Könnyező fényérzékenység
Címlap / Otthon / Könnyező fényérzékenység

Könnyező fényérzékenység

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-26

Vannak, akik nem csak az erős fényre, de a szürkületre, homályra is érzékenyen reagálnak. Most azokról essen szó, akiknek az erős fénnyel van problémájuk.  


Rendezvénynaptár
Vannak, akik nem csak az erős fényre, de a szürkületre, homályra is érzékenyen reagálnak. Most azokról essen szó, akiknek az erős fénnyel van problémájuk.

A fényérzékenység utalhat valamilyen szembetegségre, befelé forduló szempillára, allergiás kötőhártya-gyulladásra, írja a babanet.hu. És még számos más fejlődési rendellenességre, melyet egy alapos szemszakorvosi vizsgálattal ki lehet deríteni.

Azonban mégis leggyakrabban a csecsemők és kisgyermekek fényérzékenységéről van szó. Ez azt jelenti, hogy még nem rakódott le elegendő védő pigment, mely kiszűrné a nap és az erősebb lámpák zavaró fényét. A kisgyermek napon hunyorog, csurog a könnye, nem fényképezhető. Védőszemüveg, széles karimájú kalap, napvédő előtétes kis sapka viselése javasolt. Az évek során egyre jobban tűri már a megvilágítást a szemünk, de van, akit elkísér és kénytelen felnőtt korban is védekezni az erős fény ellen.
Informed

A szezonális allergiás conjunctivitis elsô típusú allergiás (anaphylaxiás) reakció, amely azáltal alakul ki, hogy a conjunctiva strómában a sejtek IgE antitestjei megkötik az antigéneket. Ez a reakció a sejtek degranulációjához vezet, amelynek során különbözô anyagok (hisztamin, leukotriének, heparin, proteolytikus enzimek, thrombocyta aggregációt okozó faktor s tb.) szabadulnak fel, megjelennek a conjunctiva strómában, sôt a könnyben is 1,2. Hatásukra vasodilatatio alakul ki, fokozódik az erek falának permeabilitása, létrejön az allergiás conjunctivitis jellemzô klinikai képe: a kötôhártya belövellt, chemotikus, a beteg kínzó, égô, viszketô érzésrôl, fájdalomról, fénykerülésrôl panaszkodik.

A megbetegedés oki kezelése - a kimutatott allergén eltávolítása - rendszerint nem megoldható. A kínzó tünetek enyhítésére, megszüntetésére különbözô támadáspontú szemcseppek áll nak rendelkezésünkre, amelyekkel a kezelést heteken, gyakran hónapokon keresztül folytatni kell. Alkalmazhatók a kortikoszteroidok, a nem szteroid gyulladáscsökkentôk, az antihisztaminok és a hízósejt stabilizátorok. Ezek közül a leghatásosabbnak a kortikoszteroidok bizonyultak, de ezekhez súlyos mellékhatásaik (katarakta képzôdés, glaucoma kialakulás, fertôzésekkel szembeni ellenállóképesség csökkenése következtében szaruhártya-gyulladás fellépése, a sebgyógyulást gátló hatása miatt a szaruhártya elvékony odása, esetleg spontán perforáció) miatt csak végsô esetben szabad nyúlnunk

Alkalmazásuk során biztosítanunk kell a szoros szemorvosi ellenôrzést. A nem szteroid gyulladáscsökkentôk inkább a prosztaglandinok által kiváltott gyulladásos folyamatok kezelésé ben váltak be (Pl.: posztoperatív gyulladás). Az allergiás conjunctivitis kezelésére széles körben alkalmazzák az antihisztaminokat tartalmazó szemcseppeket, amelyek elônye, hogy hatásukat gyorsan fejtik ki. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a preventív szereket sem, amelyek fôként a hízósejtek stabilizációját biztosítva akadályozzák meg az allergiás reakció kialakulását. A választandó terápia során nemcsak annak hatásosságát kell szem elôtt tartanunk, hanem mérlegelnünk kell a mellékhatásokat is
Medlist
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 10373 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x