagy vonalkövetési feladatoknál).
  • Hógolyó, hóember gyúrás- kézizmok erősödése, az elképzelt forma létrehozása- a fej és a kéz összedolgozása, mert ugye tudjuk, hogyha elsős gyermekünk nem kerekíti elég szépen a betűket, akkor nem a betűk írásos keserű gyakorlása hozza meg az eredményt, hanem gyurmagolyó, hógolyó gyúrása, körök kerekítése homokba, hóba, nagyban, poszterre, a betűforma kisétálása…
  • Az alkotás öröme, a képzelet megmozgatása (mihez hasonlít a hófödte rönk?, hó angyal készítése...)
  • Új mozgásforma elsajátítása a téli sportok révén, mozgáskoordináció, testtudat kialakulása, térben való mozgás.
  • Sikerélmény, a kezdeti nehézségek leküzdése, pozitív énkép, önbizalom támogatása.
  • A szülő, mint játszótárs a hócsatában, szánkózótárs. Kilépés a mindennapokból. Feszültségoldó-levezető, regeneráló hatás, közös nevetéssel, humorral. Egészséges szülő gyermek kapcsolatot eredményez. Igen, a havazás kedvez az érzelmi nevelésnek. Göngyölíthetném még a művészeti nevelés irányába is- a hófödte tájat csodálni, ha fázunk a „hó, hó friss hó mondókát topogva kántálni még beszélni sem tudó gyermekünkkel,  „Betemetett a nagy hó erdőt, mezőt rétet… énekeljük, miközben otthon pár nappal később a gyermekek lefesthetik, lerajzolhatják a téli élményüket…


Irány a természet télen is! Jó havazást!

Jakabosné Kovács Judit Mazsola Játszó és Manócska Muzsika >>

 
 
[ 2214 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x