Városi gyümölcsösök, urbanizált bio-szántók - Kuba kertészete...
hirdetés
Címlap / Otthon / Városi gyümölcsösök, urbanizált bio-szántók - Kuba kertészete és az önellátás módjai

Városi gyümölcsösök, urbanizált bio-szántók - Kuba kertészete és az önellátás módjai

Forrás: Ökovölgy
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-11

A kubai mezőgazdaságra az 1960-as évektől a 80-as évek végéig a kemizált, nagyüzemi gazdálkodás volt jellemző. Hatalmas területeken termesztettek dohányt, cukornádat és gabonákat, míg más növények részesedése alacsony volt. A gépesített, nagyüzemi mezőgazdálkodás az olaj hiányában szinte azonnal fenntarthatatlannak bizonyult. Az ország lakóira az éhezés napjai köszöntöttek.  


Rendezvénynaptár
A súlyos élelmiszekrízis megoldásaként a vezetés olyan újításokat vezetett be, amelyek nyomán mára Kuba mezőgazdaságának szerkezete alapvetően megváltozott. Ötletes megoldások szükségben.

A BBC News honlapján rendkívül érdekes cikk jelent meg arról, hogy Kubában miként szervezték meg az élelmiszertermelés új rendszerét. A történet akkor kezdődött, amikor a szigetország gazdasága rendkívül kritikus helyzetet élt át a Keleti Blokk, a Szovjetunió széthullását követően.

Ekkor ugyanis Kuba számára nagymértékben beszűkültek a korábbi kereskedelmi lehetőségek, és ehhez járultak az USA embargói. Kuba gazdaságának megrendülését végül legfőképpen az olcsó olajforrások elapadása, a szovjet kőolajszállítmányok hiánya okozta.A kubai mezőgazdaságra az 1960-as évektől a 80-as évek végéig a kemizált, nagyüzemi gazdálkodás volt jellemző.
Hatalmas területeken termesztettek dohányt, cukornádat és gabonákat, míg más növények részesedése alacsony volt. A gépesített, nagyüzemi mezőgazdálkodás az olaj hiányában szinte azonnal fenntarthatatlannak bizonyult. Az ország lakóira az éhezés napjai köszöntöttek.

HarmoNet tipp:
Mitől lesz bio a kert? >>

A súlyos élelmiszekrízis megoldásaként a vezetés olyan újításokat vezetett be, amelyek nyomán mára Kuba mezőgazdaságának szerkezete alapvetően megváltozott.
A nagyüzemek szinte teljesen eltűntek, és helyüket a kisparcellás, háztáji gazdaságok vették át. A gépek helyett előtérbe került az ökörerő használata - Kubában jelenleg mintegy 300.000 ökör dolgozik a földeken.

A gazdák visszatértek a vegyszermentes biotermesztéshez. Központi segítséget is kapnak: országszerte kétszáz állomás létesült, amelyek feladata a tanácsadás, különösen a biológiai növényvédelem terén.


Talán az egész történet legérdekesebb része, hogy a fővárosban mintegy kétszáz veteményeskertben, kisebb-nagyobb telken folyik a biozöldségek- és gyümölcsök termesztése. Havanna lakói olyan mértékben felfejlesztették a kertészkedést a blokkházak tövében, hogy a város közel teljesen (90%-ban) önellátóvá vált zöldségből és gyümölcsből.

Sok további érdekesség olvasható a cikkben (angolul), többek között az egyik kubai farmer is megszólal és egy kisfilm is látható itt

HarmoNet tipp: Ökofalvak - élőfalvak Magyarországon >>

Egyébként a történet azért is tanulságos, mert manapság egyre többet hallunk az olajforrások apadásáról. Nem lehet kérdéses, hogy érdemes lenne a kubaihoz hasonló példákat mind komolyabban venni, és olyan programokat kidolgozni, amelyek segíthetnek megelőzni egy leendő élelmiszerválságot.

Kun András
Ökovölgy >> 
 
[ 4460 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x