A kétnyelvű gyerekek jó tanulók - a második nyelv figyelmesebbé...
Címlap / Otthon / A kétnyelvű gyerekek jó tanulók - a második nyelv figyelmesebbé tesz

A kétnyelvű gyerekek jó tanulók - a második nyelv figyelmesebbé tesz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Kutatások bizonyítják, hogy kicsi korban "két anyanyelvünk" lehet. Hogyan? Sokan úgy gondolják, hogy egy másik nyelv csak összezavarja az egyébként is rengeteg új dologgal ismerkedő, növekvő, fejlődő gyermeket. A kutatók szerint viszont ez egyáltalán nem így van. Sőt, az iskolában egyenesen előny. Ám nem mindegy, hol, hogyan, miként!? 

A szülők túlnyomó többsége meg van arról győződve, hogy egy másik nyelv bevezetése csak zavart okozhat, késlelteti a beszéd kezdetét, vagy később olvasási illetve írási nehézségeket okoz az iskolapadban. A szakemberek ennek pont az ellenkezőjét állítják, meglepő eredménnyel rukkoltak elő a gyermekek kétnyelvűségét illetően.

A kétnyelvű gyerekek hosszabb ideig képesek figyelni
Egy öt évig tartó kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy egy idegen nyelv tanulása nincs káros hatással a gyerekek megismerő képességére. Emellett a figyelmük sem lanyhul különféle külső zavaró hatások ellenére sem.

A pszichológus és egyben nyelvész szakember szerint az összpontosítás és figyelem felettébb fontos szempontok a beiskolázásnál, mivel kulcsszerepet játszanak az iskolaérettség megítélésekor.

Egy másik kutató harminc éven keresztül vizsgált kisgyermekeket húsz különböző kultúrában. A gyermekek minden nehézség nélkül több mint egy nyelvet el tudnak sajátítani egyszerre. Nem csak arról van szó ezekben az esetekben, hogy a gyermek azon a nyelven folytatja a beszélgetést, melyen valaki kezdeményezte. Már korai gyermekkorban is képes megjegyezni, hogy kinek melyik az anyanyelve és a megfelelőt használja, ha ő szólít meg valakit.

kétnyelvű gyerek

A kétnyelvűség egyéb előnyei
A fent említettek mellett még egy pár pluszt ad több nyelv ismerete.
  • Társadalmi kapcsolatok. Már korán megismerhet más értékrendeket idegen kultúrákon keresztül, olyan emberekkel beszélhet, léphet kapcsolatba, akikkel egy nyelv tudása esetén nem lenne esélye.
     
  • Anyanyelvi szint. A gyerek akcentus nélkül tanulja meg a nyelvet, mely nem elhanyagolható szempont a későbbiekben.
     
Néhány jó tanács az idegen nyelvek tanításával kapcsolatban
Ha egy mód van rá, már a születéstől kezdve hallja a gyermek a tanulandó nyelveket, még ha nem is napi szinten.

Ne csak egy személyhez illetve az otthonhoz kötődjön az idegen nyelv használata, valamint kortársakkal is legyen alkalma a másik nyelvet használni. Érdemes akár ismeretlenekkel is felvenni a kapcsolatot a cél érdekében.

Nem szükséges különféle iskolai tanítási módszereket bevetni. A gyerekek spontán, pusztán hallás után tanulnak, amennyiben minden nap lehetőségük van rá.

Az idegen nyelvű könyvekből való felolvasás is sokat segít, előbb-utóbb ők maguk is próbálkozni fognak vele. A gyermekdalok is sokat segítenek, nemcsak a beszéd, de a muzikalitás fejlesztésében is.

Akár három nyelvvel is megbirkóznak egyszerre, ilyen esetekben is természetesen szét tudják választani őket, nem keverik össze egyáltalán.

Aki eddig kétkedett volna, biztos lehet benne, hogy egyszerre több nyelv a gyermek körül csak előnyére válhat.

A kutatók azonban rájöttek – csak az élő beszéd jótékony hatású. A televízió – pláne a rajzfilmek! – egyenesen hátráltatják a nyelvtanulást. Tehát a nyelvi klubok, a több nyelven beszélő csevegő csoportok akkor lesznek hatékonyak, ha a szülő is magas fokon beszéli a nyelvet, s ha a kortárs csoportokban rendszeresen hallja a gyerek.

A Te gyereked tanul idegen nyelvet? Hány évesen kezdte? Hogy halad? (Ha hozzászólsz, megoszthatod véleményed a témában! )
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8879 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x