Vulkán: Ha a Föld megelégeli, hogy magában fortyog
Címlap / Otthon / Vulkán: Ha a Föld megelégeli, hogy magában fortyog

Vulkán: Ha a Föld megelégeli, hogy magában fortyog

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-23

Játszunk a Földdel, ahogyan egy kétéves gyerek játszik az édesapjával. Húzza a haját, a szakállát, "lebirkózza", majd az apa felkapja és magasra dobja, a gyerek pedig kacag, élvezi a repülés mámorát. Ezt tesszük napról napra, amikor boldogan használjuk a Föld kincseit, vizét, energiáját, számolgatjuk, lesz-e még elég fa és levegő a következő generációnak, közben a repülőgépek hajtóműve (átlag) percenként 15 liter kerozint fogyaszt, s London felett két percenként megy el egy gép. 


Rendezvénynaptár
Aztán Föld-apánk megunja a játékot, és pusztító láva és hamu borítja el a földet, a levegőt, a földrengések nyomán összedőlnek házaink, tornyaink. Egy szigeten kitör a tűzhányó, és megáll a mindennapos közlekedés, tehetetlenül várjuk a levegő öntisztulását. 

Ezidáig még a nevét is csak néhány tudós ismerte, most ezrek mérgelődnek, szitkozódnak, mert lefoglalt repülő járatuk nem indul: a természetet nem lehet legyőzni (Sztálinnak se sikerült ellenkező irányba vezetni az Ob vizét), csak addig lehet használni, amíg megengedi.

Eyjafjöll vulkán
Olvassuk, de külön meg kell tanulni kiejteni ezt a szót. Talán éjaföl, de hát a magyar hangokkal nem tudjuk pontosan megadni az izlandi kiejtést. Néhányan érzik is a torkukon a szorítást, amióta a vulkán kitört, és annyit tudunk, hogy a levegőbe került hamu ártalmas a repülőgépek motorjára. Hogyne lenne akkor ártalmas a gyenge emberi szervezetre belélegzés következtében? A vulkánkitörés óta kicsit többen panaszkodnak légzőszervi és emésztőszervi problémákra.

S minthogy újra lezárták Izland és Britannia légterét, gondolatban induljunk a vulkán központja felé.Izland

Kedves kis sziget atlaszunkban, ahová ritkán mennek magyar barátaink nyaralni. Budapestről, közvetlenül nem utazhatunk ide, Londonban át kell szállnunk egy British Airways járatra. Bátor turisták kirándulóhelye ez a vidék, de azért olykor hallunk magyar szót is. Területe mindössze 100 km négyzet, 1666 méteres magasságban. A sziget leginkább geizirjeiről volt eddig híres, 4-10 percenként feltör a forró víz 30 méteres magasságba. Köröskörül pedig letelepszik a szilicium, amelyet a víz a mélyben feloldva felszínre hozott. Ez a forró víz kitűnően használható melegítésre és áramfejlesztésre is. 

Izland déli részén, egy gleccser alatt találjuk a vulkánt. A fővárostól körülbelül 150 km-re kelet-délkeletre helyezkedik el. A gleccser korábban közvetlenül a tenger partján volt, de a vulkáni aktivitás és a jégfolyam által felhalmozott hordalék hatására a part ma a hegytől mintegy öt-tíz kilométerre délre található. Az egykori tengerpart nyomait őrzik a hátrahagyott sziklák. A gleccser déli oldalán számos vízesés van. A gleccser és a tenger között halad el az Izlandot körülfutó 1-es számú autóút. Itt van a legközelebbi lakott település, Skogar, 25 lakossal.

Nem valószínű, hogy a kitelepített lakosság esténként a vulkán színeibe borult égben gyönyörködne, holott a légkörbe jutott por izgalmasan átszínezheti a naplementéket. Mivel a kitörés nem volt akkora, hogy a poranyag a sztratoszféra magasabb rétegeibe is feljutott volna, a következő napokban még nálunk is megváltozhat a napnyugták és napkelték árnyalata, a piros szín felé. A tűzhányó 2010-ben kétszer is kitört; először március 20-án, másodszor pedig április 14-én, és most újra hallhattuk, hogy lezárják a légteret a várható kitörések miatt.Az erózió  vulkanikus területen

A vulkáni tevékenység kétféle anyagot hoz fel: egyik a bomba, vagy lapilli, ez törmelék; a másik a folyékony vagy viszkozikus állapotban a felszínre érkező láva, mely kihülése után tömör, ellenálló kőzetet alkot. (Ezt mutatják be a történelemkönyvek a Vezuv kitörése példáján.)

A hosszú ideig aktív, jelentős mennyiségű magmát kibocsátó tűzhányók lejtőjén a lávaömlések nagy kiterjedésű fennsíkokat alkotnak. A erózió következtében teljesen megváltozhat az eredeti domborzat. Amikor a vulkán gyökeréig hatol az erózió, merész formájú csúcsot, kürtőt hoz létre. Lehüléskor a bazaltorgonák széttöredeznek, és lassan egyenletes felületet alkotnak. A repedések általában merőlegesek a kihűlt felületre, ezeket szoktuk bazalt-orgonáknak nevezni. George Sand francia írónő a Titán orgonája című meséjében ír a bazaltorgonák mítoszáról, mi magyarok a badacsonyi bazaltorgonákat csodálhatjuk, és a vulkánikus talajon érett szőlő levét iszogathatjuk ünnepi alkalmakkor.

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Scott Robinson - Arenal
piqs.de: aitutaki - Mount Ngauruhoe in Neusseland - ist immer noch aktiv
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4900 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x