Nyűg, kötelesség, kolonc - a gyerek
Címlap / Otthon / Nyűg, kötelesség, kolonc - a gyerek

Nyűg, kötelesség, kolonc - a gyerek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-23

Se szeri se száma azoknak a családoknak, ahol a gyereket próbálja mindkét vagy csak az egyik fél arra használni, hogy megmentsen egy szétesőben lévő házasságot. Tényleg a gyermek érdeke lenne, hogy egy diszharmonikus, diszfunkcionális családban nőjön fel, és vigye a mintát magával, mellyel később ugyanolyat teremt? 


Rendezvénynaptár
A gyermek érdeke legyen az első!
A körülmények, melyek közé születünk, mind egyediek, csakúgy, mint mi magunk. Világszerte sokan hisznek abban, hogy a leszületendő lélek választja meg ezeket. Ő dönti el, ki legyen az édesanyja, ki legyen az édesapja. Hogyan bánjunk velük, ha már megtisztelt bennünket ezzel a feladattal?

A gyermek nem a tulajdonunk
Sokan úgy érzik, a gyermekek örök hálával tartoznak azért, mert felneveltük őket. Pedig inkább megtiszteltetésként kell kezelnünk a helyzetet, mert a gyermek bennünket választott szülőnek. Nem kevesen esnek abba a hibába, hogy olyan elvárásaink vannak, melyek egy bizonyos adottságú gyereknél nehezen teljesíthetőek, sokszor kizárólag lelki sérülés árán. Hány olyan történetet ismerünk, mikor a szülők gyermekeiken keresztül szeretnék megvalósítani be nem teljesedett álmukat! Észre sem veszik, hogy milyen károkat okoznak, mikor nem engedik gyermeküket azon az úton elindulni, melyen szeretne, mely a sajátja.

Ne legyen eszköz sem
Se szeri se száma azoknak a családoknak, ahol a gyereket próbálja mindkét vagy csak az egyik fél arra használni, hogy megmentsen egy szétesőben lévő házasságot. Tényleg a gyermek érdeke lenne, hogy egy diszharmónikus, diszfunkcionális családban nőjön fel, és vigye a mintát magával, mellyel később ugyanolyat teremt? Elgondolkodtató. Az sem ritka, mikor az egyedül maradt szülő a gyermekkel próbálja magányát enyhíteni, kisajátítja, nem ad neki teret, szabad akaratot.Ne a teljesítmény legyen a szeretet feltétele!

A gyerekkor és később a kamaszkor sem a nagy teljesítmények ideje. A gyereket saját világa érdekli, köti le: érzelmei, barátai, új élményei, testi fejlődésének megfigyelése, és sorolhatnám. A magyar poroszos rendszer szerint mind otthon, mint a tanintézetekben a szülők és tanárok is arra figyelnek, mit lehetne javítani, nem azt emelik ki amiben a gyerek erős. Fontos, hogy mind otthon, mind az iskolában inkább azon legyen a hangsúly, hogy miben erős a gyerek, és nem azt kellene hallania nap mint nap, hogy miben nem megy neki igazán. Az itthoni pedagógia nem éppen ilyen. Pedig nem a kudarcnak kellene a központban állni, attól csak elmegy a gyerek kedve a tanulástól. Engedjük, hogy foglalkozzon azzal sokat, amiben tehetséges és érdekli.

Akit igazán szeretünk, el tudjuk engedni
Ha a szülő élete értelme csupán a gyerek, bizonyosan hatalmas nehézsségek árán tudja elengedni. Már a gyermek serdülőkora körül meg kell barátkozni a gondolattal, hogy nem is olyan sokára önálló, független lény lesz, a saját életét fogja élni. Ezért elég fontos megtanítani dönteni, mely nem kevés felnőtt korú embernek okoz nehézséget.  El kell fogadni, hogy már nem a szülő a legkívánatosabb társaság, vannak titkai, melyeket nem a szülővel oszt meg. 

A tekintélyvelv a legkárosabb
Az „amíg az én kenyeremet eszed...”  sehová nem vezet. Bárminemű erőszak (akár fizikai, akár lelki) nem vezet sehová. Emellett a gyerek nagy eséllyel viszi tovább majd szülőként is. Semmiképp, semmilyen téren nem lenne szabad uralkodni a gyerek felett.

Feltételhez kötött szeretet?
Ha a gyerek érzi, hogy a szülők szeretik, elfogadják valós személyiségét, figyelemmel, nyitott szívvel fogadják az építő jellegű kritikát. És érzi azt is, hogy valami nincs rendben, ha csak bizonyos feltételekkel kaphatja meg a szeretetet. 

Egy szó mint száz, tekintsük gyermekeinket szuverén emberi lénynek, és tanítsuk meg arra, hogy önállóan, magabiztosan tudják felnőtt életüket élni.

Dékány Márta

Kép:
piqs.de: scbailey - PONDER
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4477 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x