A méhek hétköznapjai
hirdetés
Címlap / Otthon / A méhek hétköznapjai

A méhek hétköznapjai

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-19

A méhcsalád felépítése számos példázatban elöljáró. De vajon tudunk -e eleget ezekről a szorgos kis lényekről? Kedvesek, amikor két kis cekkerükkel megpakolva repülnek visszafelé a kaptárba, akár egy nagycsaládos anya a bevásárlás után. Félelmetesek, ha menet közben az autónkba tévednek. A méhkaptárok felépítése igen jól szervezett és érdekes társadalom, amit az ember nagyon találékonyan fordít a maga hasznára. Nézzük, hogyan!  


Rendezvénynaptár
A méhcsalád felépítése számos példázatban elöljáró. De vajon tudunk –e eleget ezekről a szorgos kis lényekről? Kedvesek, amikor két kis cekkerükkel megpakolva repülnek visszafelé a kaptárba, akár egy nagycsaládos anya a bevásárlás után. Félelmetesek, ha menet közben az autónkba tévednek. A méhkaptárok felépítése igen jól szervezett és érdekes társadalom, amit az ember nagyon találékonyan fordít a maga hasznára. Nézzük, hogyan!

A méhcsalád matriarchátusa
A főnök a Királynő. Általában 3-4 évig él, és ő irányítja a méhkaptár életét különféle hormonokkal. A királynő általában kétszer akkora, mint egy általunk ismert dolgozó méhecske, és attól válik királynővé és nem szimpla dolgozóvá, hogy megszületésétől fogva csak méhpempővel etetik, semmi mással. A királynő még enni sem tud önállóan, hanem a többiek etetik. A tevékenysége abban merül ki, hogy petéket rak. Ha termékenységét arányosítani akarnánk egy tyúkhoz, akkor úgy képzelhetjük el a királynő termékenységét, mintha a tyúk napi húsz tojást rakna. A méhkirálynő ugyanis általában napi 2000 petét rak le. Ez hatalmas teljesítmény, ráadásul éveken át, így nem is csoda, ha nem foglalkozik semmi mással. A Méhkirálynő az „uralkodása” elején egyetlen egyszer kirepül, ez a nászrepülése. Ekkor termékenyítik meg a herék, vagyis a kaptárban lakó hím nemű méhek.

A herékről
A herék tulajdonképpen csak a megtermékenyítést szolgálják, más dolguk nincs. Ők hím neműek. Megszületésüktől fogva csak mézet kapnak táplálékul. Nem tudnak repülni. Csupán az a dolga, hogy egész életében egy alkalommal párosodjék, megtermékenyítse a királynőt.

A dolgozók a női áldozatvállalás jelképei
A méhkaptárban mindenki, aki valójában tesz valamit a méz és a többi hasznos dolog megtermelése érdekében, nő nemű. Ők a dolgozók. Megszületésük után mézet és virágport kap enni. Lehetnének a számmisztikusok jelképei. Mágikus idő, 21 nap alatt fejlődik ki egy dolgozó. Összesen 40 napig él.

A feladatai igen sokrétűek, míg eléri élete végét. Egészen apró, csak három napos, amikor dajkaként dolgozik. Nem sokkal ezután átmegy a kaptár viasz-üzemébe, viaszt gyárt, majd a nagy raktárba kerül, és a beérkező virágport és pollent osztályozza. Ez után kimegy az ajtóhoz őrködni. (Ebben az időszakban a legmérgezőbb a csípése.)

A huszonegyedik napon kirepül, eleinte virágport, majd nektárt és élete utolsó napjaiban propoliszt gyűjt. Ahhoz, hogy egy kiló mézet összegyűjtsön, 7 millió világot kell végigjárnia.

Mi mire jó a kaptárban?
A kaptárban minden dolgot propolisszal borítanak be, ami tejesen steril és fertőtlenítő hatású. (korábban például a múmiák tartósításának fontos alapanyaga volt!) A méhkaptárban a lépet raktározás céljára használják. A méhészek különféle trükkökhöz folyamodnak, hogy a méhek által gyűjtött és termelt értékes kincseket elnyerjék tőlük, kezdve ott, hogy megfelelő növények termőhelyére telepítik a kaptárokat, folytatva azzal, hogy egyszerűen kiemelik a nagy erővel meggyártott mézet rejtő lépeket, és mondjuk azzal zárva, hogy a kaptár ajtajának leszűkítésével arra bírják rá a szorgos kis jószágokat, hogy egyik „kosárkájukból” kiborítsák a virágport. A méhek igen jó barátaink. Sokat tanulhatunk tőlük, ha megfelelő alázattal közelítünk hozzájuk.

Tóth József

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 10374 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x