Stresszes felnőtt stresszes gyereket nevel!
Címlap / Otthon / Stresszes felnőtt stresszes gyereket nevel!

Stresszes felnőtt stresszes gyereket nevel!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-02

Az általam kifejlesztett alábbi módszert nagy szeretettel alkalmaztam saját lányom nevelése során és később is sok-sok szülőnek jelentett segítséget a családi béke megteremtésében. A stressz lélektana és levezetése. Carla Galli cikke. 


Rendezvénynaptár
Civilizációnk káros hatásai, a stressz, a túlfeszített életmód, a gyakori szorongás sajnos sem a gyermeket, sem a felnőttet nem kíméli.

Pótcselekvések
A gyermek nem ismeri a cselekvési megoldásokat problémái kezelésére, ezért különböző pótcselekvésekbe menekül. Ilyenkor természetes segítségre van szüksége ahhoz, hogy a szervezetét ért káros ingerek ne rombolhassanak tovább, és a gyermek mellékhatásoktól mentesen szabadulhasson meg a gyötrő gondoktól. Ám mindenre van megoldás, egyéni módszerrel kell megtalálni a megfelelőt. Kinek-kinek saját fizikai, lelki és szellemi szintje szerint.

A tapasztalat arra való, hogy tanítson és fejlesszen bennünket. Tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy mi magunk vagyunk a boldogság, egészség és a jobbá válás forrása. Ahogy megtörténik ez a felismerés, rögtön hajlandóak vagyunk figyelni az új lehetőségekre, alternatívákra. Ne csüggedjünk, tökéletesítésüknek sok-sok izgalmas útja van.

Ez lehet szorongásoldó  légzéstechnika, erősítő torna, étkezés, életmód- és szemléletváltozás és pihenés.

Szerepjáték, a gyermek színháza
A legfontosabb, hogy a szülő szeretettel forduljon a gyermekhez és megnyíljon előtte, mert a kicsi ilyenkor biztonságban érzi magát. Tudomásul kell vennünk azonban, hogy nem képes a felnőttekre jellemző módon kommunikálni, ezért ha a problémáira vagyunk kíváncsiak nekünk kell megtalálnunk a közeledés módját.


Legegyszerűbb és leghatásosabb módszer a SZEREPJÁTÉK, melyet arra használtam, hogy kislányom és köztem lévő kommunikációt nyitottá és szabaddá tegyem.

Egy alkalommal kislányom, Nóri szomorúan ült az ágyon és semmiképpen sem akart válaszolni a kérdéseimre. Éreztem, hogy valami bántja a lelkét, de nem találtam rá magyarázatot. Erre hirtelen jött a megoldás…. kezembe vettem a maciját és gyermekhangon így szóltam hozzá: ”Szia Nóri …hogy vagy…?” Ettől az ismeretlen hangtól lányom hirtelen kilépett a szomorú lelkiállapotából és megkérdezte tőlem: mami te is hallottad, hogy a maci beszélt? Így indult ez a felszabadító játékunk, mely nagyon sokáig közös titkunk volt és sokat segített különböző lelki - mentális nehézségek megoldásában.

A saját kedvenc
Minden gyermeknek van egy puha anyagdarabkája, pelusa, macija, plüss állatkája, amely a biztonságot jelenti számára, amelyhez „őszinte”, amelyeknek elmondja gondolatait, érzéseit. Ha a konyhában vagyunk, de nyitva az ajtó és a fülünk, akkor meghallhatjuk, hogy mit mesél a kicsi rólunk, a testvéréről, az óvónőről ezeknek a figuráknak. Játék közben a gyermek kizárja a külvilágot és csak a tevékenységére figyel. Lépjünk be ebbe a világba!

Az esti órák a legalkalmasabbak, kerüljünk vele kontaktusba, először némán, megnyugtató simogatásokkal. Majd vegyük kézbe az anyagdarabot, maciját (bármit, amit szeret, vagy amivel alszik) és lépjünk ki a saját felnőtt világunkból. Helyezkedjünk bele a figurába, beszéljünk a gyerekhez más hangon: nem szülőként vagyunk jelen, hanem maciként, aki a gyermekünk legjobb barátja.  A lényeg, hogy a lelki konfliktushoz eljussunk. Szóljunk hozzá így:

„Szia Bence, Maci vagyok, a legjobb barátod. Itt ülök az ágyon és látom haragszol anyukádra. Nagyon rossz nekem, hogy szomorúnak/dühösnek látlak, elmondod, hogy mi történt?”

Erre a gyerek önkéntelenül kinyílik, a macinak kitálalja bánatát, problémáit, sérelmeit.

Jól figyeljük  meg, mit említ és kapcsolódjunk bele a játékba.  Mire a maci ismét: „igazad van, de azt is tudom, hogy anya is szomorú volt, amiért rád kellett szólnia. Ő viszont nem haragszik. Nagyon szeret téged és soha nem akar neked rosszat. Mit gondolsz, megbocsássunk neki?”

A gyerek leghőbb vágya, hogy a harmónia helyreálljon, és a szülő ne haragudjon rá. Meg akar neki felelni, ezért azt fogja válaszolni: „Igen!” Egy kicsit még beszélgessünk vele, mint maci aztán tegyük le a figurát. Ismét felnőtté változunk, akinek a kicsi megbocsátott.

Komoly családi problémáknál, például szülők közötti veszekedéseknél vagy iskolai feszültségek oldásánál is alkalmazható a módszer. Ez a játék nagyon hatásos, hiszen a gyerek nekünk, felnőtteknek nem mindig mondaná el a gondjait. Ha a szerepjátszás módszerét kicsi korban vezetjük be, nagyon sokáig használható. Ha a szülő csak a fent említett játékot alkalmazza a gyerek nevelésében, stressz oldásában, máris sokat tett a gyermeke lelki egészségéért.

Természetesen sok egyéb módszer létezik a szorongás, a stressz, a diszlexia, dadogás, magatartási zavarok oldására.

Sokszor a szülőknek is segítségre van szükségük az élet problémáinak enyhítésében, mert ne feledjük, stresszes szülő stresszes gyermeket nevel!

Carla Galli

Képek:
piqs.de: Tithofi - Seifenblasen
piqs.de: Miatron - Mother love

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3903 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x