Spórolj a mosószeren - Környezetbarát mosás mosódióval...
Címlap / Otthon / Spórolj a mosószeren - Környezetbarát mosás mosódióval

Spórolj a mosószeren - Környezetbarát mosás mosódióval

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-13

Az indiai mosódió, amit Indiában és Nepálban hagyományosan évezredek óta használnak mosásra, nemcsak környezetbarát, hanem olcsó is, kiválthatjuk vele a rendkívül környezetszennyező mosóporokat a változtatás pedig körülbelül annyi energiánkba kerül, mint amikor az utcai szemetelés helyett a legközelebbi kukába dobjuk a szemetet. 

Hogyan „készül”?
A szappanfafélék családjába tartozó indiai mosódiófát ősszel szüretelik, megszárítják, majd feltörik a termést, eltávolítják fekete, golyó alakú magját, és csak a héját használják fel mosásra.

Hogyan hat?
A mosódió ragacsos héja egy szaponin nevű, jelentős mosóerővel rendelkező felületaktív anyagot tartalmaz, amely vízzel összerázva a szappanhoz hasonlóan erősen habzik, ezáltal képes a ruhában található szennyeződések feloldására és eltávolítására.


A vegyi mosószerekkel ellentétben viszont nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, így megkímélhetjük szervezetünket a mosóporhoz adott erős vegyi anyagok allergizáló, bőrbetegséget okozó hatásától, illetve környezetünket a szennyező kemikáliáktól. 

Gyengéd a ruhához
A mosódió zsíroldó hatóanyaga igen kíméletesen hat, mert nem fakítja a színes ruhaneműt még hosszabb használat esetén sem. A ruhák különösen finomak, puhák és üdék maradnak, sokáig megőrzik tartásukat és színüket.

Hogyan használható?
Mosásra csak a dió kissé még ragacsos héja alkalmas, amely feltörve és egészben is kapható a kereskedelmi forgalomban, a használathoz szükséges kis pamut zsákokkal együtt.

A dióhéjakból egy átlagos mosáshoz 6-10 felet kell használnunk, attól függően, hogy mennyi és milyen piszkos ruhát szeretnénk mosni. A megfelelő mennyiségű dióhéjat a zsákocskába vagy pamutkendőbe kötve tegyük a mosógép dobjába.

HarmoNet tipp: Hogyan lesz a pet palackból polárpulcsi? Környezetbarát megoldások >>

Különösen erős szennyezés vagy fehér ruhák esetén használhatunk a dió mellett folttisztító sót vagy szódabikarbónát, ezek tökéletesen eltávolítják a legmakacsabb foltokat is.

A mosódió főzetét lehet még használni mosogatáshoz, felmosáshoz, hajmosáshoz és kutya, macska fürdetéséhez is.

Szükségtelen az öblítés
A mosódióval mosott ruhák öblítő nélkül is üdék, frissek és tiszták, semleges illatúak, de ha valamilyen illatra vágyunk, öblítő helyett használjunk a kedvenc illóolajunkból néhány cseppet. A ruhák illatosítására kiválóan alkalmas a citrom, narancs, fahéj, szantál, ylang-ylang, rózsafa.

A mosást követően a pamutzsákot és a dióhéjakat is szárítsuk meg, a zsákot még akárhányszor használhatjuk, a dióhéjakat szárítás után két-háromszor, utána dobjuk a szemétbe vagy a komposztba.Miért gazdaságos?

A mosódió, amellett, hogy kitűnően mos és a környezetet sem szennyezi, olcsó is. Egy kiló mosódió 6-8000 forintért beszerezhető, és ez a mennyiség egy átlagos négytagú család számára egy évig elég (heti 2-3 mosást alapul véve), vagyis több tízezer forintot spórolhatunk, ha év elején beruházunk egy kiló dióba.

Ráadásul öblítőszerre sem lesz szükségünk, ruháink anélkül is puhák és kellemes illatúak maradnak.

És persze az sem utolsó szempont, hogy ezzel kiiktattunk egy nagymértékben környezetszennyező tényezőt, a mosószert – ez környezetünk és mi magunk számára is felbecsülhetetlen érték!

HarmoNet tipp: Energia a szántóföldről? >>

A mosódió nemcsak óvja a környezetet, munkahelyteremtő is

A 15 méter magasra is megnövő mosódiófák további előnye, hogy megakadályozzák a talajeróziót, illetve, hogy a mosódió termésben lévő szaponin elriasztja az élősködőket, ezért permetezésre sincs szükség. Egy fa nyolcvan évig is termőképes, így nagyon hosszú ideig munkalehetőséget jelent a helyi lakosságnak, akik számára a dió gyűjtése és feldolgozása fontos bevételi forrás. 

Kolontár Elvira
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6894 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x