Hogyan vegyünk kutya cuccot? Trend, kacatok és ésszerűség...
Címlap / Otthon / Hogyan vegyünk kutya cuccot? Trend, kacatok és ésszerűség

Hogyan vegyünk kutya cuccot? Trend, kacatok és ésszerűség

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-23

Itt a tavasz, és nagyon sok családba, otthonba, kertbe és házba ilyenkor érkezik meg egy kutya kölyök. Örökbe fogadtuk, vagy vásároltuk, ez esetben mindegy. Nézzük meg, mire is lesz szüksége az új jövevénynek, s futtassuk le azt is, mennyit fogyaszt százon az új kutyánk. A döntésben is segítség lehet, ha jól, jókor és jókat választunk. 


Rendezvénynaptár
Amire minden kutyának szüksége van:

1. Az étel, és ital,
Ehhez vásárolnunk kell etető és itató edényeket. A jó minőségű, több kutya-generációt is kiszolgáló, fémből készült, alul csúszást gátló műanyaggal bevont tálak a legjobbak, de ezek általában többe is kerülnek. Az itatáshoz egy nagyobbat is választhatunk, főleg, ha nem tudunk naponta többször friss vizet adni a kutyának. Egyébként a kutya méretéhez igazítva érdemes a tálat választanunk. Nagy kutyának a nagy dobozos kutyakaja méretűt, a kicsinek a kicsihez valót. A kutya nem iszik mást, csak vizet, így nem kell harmadik edény, vagy más etetéshez állítólag hasznos kacat. Hasznos lehet viszont egy nagy, műanyag alátét a tálak alá, főleg ha belső térben (köves terasz, előtér, konyha) van a kutya etetőhelye. Az etetés helyét ne változtassuk. A kölyök számára alkalmas a nagykorában megfelelő edény, nem kell mindenképp külön kölyök tálka – ha mégis úgy döntünk, az lehet műanyagból. A kutyakaját előre is vásárolhatjuk. Etethetünk vegyesen (száraz és konzerv) csak egyfélével, vagy részben házilag készült ételekkel is.


2. A mozgás és a pihenés
A kutya pihenéséhez szükség van legalább egy olyan helyre, ami csak az övé. Nálunk a benti kutya az asztal alatti párnás helyet kedveli, a kinti kutyának saját kutyaháza és a teraszon is egy külön kialakított szőnyeges fekvőhelye van. A kutyák egy része nem a kutyaházat, hanem az emberi használatban lévő helyeket kedveli pihenésre. (Előtér, beugró, küszöb előtti rész, lépcsők, stb.) vegyük figyelembe a kutya igényeit és alakítsuk ki úgy a helyét, hogy szeressen ott lenni. A kutya pihenőhelye legyen puha, télen meleg, nyáron hűvös. Tisztán tartható az élősködőktől, ugyanakkor ne rakjuk tele szétcincálható, lenyelhető dolgokkal.

A mozgáshoz szükség van felszerelésekre, valamint játékokra is – főleg kölyök korban.3. Kutyacuccok sétához és futáshoz

A kutya alapfelszerelése a póráz és a nyakörv, vagy a hám.  A jó póráz nem alkalmas a kutya „rángatására”. A kutya nem fregoli, amit ide-oda húzhatsz és ereszthetsz. Használj a kutya méretének megfelelő bőrből, vagy mosható textilből készült pórázt, melynek a megerősítése és a rajta lévő karabiner is stabil, tartós. A póráznál az is szempont, hogy könnyű legyen rövidre fogni, illetve hogy a hossza és a te testmagasságod és a kutya magassága alapján kényelmes legyen mindkettőtöknek. Ezért felszerelést olyan boltban érdemes venni, ahol a kutyát is beengedik, rápróbálhatod a cuccot. Az ilyen szakboltból nincs túl sok, sajnos, de azért minden nagyobb városban találni. A nyakörvre ugyanez igaz, legyen jó minőségű, éppen a kutya nyakméretére való (szakboltban rá is igazítják!) és könnyen felcsatolható legyen rá a karabiner. A kutyahám nagyon sokszor a kutya saját méretére készül, egyedileg.

