Egyszerű és olcsó ötletek a környezetvédelemért
Címlap / Otthon / Egyszerű és olcsó ötletek a környezetvédelemért

Egyszerű és olcsó ötletek a környezetvédelemért

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-17

Június 5-ét 1972-ben nyilvánította környezetvédelmi világnappá az ENSZ Stockholmban tartott konferenciáján. Ennek apropóján nézzük meg, mik azok az egyszerű megoldások, amelyekkel te is élhetsz, hogy még sokáig élhessünk ezen a bolygón. Zöld és pénztárcabarát tippek. 

 

Rendezvénynaptár
Sokan hajlamosak vagyunk félresöpörni a környezetvédelmi problémákat azzal, hogy az egyéni erőfeszítéseink vajmi keveset számítanak a nagy többséggel szemben, de gondoljuk csak végig, a sok kicsi sokra megy elv alapján az egyéni hozzájárulások együttesen komoly eredményekhez vezethetnek.

A környezetünk védelme az otthonunkban kezdődik
Csak egy kis odafigyelést igényel, hogy ne pazaroljuk a vizet, a gázt, a villanyt – nemcsak kemény forintokat takaríthatunk meg saját költségvetésünknek, de saját magunk is hozzájárulhatunk a szennyezés, a bolygó kizsákmányolásának fokozatos visszafordításához. Például zuhanyzás,  fogmosás közben ne folyassuk a vizet feleslegesen, ne mosogassunk folyó vízben, használjunk kevesebb vegyszert, több házi szert (pl. mosószóda, ecet, citromlé stb.) a takarításhoz, így is ugyanolyan hatékony a tisztítás. Kapcsoljuk le a villanyt és a gázt az éppen használaton kívüli helyiségekben, ne hagyjunk elektromos készülékeket stand-by üzemmódban, használjunk energiatakarékos égőket.

HarmoNet tipp: Légy kreatív. Spórolj környezetvédelemmel! >>

...és a konyhában folytatódik

Az étkezés tekintetében érdemes a minőséget szem előtt tartani a mennyiség helyett. Hiába eszünk sokat, ha az étel nem jó minőségű, vegyszerekkel szennyezett, agyontartósított. Inkább kevesebb, de jó minőségű, friss és tápanyagokban, vitaminokban gazdag ételeket válasszunk.


A saját egészségünk érdekében sem át visszatérnünk a kisebb adagokhoz, hiszen régóta tudjuk, a kétharmadig telt gyomor emészt a leghatékonyabban. Kerüljük a jóllakást, a túlevést, inkább kisebb adagokat szedjünk elsőre, legfeljebb még később repetázunk.

A megvásárolt élelmiszereink harmada (!) a kukába kerül, ami nemcsak felesleges pénzkidobás, hanem felesleges hulladékterhelés a környezetnek, és felesleges tétel a szemétdíjunkban is.

Válaszd a hazait!
Táplálkozzunk a szezonnak és tájegységünknek megfelelően, az idénygyümölcsökből például sokkal hatékonyabban tudjuk fedezni a vitaminszükségletünket, mint az import citrusfélékből és más egzotikus termékekből.  A friss élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket és húsféléket érdemesebb helyi termelőktől és piacon megvásárolni, mert sokkal ízletesebb, hazai áruhoz juthatunk jóval olcsóbban, mint a hipermarketekben. Így vásárlásainkkal a helyi gazdákat és őstermelőket támogatjuk, nem pedig a gyakran olcsó munkaerővel dolgoztató, rengeteg szállítási és reklámköltséget felhalmozó, sokszor génkezelt árukat és környezetszennyező eljárással termelt tömegcikkeket forgalmazó, külföldi tulajdonban lévő áruházláncokat. Ráadásul minél többen vásároljuk az egészséges, környezetbarát vagy bio minőségű termékeket, annál olcsóbbak és több helyen elérhetőek lesznek.

HarmoNet tipp: A nők felelőssége a környezetvédelemben - Te alkotsz vagy pusztítasz? >>

Kevesebb szemét – élettelibb környezet

Ha a kevesebb csomagolást tartalmazó vagy csomagolásmentes termékekeket választjuk, és kosárral, szatyrokkal felszerelkezve indulunk a boltba vagy piacozni, máris jelentős mértékben csökkentettük a saját hulladékunkat.

Fontos szempont, hogy ami elromlik, azt próbáljuk meg megjavíttatni, ahelyett, hogy kidobnánk
és azonnal újat vennénk. Az eldobható termékek praktikusnak és kényelmesnek tűnnek, ám jelentős nyersanyag- és energiapazarlást és hulladéktöbbletet is jelentenek. Részesítsük előnyben a tartós, javítható, jó minőségű termékeket az egyszer használatos, silány minőségű bóvlik helyett. Nem használt, ám jó minőségű holmijainkat sem kell kidobni: továbbajándékozhatjuk, elcserélhetjük, eladhatjuk, segélyszervezeteknek adhatjuk.


A háztartási hulladék szelektálása ma már az ország minden pontján megoldható, ne legyünk lusták néhány száz métert megtenni a szelektív gyűjtőig, ezzel is kevesebb lesz a szemetünk és a szemétdíjunk. Ha a kerti zöldhulladékot és háztartási szerves hulladékot komposztáljuk, a szemétdíjunkat további 30 %-kal tudjuk csökkenteni. A komposztálás ma már a nagyvárosokban is mindenütt megoldható, az önkormányzatok sok helyütt komposztkeretekkel, tanácsadással támogatják a lakossági kezdeményezéseket.

Kolontár Elvira
Képek: Piqs.de

 
 
[ 2948 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 72
 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x