Tévé mint villanypásztor - nézze-e a gyerek?
Címlap / Otthon / Tévé mint villanypásztor - nézze-e a gyerek?

Tévé mint villanypásztor - nézze-e a gyerek?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-27

Milyen következményei vannak a gyermek-, serdülő- és fiatalkorban a televízió előtt eltöltött óráknak? Nézzük most abból a szempontból, hogyan hat a tévézés a fiatalok önbecsülésére, vagyis mit fog elvárni önmagától a gyermek. Természetesen más összetevői is vannak a kérdésnek: milyen a fiatalok társadalmi osztálya, lakóhelyük környékének jellege, iskolaérettségük mértéke hétéves korban. 

 

A gyermek- és serdülőkori tévénézés nemcsak a lányok és a fiúk önbecsülésére van hatással, hanem későbbi felnőttkorukra is kihat. Egészen másképpen jelentkezik a felnőtt férfiak és a nők esetében. A férfiakra általában inkább pozitívan, a nőkre negatívan hat. Maga a tévénézés kifejezetten negatívan hat a felnőtt nőkre, míg a férfiakat megerősíti hatalmi, (agresszív) pozícióikban. A televízióban ugyanazokkal a berögzült társadalmi pozíciókkal találkoznak, mint amit az elmúlt századok kialakítottak, vagyis a nők alacsonyabb helyzetével. Sarkítunk, de az átlag statisztikák és a kutatások, a következőt mutatják: míg a 10-14 éves lányok minden tekintetben felveszik a versenyt a fiúkkal mind reál, mind humán tantárgyakban, a 14. életév után a haj- köröm- szemfestés elveszi az energiájukat, a fiúk pedig elhúznak a jobban fizető munkaalkalmak felé. Strukturális erőszak

A televízió igen nagy a társadalmi erő. A fiatal férfiakat és nőket az őket körülvevő társadalmi struktúra különböző pozícióiban helyezi el. Ily módon „segíti” őket abban, hogy megfeleljenek a jövőbeli életüket meghatározó nemi szerepnek. Mégpedig olyan szerepeknek, amelyek több évtizednyi közös társadalmi erőfeszítés ellenére is meglehetősen különböző előírásokat tartalmaznak fiúk és lányok, férfiak és nők számára. Nézzünk csak meg egy egyszerű reklámblokkot, bármikor, bármelyik csatornán. 

Agresszivitás
A férfiak agresszívabb viselkedése, a fizikai erőszakra való nagyobb hajlam a nemi szerepek egyik fontos összetevője. Kétségtelen, hogy ennek egy része biológiailag is öröklődik. Viszont az agresszivitás más összetevői szocializációs folyamatok által kerül átadásra. 

Nyughatatlanság
A lányoknál a tévézés során a koncentrálóképesség hiánya kezd fellépni, nyughatatlanok lesznek. A felnőttek világába már olyan tervekkel lépnek be, amit a televízióból lestek el, látjuk, hogy 13 éves kislányok szeme, körme ki van festve, kitömik a melltartójukat, adott esetben mellplasztikára gyűjtenek pénzt. Egy plasztikai klinika kutatásából kiderült, hogy a lányok 18 éves korosztálya, érettségi ajándékba nagyon nagy százalékban kér valamilyen plasztikai beavatkozást – elsősorban mellplasztikát. Többségük erre nem szorulna rá! 

Feltörekvők –  lecsúszók
A 12 éves korukban keveset tévéző munkásosztálybeli gyerekekből nagy valószínűséggel „feltörekvő” fiatal lesz.

A 12 éves korukban sokat tévéző középosztálybeli gyerekekből valószínűleg „lecsúszó” lesz.

Másrészt a „lecsúszók”  20 éves koruk után több időt töltenek tévézéssel, videózással éttermekben, kocsmákban.

A „feltörekvők”  és a „stabil középosztály” több időt tölt könyvtárban, vagy otthon a könyvei között.

A fiatalok gyakran használják a médiát az általuk fontosnak tartott értékek, hitek, vélemények, ízlések, hóbortok kifejezésére. Úgy tűnhet, mintha a fiatalok maguk választanák meg azokat a médiahasználati mintákat, melyek később olykor tragikus, olykor cinikus, máskor konvencionális vagy váratlan módokon hatnak vissza rájuk. 


Mozgáshiány

A túlzásba vitt tévénézés a fiatalok körében mozgáshiányhoz, ez pedig testsúlynövekedéshez vezet. Az Egyesült Államok lakosságát az egyre fokozódó és egyre gyakoribb túlsúlyosság jellemzi. A világon mindenütt csökken a nem üléshez kötött szabadidős tevékenységek aránya. A tévénézés ráadásul bőrvastagodással is jár. 

A médiahasználat különböző módjai, az egyén szándékától és tudatosságától függetlenül, hozzájárulnak a fiatalok jelenének és jövőjének formálásához.

Érdemes tehát a televíziózás mennyiségét mérsékelni. 

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Aslak Raanes - The iTunes Artwork screen saver in Tiger
piqs.de: ArgonR - Oh man, das dauert heute wieder

 
 
[ 3618 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x