Kerekítő könyv a kisgyermekek jókedvre kerekítéséhez
Címlap / Otthon / Kerekítő könyv a kisgyermekek jókedvre kerekítéséhez

Kerekítő könyv a kisgyermekek jókedvre kerekítéséhez

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-27

Már nagyanyáink is mondókáztak a gyerekeknek, aztán ezek a mondókák önálló életre keltek, s szájról szájra, faluról falura, városról városra terjedtek. Továbbéltek, s lassan megtanulta a következő nemzedék apraja nagyja. Most egy kötetbe válogatva olvashatjuk, tanulhatjuk újra őket, Kerekítő címmel. 


Rendezvénynaptár
Népi mondókák
A népi mondókáknak ereje van. Nem is érezzük, hogy mennyi érzelem, kedvesség, játékosság, szeretet lakozik ezekben a három-, négysoros versikékben.

S, hogy ennek mi a titka? A titok a műfaj, azaz a mondóka, amit csak közösen lehet mondani, amely már egy foglalkozás, egy esemény a családban. Odafigyelés az édesanya, az apuka, a nagymama, a nagypapa, nagyobb testvér részéről. Játék a kicsivel, ráébresztés a világ dolgaira, egyfajta közösségi élmény. Érzelmi kifejezés, állandó ismétlés, tanulás. Sokan mondják, hogy ők már nem emlékeznek rá, hogy miket mondott édesanyjuk, vagy az óvó nénijük. Ám, ahogy elolvasnak egy-egy sort a könyvből rögtön felszínre jönnek a rég elfeledett sorok, s máris boldogan ismételgetjük a kedves szavakat. Hagyomány és internet

”A néphagyomány a zenét a szöveg és dallam tökéletes egységében tárja a beszélni tanuló gyermek elé.” (írja Kodály Zoltán tanítványa, Forrai Katalin - Ének a Bölcsődében című művében).A régi dallamok, ölbeli játékok újraélesztése volt a célja Jakabosné Kovács Judit, drámapedagógusnak is, aki  gyermekfoglalkozásain már évek óta tanítja a szülőket a rég elfeledett dalokra, versikékre. S, hogy a szó ne szálljon el, Judit gondolt egy nagyot, s összeszedte azokat a mondókákat, amelyek a legjobbak, legismertebbek. Rögtön két kötetre valót gyűjtött, amelynek az első része már a boltokban van.

Kerekítő címmel jelent meg a könyv és ugyanezen a címen található a honlap is – www.kerekito.hu. Könyv és internetes oldal, ahogy ez ma már elválaszthatatlan egymástó, s ebben az esetben ez a két műfaj kitűnően kiegészítik egymást. A honlapon nemcsak rengeteg hasznos információt, érdekes cikkeket olvashatunk, hanem a Kerekítő hanganyagát is meghallgathatjuk. Ami több szempontból is nagyon hasznos. Egyrészt nem mindenki tud részt venni a Kerekítő foglalkozásokon, másrészt, aki csak a könyvet tartja a kezében, s nem ismeri a kis vers dallamát, itt most megtanulhatja. 

Mondókák korhatár nélkül
S, hogy kiknek is kerekítsünk mondókát, a kötet szerkesztője egészen a legkisebb korosztálytól, akár pár hónapos kortól, óvodás korú gyerekeknek ajánlja. Ahogy fogalmaz, már egészen a kicsi gyerekek is élvezik a játékot, s a szülők ösztönösen ráéreznek egy-egy mondókára, hogy miképp játsszanak a gyerekkel, érzik a vers tempóját, változtatják a hangszínűket Mikor a picivel mondókázunk ösztönösen lelassul a beszédünk, jobban, érthetőbben artikulálunk, melyet a baba szemtől szemben élvezettel követhet, és az utánzásos tanulásban, ami erre a korra jellemző jelentősége van. Erre különösen jók a tiszta forrásból merített népi rigmusok, hiszen anyanyelvünk és zenei anyanyelvünk teljes egységét alkotják, nem hiába csiszolódtak hosszú időn át és maradtak fent.Tartalomhoz a forma
A kis könyv formája is úgy simul a kezünkbe, zsebünkbe, mint egy kedves mondóka, amely mindig ott marad velünk. A kiadó és a szerkesztő szándékosan választották ezt a kis könyvformát, hogy a könyv kicsisége miatt bármikor kéznél lehessen, akár a zsebben, akár a táskában, menetközben, otthon az ágy fölött a polcon. A rigmusokhoz Kállai Nagy Krisztina illusztrátor varázsolt meseszép világot. Rajzaiban ugyanúgy visszatükröződik a mondóka tempója, képi világában megpróbálja azt a vidám hangulatot ötvözni, amely egy ilyen közös mondókázásnál kialakul. A kötethez a szerkesztő is készített saját illusztrációkat, igazi selyemképeket, amelyekből állandó kiállítás látható most a Budai Művelődési Házban, ahol a könyvet november 15-én egy játékos, éneklős, mondókázós bemutatóval ismerhették meg az érdeklődők. Az óvodás csoportokra gondolva az óvónőknek letölthető játékóraterveket is készítettek.

November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed! 
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4261 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x