Színek és elrendezés a konyhában a Feng Shui szerint
Címlap / Otthon / Színek és elrendezés a konyhában a Feng Shui szerint

Színek és elrendezés a konyhában a Feng Shui szerint

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

A mai rohanó világban az otthon egyik legfontosabb része a konyha, ahol a családtagok este találkoznak, és vacsora közben tudják csak megbeszélni a napi eseményeket. Nem véletlenül nevezik Magyarországon a konyhát családi tűzfészeknek. Ezért nagyon fontos úgy kialakítani a Feng Shui elveivel, hogy itt a család a lehető legjobban érezze magát.  

A mai rohanó világban az otthon egyik legfontosabb része a konyha, ahol a családtagok este találkoznak, és vacsora közben tudják csak megbeszélni a napi eseményeket. Nem véletlenül nevezik Magyarországon a konyhát családi tűzfészeknek. Ezért nagyon fontos úgy kialakítani a Feng Shui elveivel, hogy itt a család a lehető legjobban érezze magát.

Kínában a gazdagság szimbólumának tekintik a konyhát, ezért elrendezését, bútorzatát nagy körültekintéssel tervezik meg. Úgy tartják, ha a háziasszony jót főz, akkor az úr a háznál sokat eszik, sok vitamint fogyaszt, ezáltal több lesz az energiája, többet tud dolgozni, ami nem csak a munkájára van jótékony hatással, hanem a pénztárcájára is. Ezért már magának a tűzhelynek is fontos szerepe van.

Pár szóban a tűzhelyről

  • Minden égőfejet egyformán használjunk. (a villanytűzhelyre is ugyanez vonatkozik.) Kínában az égőfejek száma mutatja a család gazdagságát.
  • A tűzhelyet lehetőleg úgy helyezzük el, hogy főzés közben ne kelljen hátat fordítanunk a konyha ajtajának.
  • Ne állítsuk a sarokba, mert nem férünk hozzá főzés közben kényelmesen.
  • Ne kerüljön sem mellé, sem vele szembe mosogató vagy hűtőszekrény. A tűz és a víz ugyanis ellentétek, a Feng Shui elvei szerint az így berendezett konyhában több lesz a veszekedés. 
  • A tűzhely legyen szépen letakarítva, legyen tiszta, mert a tiszta tűzhely a családi béke forrása. Míg az ételek készülnek, természetes, hogy szennyeződés kerül rá, de utána, ha már végeztünk, a szennyeződéseket távolítsuk el. 

A konyha legelőnyösebb elhelyezése

Lehetőleg lakásunk bejárati ajtaja ne ebbe a helyiségbe nyíljon. Ebben az esetben ugyanis hazaérkezésünkkor rögtön a konyhát látjuk meg először, ami beindítja a "Pavlovi reflexet", éhesek leszünk, és rendkívül sok időt fogunk étkezéssel eltölteni. A Feng Shui ősi hagyománya szerint a konyha legjobb helye a lakás hátsó részében van.

Konyhaajtóval szemben ne legyen fürdő- vagy toalett ajtó. Főleg higiéniai szempontok szerint ne alkalmazzuk ezt az elrendezési módot, de ha a lakást már egyszer így építették, akkor növényekkel, hangulatvilágítással, tükrökkel biztosíthatunk kellemesebb hangulatot, ami egyben azt eredményezi, hogy figyelmünket eltereljük a rosszul kialakított helyiségek elrendezéséről.

Kis lakásban sokszor a lakók leveszik a konyhaajtót a hely szűke miatt. Ekkor a bejárat fölé szélcsengőt helyezünk el, mivel a csengő hangja jelzi a konyhába való belépést. Ha nem akarjuk a folyamatos csengetést, akkor ezt jelképesen is fellógathatjuk. 

