Színes és levegős - tavaszváró lakberendezés
hirdetés
Címlap / Otthon / Színes és levegős - tavaszváró lakberendezés

Színes és levegős - tavaszváró lakberendezés

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

A tavasz közeledtével környezetünk a megújulásra készül, és ez alól nem lehet kivétel közvetlen életterünk, a lakásunk sem. A tél az összehúzódás és pihenés, megnyugvás jegyében telt, ezt tükrözték az összébb húzott bútorok, a textilek melege és puhasága, a lakás biztonságot árasztó sötét, meleg színei. Néhány jó tanács, amire érdemes figyelni. 


Rendezvénynaptár
Tavasz közeledtével kezdődhet az átalakítás és a felkészülés a melegebb és tevékenyebb időszakra.

Első a takarítás
Nem véletlen, hogy a tavaszi nagytakarításnak évezredes hagyománya van. Ilyenkor nem csak szervezetünket – tavaszi böjt – hanem otthonunkat is érdemes alaposan kitakarítani. Természetesen nem csak arról van szó, hogy letöröljük a port, sokkal fontosabb, hogy a téli összezsúfoltság során bennrekedt energiákat kisöpörjük, helyet teremtve a friss, új, éltető számára. Fontos a szellőztetés, az alaposa vizes lemosás, a téli felkészülés során közelebb tolt bútorokat bátran mozdítsuk el helyükről, és a legeldugottabb sarkokban is tisztítsunk le mindent. Amit lehet, vigyünk ki a lakásból, a szőnyegeket poroljuk a szabadban, a párnákat szellőztessük ki, a kisebb bútoroknak sem árt, főleg a kárpitozottaknak, ha friss levegőre állítjuk őket néhány órára.


Lomtalanítás – bátran szelektáljunk!
A tavaszi lomtalanítás fontosságát mutatja, hogy a hulladék elszállításával foglalkozó cégek is minden évben ekkorra ütemezik az első nagy „felesleg” elszállítást. Télen mindenki hajlamosabb arra, hogy raktározzon, és gyakran szükségtelen holmikat is felhalmozzon. Tavasszal bátran válogassunk át mindent, és amit nem használunk, csak a helyet foglalja, azt tegyük ki lomtalanításkor. Ha valamit sajnálunk, azt megpróbálhatjuk elajándékozni vagy eladni, de vigyázzunk arra, hogy másokat se terheljünk olyasmivel, ami számunkra felesleges. Természetesen nem kell ész nélkül mindent kidobni, de ahhoz, hogy az újat képesek legyünk befogadni, a régit el kell tudni engedni. Így van ez a tárgyakkal is; meglepő, hogy a legtöbb háztartásban mekkora mennyiségű, használaton kívüli lom keletkezik, és sokan ezt elraktározzák, ezzel akadályozva az energiaáramlást.


HarmoNet tipp: Lakásfelújítás, de hogyan? >>

Felújítás: jöhet a friss energia

Tavasszal van az ideje a lakás felújításának is. A tél folyamán keletkezett kisebb károkat, hibákat most kell helyrehozni, ha nagyobb felújítás szükséges, akkor annak is most jött el az ideje. Érdemes a tavaszi nagytakarítást egybekötni az esetleges festéssel, mázolással is, ha az vált aktuálissá, így egy „koszolással” megússzuk a dolgot. Ne ijedjünk meg a változástól, ha szeretnénk egy friss, új környezetet, akkor a szobafestésre nem is lehetne jobb alkalmat találni. Válasszunk halvány, meleg színeket, és mindenképpen vegyük figyelembe a szoba méretét, rendeltetését, mielőtt festőket hívunk. A világos színek tágítják, a sötétek összenyomják a teret, a sárga élénkít, ezért dolgozószobába, gyerekszobába jó, a nyugtató zöldet használhatjuk a konyhában, a nappaliba aszerint válasszunk színt, hogy élénk társasági életet szeretnénk, vagy inkább meleg családi fészket. A hálóba ki-ki vérmérséklete szerint választhatja a tiszta fehéret, a babás rózsaszínt, az érzéki narancs-vöröset, a pajkos halvány sárgát. A lakásban található törött üvegeket is feltétlenül ki kell cserélni, az ablakokat alaposan letisztítani.Színes textilek a vidámságért

