A média hatása a gyermekekre és fiatalokra
Címlap / Otthon / A média hatása a gyermekekre és fiatalokra

A média hatása a gyermekekre és fiatalokra

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-25

Az V. Nemzetközi Médiakonferencia a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szervezésében került megrendezésre Balatonalmádiban. A konferencia lehetőséget adott a szakembereknek arra, hogy megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és az írott médiumok, a számítógépes játékok és a mobiltelefon-kultúra a gyermekek és fiatalok fejlődését. 

 

A Konferencia résztvevői megállapítják, hogy:
A, A gyermekek és fiatalok média-eszközellátottsága nagymértékben nőtt, a fiatalok számára meghatározó médium az internet lett, messze megelőzve minden más médiumot (például a rádiót és a televíziót).

B, A fiatalok idejük egyre nagyobb részében használják a médiát, ugyanakkor a szülők részvétele a gyermekek és a fiatalok médiahasználatában továbbra is csekély. 

C, A médiatartalmak egyre több funkciót ellátó, integrált médiaeszközökön keresztül jutnak el a fiatalokhoz.
 


A fentiekre tekintettel a Konferencia résztvevői: 

A, Kiemelik, hogy a felnőttek a gyermekek védelmében együttes és egymásra át nem hárítható módon viselnek felelősséget.

B, Javasolják, hogy az Országgyűlés alkossa meg a felhasználói eszközök integrációjából következően szükséges jogszabály-módosításokat.

C, Felhívják a Kormány figyelmét arra, hogy a médiaműveltség fejlesztése érdekében az oktatás minden szintjén és a közműveltség körében határozott és átfogó intézkedések váltak szükségessé, kiterjesztve ezek hatályát a fogyatékkal élőkre is.

D, Továbbra is károsnak tartják a 3 év alattiak aktív és passzív médiahasználatát, és nem tartják kívánatosnak, hogy a gyermekintézményekben az ilyen korú kisgyermekek médiaeszközökkel találkozzanak.

E, Szükségesnek tartják, hogy a Médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezései - a jelenlegi gyakorlattal szemben - a 12 éves kor alatti korosztályt differenciáltan kezeljék.

HarmoNet tipp: A kereszténység és a média. Hogyan kommunikálnak az egyházak? >>

F, Javasolják, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatáson és a kereskedelmi médiumokra kirótt közszolgálati kötelezettségeken belül növeljék a magas minőségű és magyar gyártású gyermek- és ifjúsági műsorok részarányát.

G, Javasolják egy olyan, életkorhoz igazodó, megbízható rendszer kialakítását, amelyben a szülőket külön jelzések tájékoztatják a gyermekek számára kifejezetten ajánlott tartalmakról.

H, Szorgalmazzák a kiskorúak médiahasználatával kapcsolatos átfogó, a szabályozás és a médiatudatosságra nevelés számára is megfelelő támpontokat nyújtó további kutatásokat és a kiskorúak védelmét szolgáló technikai fejlesztéseket. 

I, Javasolják, hogy a kiskorúak számára ártalmas (erőszakos vagy pornográf) tartalmak előállításához és terjesztéséhez olyan befizetési kötelezettség társuljon, amely megfelelő finanszírozási hátteret teremt a gyermekek számára értékes és hasznos műsorok hazai gyártásának és terjesztésének állami támogatásához.  A konferenciáról

Az V. Nemzetközi Médiakonferencia szeptember 28. és 30. között került megrendezésre a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szervezésében Balatonalmádiban. A konferencia lehetőséget adott a szakembereknek arra, hogy megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és az írott médiumok, a számítógépes játékok és a mobiltelefon-kultúra a gyermekek és fiatalok fejlődését.

A háromnapos konferencián 79 magyar és külföldi szakember, 5 országból – többek között jogász, pszichológus, politikus, gyermekvédelmi szakember, médiaszakember stb. - tartott előadást a konferencia témájához kapcsolódóan, saját szakterületén szerzett tapasztalatairól, valamennyi médium – a digitálistól az írottig – gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásáról. 

A konferencia alapjául szolgáló kutatást a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által megbízott kutatócsoport végezte el. A 12-17 éves diákok körében végzett többfordulós felmérés különböző társadalmi csoportokon belül vizsgálta a médiumokhoz, reklámokhoz való viszonyulást, illetve azok hatásait. A kutatás kimutatta, hogy a gyermekek és a fiatalok körében az elmúlt egy évben az internet használata lehagyta nem csak a rádió, de a televízió használatát is.  A nívós, kulturált, gyermekeknek és fiataloknak szóló tévéműsorok aránya tovább csökkent, ugyanakkor elkezdődött a tematikus csatornák térhódítása. 

HarmoNet tipp:
Lógok a neten >>

A konferencia résztvevői az alábbi témakörben ütköztették véleményüket:
1. Tartalom-Hatás-Oktatás. Lineáris tartalmak (TV, rádió, írott sajtó) 2. Safer Internet Plus program. Tartalom-Hatás-Oktatás. Nem-lineáris tartalmak (TV és rádió az interneten, internet, PC-játékok, mobiltelefon) 3. Szabályozás és etika.

Idén először mutatkozott be a konferencián a Safer Internet Plus program Magyarországon. A Safer Internet Plus program célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online-technológiák használatának - különösen a gyermekek számára való - biztonságosabbá tétele, és a jogellenes, valamint az internethasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása. 

A felmérésekből kiderült, hogy Magyarországon túl sok szereplője van a médiapiacnak. Több tévéadó, rádióállomás és kiadó van országunkban, mint a 80 millió lakosú Németországban.

A konferencia legfontosabb megállapítása, hogy a felnőttek összfelelőssége a gyermekekre, fiatalokra vonatkoztatva egymásra nem áthárítható. Különösen vonatkozik ez a szülőkre, tanárokra, a politikusokra és újságírókra.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

 
 
[ 7586 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x