Az amerikai koyha, vagyis az egyterű, a nappalival, étkezővel egybe nyitott konyha esetében is érdemes a tereket a bútorokkal jól elválasztani egymástól, világosan elhatárolni egy-egy jól elhelyezett lámpával, szőnyeggel, vagy bútorcsoporttal. Ezek jelzk, hogy mi az adott terület funciója, még akkor is, ha nincsenek falak a területek közt. Ha ezt elmulasztja a lakberendező, úgy a "területek egybefolynak" és soha véget nem érő házimunka lesz a végeredmény, a konyhai tevékenység kifolyik a többi területre. Nehezebb lesz a fukciótlan terekben a rendet fenntartani. 

Milyen színeket használjunk a konyhában?

Ez egy rendkívül kényes kérdés, legjobb ha Feng Shui tanácsadó véleményét kérjük ki, ugyanis a szín összeállítást meghatározza a konyha elhelyezkedése, (hogy mely égtáj fele néz, vagy a baguában épen melyik területen van), a nagysága és a természetes fény mennyisége is.
A piros szín jól hat az emésztésre, ezért lássuk el kis konyhai kiegészítőkkel, mint például terítő, gyertya, virágos vagy gyümölcsképek. Az étkező részben a fekete, a szürke vagy ezek kombinációja kerülendő, ugyanis bizonyított dolog, hogy az effajta színek látványa csökkenti az étvágyat, tompítja az emésztés tüzét. Ha mégis ilyen színeket tennénk a konyhába, akkor olyan kiegészítőkt válasszunk,amik ellensúlyozzák ezt. A sárga vidám, napfényes hatást kelt, akárcsak a narancs színek. A kék szintén "hűti" az emésztés tüzét, ezért nem ideális szín ide, viszont minden föld-szín, a fa hatású dolgok, a zöldek, barnák, barackszínek, korall és tégla árnyalatok kiválóan hatnak a konyhában és otthonosság érzetét keltik. 

A túl sok fehér szintén "műtő hangulatot" teremt, csökkenti az otthonosság érzetet, ha a konyhabútorunk fehér, a kiegészítő színek akár egészen sokfélék is lehetnek, tobzódhatunk is a kavalkádban. 

Konyhánk hangulatán emelhetünk az ablakba felfüggesztett kristálygolyó elhelyezésével. A kristály a fény megtörésével szivárványt hoz létre a helyiségben.

Az étkezőbe, illetve ha a konyhában étkezünk, ne helyezzünk a falra órát, mert étkezés közben rápillantava mindig az idő múlása jut eszünkbe. Ha kapkodva fogyasztjuk el az ételt, nem hat jól egészségünkre. 

Növények elhelyezése jó atmoszférát teremt, megtöri a konyha egyhangúságát, merevségét, meleg otthonos hangulatot teremt. Tegyünk fűszernövényeket magunk köré, mely zöld színével vidámmá és egészségessé teszi a hangulatunkat. Megvilágítás

A fényviszonyok akkor mondhatók megfelelőnek, ha optimális erősségű a világítás: vagyis sem nem félhomályos, sem a szemünk nem káprázik a túl erős fénytől. Ügyelnünk kell arra is, hogy a lámpáink fénye egyenletes legyen. 

Rendezett holmik 


Minél kevesebb holmi legyen elöl. A tiszta terek a rend hatását adják. Amit lehet, rejtsünk fiókba, szekrénybe. Az új tend, hogy minél kevesebb holnink legyen, minél magasabb minőségben, hogy ne termeljünk annyi hulladékot, támogatja a feng shui alapelveit, mely szerint a tárgyak rendje mindenek felett elősegíti az élet rendjét. Azok a konyhák, ahol minden elöl van, minden a falakon lóg, minden a pulton áll, mindig zsúfolt benyomást keltenek és nehezebb is a dolgokat tisztán tartani. A kevés, de jó minőségű holmi, amit tényleg ki is használunk, biztosan nagyobb komfortot nyújt a hétköznapok során. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 27635 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x