Eladósította gyermekét - 100 év múlva is törleszt a ma...
Címlap / Otthon / Eladósította gyermekét - 100 év múlva is törleszt a ma 4 éves!

Eladósította gyermekét - 100 év múlva is törleszt a ma 4 éves!

Forrás: Családinet
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Tudod, hogy kiről van szó? Rólad! Rólad, míg nem vagy tisztában azzal, hogy a gyerekedet pénzügyi tudatosságra kell nevelned ahhoz, hogy a címben fogalmazott sokkoló rémség ne legyen igaz. Ha a négyévesed már gyűjt valamilyen játék-sorozatot, ha a nyolcévesednek már van saját mobiltelefonja, ha a tizenhárom évesnek van bankkártyája, az egyetemistának meg diákhitele, akkor valamit nem jól csináltok! Figyelj! 

Zsebpénz - áldás vagy kárhozat
A legtöbb mai gyerek már azelőtt eladósodik mielőtt egy fillért is keresett volna. Gondoljunk csak mobiltelefon számlára, a diákhitelre, bankkártyákra, amelyek jelentős kiadást jelentenek, holott a gyereknek bevétele még nincs. Eladósodott nemzedéket nevelünk, mert csak arra tanítjuk gyermekeinket, hogy hogyan kell elkölteni a pénzt, azonban arról, hogy hogyan kell pénzt keresni, megtakarítani és „fialtatni” szó, sem esik.

Bánni a pénzzel – nem akárhogy!
Mielőbbi személetmód váltásra van szükség. Gyermekeinknek meg kell tanulnia bánni a pénzzel. Ehhez olyan egyszerű pénzügyi tapasztalatokra van szüksége, amelyet minden gyermek akár már kisiskolás korától megszerezhet. Fontos, hogy mielőbb megértessük a különbséget a hitel és betét, valamint az adósság és vagyon között.
 
A válság rávilágít arra, hogy eladósodás vár gyermekeinkre, ha nem tanulnak meg a pénzzel bánni - mondta Alkér Orsolya gyereknevelési tanácsadó. 
 
HarmoNet tipp: Légy tudatos pénzügyeidben - Hogyan? >>

Mi lenne a helyes?
Először is a legfontosabb, hogy a gyerek ne csak beossza a zsebpénzét, hanem meg is takarítson belőle. De ügyelni kell arra, hogy a takarékosságot ne büntetésként, hanem sikerélményként élje meg.  („Kérem, a pénzt, amit a keresztanyádtól kaptál, felrakjuk a bankszámládra, hogy majd egyetemre járhass! Később még hálás leszel nekem ezért!” – helytelen. A gyerek büntetésként éli meg a pénz elvételét. Helyes: „A pénzed felét eltesszük, mert később szükséged lesz arra, hogy egyetemre menj. A másik felét viszont tedd a perselybe, hogy mielőbb összejöjjön a pénzed a biciklire!” – helyes, mert egy elérhető és egy távlati cél is van benne)

HarmoNet tipp: Gondoskodj magadról - biztos pénzügyi alapokat a gyereknek! >>

Tedd érdekeltté!
Ehhez érdekeltté kell tenni a gyereket, hogy érezze a megtakarításának nyereségét. Kamatoztatni kell a pénzét, hogy szemmel láthatóan gyarapodjon megtakarítása, és lehet rendszeresen egy csoki vagy valami apróság formájában hozamot fizetni a kisebb gyerekeknél. Ezzel könnyen kedvet csinálhatunk a gyerekeknek a további takarékoskodáshoz. A gyerekek számára nagyon jó játék a boltosdi. A kisiskolások számára már szervezhetünk vásárt. A gyerekek saját pénzükön vásárolt alapanyagokból készítsenek terméket (például karácsonyi mézeskalács, vagy díszek) melyet aztán eladnak. A befolyt összeg mindenképp legyen magasabb, mint az alapanyag ráfordítás – ezt a gyerekek számolják ki! A különbözet legyen a gyerekek számára jelentős, s ebből a pénzből tudjanak vásárolni valami olyasmit, amire régóta vágyódtak. Így alapvető szinteken már korán megismerik a piacműködését, felismerik a hasznot. Nagyobbak akár az „adózás” megismerése érdekében a profit egy részét jótékonyságra is fordíthatják. (Adhatnak pénzt az iskolai alapítványnak, ami helyet adott a vásárhoz.)



Locsoló pénzből befektetés

Ünnepekkor, ha gyermekünk pénzt kap ajándékba, azzal is gyarapíthatja megtakarítását. A fiúk mindezt már a húsvéti locsoló pénzzel is kezdhetik. A pénzügyi ismeretek elsajátítását már gyerekkorban el kell kezdeni, mert ezen ismeretek hiányában eladósodás vár gyermekeinkre. Ennek első lépése a pénzügyi tudatosság kialakítása.

Forrás: Családinet
Képek: Piqs.de

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2546 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x