Orvoslás és vallás - előny, hátrány, tabu?
hirdetés
Címlap / Otthon / Orvoslás és vallás - előny, hátrány, tabu?

Orvoslás és vallás - előny, hátrány, tabu?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-17

Vajon segíti, vagy hátráltatja a gyermekonkológusok munkáját a vallásosság? Vagy éppen a beteg állapotától függ? A Brandeis Egyetem kutatói ezt a kérdést elemezték a Social Problems legutóbbi számában.  


Rendezvénynaptár

Harminc, a legjobb klinikai központokban dolgozó gyermekgyógyásszal és gyermekonkológussal készített mélyinterjú alapján Wendy Cadge szociológus, a közlemény vezető szerzője megállapította, hogy az orvosok pragmatikusan tekintenek a vallásra, mely befolyásolja a családok döntéshozatalát, illetve erőforrást jelenthet végstádiumú betegek esetében. A vallási meggyőzősőd gátolja azonban a munkát, amikor ellentmondásba kerül az orvos döntésével.

A gyermekgyógyászok szerint szakmájukat nem érinti jelentős mértékben a kérdés, mivel elsősorban egészséges, vagy gyógyítható gyermekekkel dolgoznak. A gyermekonkológusok azonban érzékelik, hogy a vallás segítheti a családokat a haldoklás, vagy a rossz hírek feldolgozásában. Az orvosok számára azonban gátat jelenthet a vallás, amikor ellentmond az egészségügyi ajánlásoknak, azonban segítséget jelenthet, mikor a spiritualitás segítségével orvosilag megválaszolhatatlan kérdésekre ad választ.

A felmérésben szereplő orvosok közül mindössze egyetlen kérdezett rá rendszeresen betegeinek vallásosságára.
A többi gyermekorvos szerint a beteg hite vagy nem lényeges, vagy túl személyes kérdés. Mégis, ha a medicina csődöt mond, mindig előtérbe kerül a vallás és spiritualitás.A vizsgálat szerint a hit gyakran segít a betegeknek és családoknak a kuratív (gyógyító célú) és palliatív (a tünetek enyhítésére szolgáló) kezelés közti váltásban. Az egyik orvos úgy fogalmazott, hogy a túlvilági élet elfogadása segít a nehézségek feldolgozásában még a betegnek is.
Az ilyen családokkal, akik meg vannak róla győződve, hogy a halál utáni világ alapvetően jobb, mint az élőké, könnyebb a halálról beszélni.

Cadge elmondta, hogy az orvosok számára nehéz szembesülni azzal, ha a vallásos hiedelmek rossz irányban befolyásolják a beteg egészségével kapcsolatos döntéshozatalt, ám végül, amikor a szeretett személy halála közeledik, örülnek a családban élő hitnek, mivel segít választ találni az orvosilag megválaszolhatatlan „miért pont mi” kérdésre

Medipress
 
 
[ 2930 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x