Meddig jár a tartásdíj? Jogok, elvek, lelkiismeret
Címlap / Otthon / Meddig jár a tartásdíj? Jogok, elvek, lelkiismeret

Meddig jár a tartásdíj? Jogok, elvek, lelkiismeret

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-02

Már elmúlt tizennyolc, és még fizethetem tovább a gyerektartást! Pedig már egyszer megbukott, egyszer pótvizsgázott, meddig kell még bűnhődnöm azért az egy óráért, amiben tizenkilenc éve még örömömet leltem? És most itt van ez az őrült nő, a fiam barátnője, aki levelet írt, hogy szeretné, ha a fiam még öt évig főiskolára járna, mert olyan tehetségesen fest. 


Rendezvénynaptár

András valóban alig tanult, bár legtöbbször bement az iskolába. Sokat csavargott, de leginkább Ilonkával töltötte az idejét. Ilonkának saját szobája volt, és berendezte András számára festőműhelynek. Az ő szülei se örültek túlzottan, hogy még egy fiatalember étkezik náluk rendszeresen, de mivel Ilonkának ettől jobban ment a tanulás – nem a ligetben töltötte szabadidejét, hanem otthon Andrással –, tudomásul vették, hogy a lakásban minden festménnyé alakul át. A fiatalok leginkább annak örültek, ha elhasznált bútort találtak kidobva, a régi szekrényajtókat, hátlapokat összegyűjtötték a pincében, nem kellett vásznat venni a festéshez. 

És Ilona úgy gondolta, hogy egy Raffaelló festeget mellette, miközben ő magolta a biológiát. Orvosnak készült, reménykedett az egyetemi felvételben, s közben úgy tapasztalta, hogy András mindenben százszor többet tud nála, András véleményét többre tartotta, mint az egyetemi professzorokét. Tehát Andrásnak is diplomát kell szerezni, erre próbálta rábeszélni a fiút, az édesanyját, és újabban e tárgyban levelezett a papával is.

Az a tartásdíj
Andrást édesanyja nevelte három testvérével - három apától. A tartásdíj beszedése egész életében nagy gondot jelentett, mert az apák mindig találtak okot a késlekedésre. Ráadásul az újabb családokban is voltak gyerekek, és az új feleségek gondoskodtak róla, hogy megkeserítsék a gyerekek együttlétét az apával. Amikor pedig elmentek tőlük, még hetekig tartott a morgás a házban.

Sikerült rávenni Andrást, hogy becsomagolja a képeit, és elküldje a főiskolára a felvételit megelőzően. A képek alapján behívták Andrást, és egy szót se kérdeztek a gimnáziumi előmeneteléről. Mindketten érettségiztek, Ilona jelesre, András elégségesre – izgalmában elfelejtette, hogy együtt olvasták Shakespeare drámáit – Andrást felvették, Ilonát nem. Kicsit sírt, de rögtön beiratkozott egy előkészítőre, közben dolgozni ment még nyáron egy kórházba, s egy hétre elmentek meglátogatni András apjának családját egy vidéki városban.

HarmoNet tipp: Megörököltük a szülői házat - mihez kezdjünk vele? >>

Az asszony
Ilona felkészült, hogy szépen elmagyarázza majd András kivételes szerencséjét, gratulál a papának. Ámde szóhoz se jutott. Úgy lökték elé a vendégnek szánt ételt, hogy a torkában érezte a gyomrát. De hát jól nevelt kislány létére hallgatott, mint otthon, hiszen csak az volt a fontos, hogy a papa tudomásul vegye: fizetnie kell még négy-öt évig. Gyönyörű nagy házban laktak, a gyerekeknek is külön szobájuk volt, tágas kerttel. Az asszony megmondta nyíltan, hogy amíg ott vannak, nem engedi meg, hogy a testvérek találkozzanak velük. Most megértette Ilonka, miért olyan nehéz Andrásnak és testvéreinek bármit is kérni. Minden családlátogatás kikészítette az idegeiket. Persze, aki úgy nevelkedett, hogy ősidők óta tanultak a fiatalok a családban – tanítók, tanárok, agrármérnökök generációit ismerte a családtörténetből -, annak sokkal könnyebb kiállni jogaiért. András testvéreinek még kevesebb lehetősége lesz továbbtanulni. Talán, ha kitűnő tanulók lennének… de csak egyszerű közepesek. Senki se törődött a tanulásukkal. Aki nem tanul, menjen dolgozni, nem lesz vele több gond – gondolták. Csaba is megbukott

Ilonka testvére, Csaba rögtön elaludt, ha könyvet vett a kezébe. Ellenben minden fizikai munkát örömmel, ügyesen végzett. Az egész házban mindenki őt kérte meg, ha valamit el kellett intézni. Senkitől se félt, bement a hivatalokba, vagy mások lakásába is, ha a szükség úgy kívánta. Tudta, hol lehet a legjobb árut kapni, segített a férfiaknak a szerelésben, s egy idő után már önállóan dolgozott. A család mégis úgy döntött, hogy le kell érettségiznie. Végigkérdezték minden ismerősüket, hol van olyan esti vagy levelező iskola, ahol családi segítséggel képes lesz vizsgázni az elméleti tárgyakból. Legtöbb munkát ez Ilonának jelentette, ő oldotta meg a matematika és fizika feladatokat két évvel magasabb szinten. Elmesélte neki a kötelező olvasmányokat, és úgy küldte el vizsgára, hogy minden tételt leírt neki, hogy ha módja lesz, használja a segítséget.

Megérte?
Megérte. A fiú hamarosan céget alapított, és az kitűnően működött. Autója, töltőtolla, mobilja már amikor megjelent bemutatta őt. Csaba pedig boldogan segített Ilonkának, ha gyakorlati tanácsra volt szüksége.

Andrásnak a főiskolai felvétel után is sok problémája volt. Tíz évébe került, amíg elvégezte tanulmányait. Halasztott, kérvényezett, Ilonka már orvos volt, közös gyermekük is megszületett, mire átvette a diplomáját. Közben dolgozott. Eltartotta feleségét, és festett is. Ő úgy gondolta, a fiának könnyebb lesz, mert akármilyen képessége lesz, segíteni fogják. 

Dobosy Ildikó
 

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 13281 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x