HarmoNet tipp: Az én kutyám nem fregoli >> 


4. Rágcsák, játékok, apróságok 
Ezekből nem kell sok. Az apró jutalom-falatkák jók ugyan, de a kiképzésnél az apró kockákra szelt párizsi, a sajt, vagy más kutya-finomság sokkal hasznosabb, mint a rágást is igénylő falatkák. A legtöbb kutya szereti őket, és a legtöbb gazdi adja – de vigyázzunk a mértékre! A kutya sosem kaphat csokoládét! Kutyajátékból elég viszonylag kevés, sok kutya apport mániás, ők több labdát igényelnek, míg más kutyák nem annyira lesznek játékosak, ők nem használnak játékokat idősebb korukra. A rágócsont, a füstölt csont viszont minden kutya fogának erősítésére szolgál, és fontos adni nekik. Ugyanígy a kölyöknél a kalciumos kutyavitamin, az idős kutyáknak a szenior vitaminok nagyon fontosak lehetnek. 
Mindenképpen gondolni kell a szőrzet ápolására, a fajtának megfelelő fésű, kefe, törlőrongy szükséges a kutyának. A legtöbb házba is bejáró kutyát fürdetik, és így szükség van saját törölközőre is.


5. Élősködők elleni védelem – állatorvosi díjak 
A kutyára is ugyanolyan veszélyes a kullancs, mint az emberre. Ezért a bolhákon kívül a folyamatos kullancs elleni védelmet is biztosítani kell a kutyának. Az olcsó „bolha”nyakörvek és nagyáruházban kapható olcsó spray formátumú szerek kutyafüttyöt sem érnek! Vásároljuk a kullancsirtó szert is szakboltban, állatpatikában. A paraziták elleni védekezés része a féregirtás is. A kutyát évente be kell oltatni veszettség ellen – kölyökkorban pedig egy oltási sorozatot kapnak, ami hosszú időre védi őket több betegség ellen. (Kérjünk minőségi oltóanyagot!) Egyidejűleg rakassunk chipet a keverék kutyába is, amit a központi regiszterben nyilvántartanak.

6. Kutyaruha, extrák és trendi cukiságok 
A kutyaruha néha praktikus. Egyes fajták nehezen vannak meg nélküle, fáznának. Lakásban tartott kutyák esetében a szőrtisztaság megőrzése miatt kellhet. A cukiságok, amiket a kutyák számára kapni lehet, igazából a gazdit szórakoztatják, de nem elengedhetetlenül fontosak. Van pár dolog, amit a sok év tapasztalata alapján érdemes beszerezni, ha a kutyát magunkkal visszük utazásra, túrára, családtagként kezeljük: 
  • Szállító doboz, ami biztonságosan becsatolható a kocsiban, vagy kutya-biztonsági öv (esetleg elkülönített rész a kutyának) 
  • Kutya pléd, amire a kutya a távollét ideje alatt fekhet – ez lehet azonos az otthonival, vagy az autóban használt takaró is. 
  • Kutya termosz, amiben a kutya számára vizet vihetünk a kirándulásra – esetleg hordozható, összecsukható tál, ha hosszabb kirándulásra megyünk. 
  • Kaki-szedő zacsi. A kis lapátkát és seprűcskét felejtsd el. Aki próbált már híg kutyakakát ilyennel felszedni, az tudja, miről beszélek. Ezt csak a kezdőkre lehet rásózni. 
  • Biléta – a minőségi, gravírozott bilétán a kutya gazdájának telefonszáma szerepel, semmi több!

HarmoNet tipp: Ember állat egymás mellett >>

A kezdőcsomag ára

A kölyök élete első félévében kerül a legtöbbe a gazdájának. Ekkor a táplálása mellett szükség van egy sor extra állatorvosi kiadásra is (oltások, féregtelenítés, ellenőrzések) és ilyenkor kapja meg egész életére azokat a holmikat, amikkel vidámmá tehetjük hétköznapjait.  Később az egészséges kutya az évi egy állatorvosi viziten túl a napi ételadagját kéri csupán. A kinti kutyának a gazda gyakran épít kennelt, vagy a kutya számára tilalmas területeket villanypásztorral védik.

+1 nagyon fontos kiadás!
A kutyával – még akkor is, ha gyakorlott kutyás vagy! – érdemes az elején, a szocializáció szakaszában eljárni kutyaiskolába. Ez idő és pénz – viszont ha a kutyáddal hosszú távra tervezel, akkor mindenképpen fontos, hogy a következő évtizedben nagyszerű, engedelmes társad legyen, akivel élmény egy séta és büszkeség egy kirándulás.

Gáspár Katalin – Dr. Németh József
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 11655 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x