Tavasszal válasszunk halvány pasztell színeket, de ha merészebb megoldásra vágyunk, nem kell visszariadni az élénk változatoktól sem. Napsárga, rózsaszín, élénkzöld, a tavaszi virágok színei, de használhatunk kéket is ha szeretjük. A függönyöket érdemes tavasszal lecserélni, a vastag télieket vékonyabb, lengébb anyagokkal felváltani. Ahol konvektor van, télen érdemes rövid függönyöket feltenni, de a fűtési szezon végével elővehetjük a látványos, földig érő csodákat. Organzát, csipkét, selymet tehetünk nem csak az ablakok elé, terítőnek is remekül illenek a tavaszi berendezéshez. Ha az ülőgarnitúra megérett az áthúzásra, akkor irány a kárpitos! Világos, semleges színeket válasszunk, strapabíró anyagból. Ha minden évszakban szeretnénk a lakás hangulatához igazítani a foteleket, ülőgarnitúrákat, rugalmas anyagból magunk is varrhatunk évszakonként cserélhető „ruhát” bútorainkra. A virágos textilek jól illenek a tavaszhoz, a vastag téli takarókat pedig nyugodtan elpakolhatjuk. Egy-egy élénk díszpárnával remekül fel lehet dobni bármelyik helyiséget.

HarmoNet tipp: Varázsolj hangulatos bauhaus belsőt lakásodba! >>

Tavasz – nyitás – táguló tér

Az egyre melegedő idő lehetővé teszi, hogy nagyobb teret foglaljunk el. Télen a fűtés és az ösztönös közelebb húzódás miatt lehet, hogy nem használtuk a lakás minden helyiségét, most itt az idő, hogy a használaton kívüli szobákat ismét elfoglaljuk. Ha van terasz és kert, akkor ezeket is elkezdhetjük ismét belakni. A fagyok elmúltával a dézsás növényeket sorra kivihetjük „nyaraló” helyükre, a felszabadult „telelő” helyeket pedig átalakíthatjuk igényinknek megfelelően. A garázsba, pincébe, padlásra pakolt kerti bútorokat és terasz berendezéseket ismét elővehetjük, ne feledjük ezeket sem letisztítani, karban tartani, átfesteni. Ha az éjszakai hőmérséklet már 10 fok felett van, házi kedvenceinket, kisállatainkat is ismét kivihetjük levegősebb, nyitottabb helyükre, kerti ketrecükbe vagy a teraszon lévő házikókba.


Kert és növények: felkészülés az életre

Átültetés, tápoldatozás, tavaszi metszés, öntözés – a feladat rengeteg! A tavasz a legmunkásabb időszak, ilyenkor kell ismét felásni a kertet, nagyobb dézsába tenni a növényeket, kiválasztani a nyári helyüket. A szobanövényeknek frissítsük fel a levelét, egy kis lemosás, permetezés jót tesz. Most kell új cserépbe ültetni a dísznövényeket, aki bonsait nevel, annak most aktuális a gyökérmetszés. Az első tavaszi virágok nemsokára kinyílnak, a hóvirág már hetek óta díszíti a kerteket. A friss tavaszi virágokkal szépen díszíthető a lakás, az ibolyával a salátákat is feldobhatjuk. A kerti munkákat idejében kezdjük el, de a cserepes és dézsás növények szabadba helyezésével várjunk még. Figyeljük a vetési naptárt ha konyhakertünk van, a díszkertet pedig el lehet kezdeni rendbe tenni a téli „károk” után. Ha át szeretnénk alakítani a kertet, akkor most van rá lehetőség.Regele Tímea 
 
[ 6423 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x