Nem értenek egyet a szülők és a pedagógusok - a gyerek issza...
hirdetés
Címlap / Otthon / Nem értenek egyet a szülők és a pedagógusok - a gyerek issza a levét?

Nem értenek egyet a szülők és a pedagógusok - a gyerek issza a levét?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-23

A kutatás célja az volt, hogy egymás mellé helyezve a két fél álláspontját, világossá váljon, hogy mely területeken kell fejleszteni a szülő-pedagógus kapcsolatot, valamint, hogy felmérje, reális kép van-e a felekben egymásról. Meglepő eredmények születtek. 


Rendezvénynaptár
A Diáktanító.hu magántanár közvetítő szervezet és a Doo.hu online érettségi felkészítéssel foglalkozó portál szervezésében 2010. április 29. és 2010. május 12. között 724 fő pedagógus és 743 fő szülő részvételével zajlott kutatásban került felmérésre, hogy a leginkább kérdéses tényeket hogyan látják a fogadóórákon az iskolapad egyik és másik oldalán ülők. A vélemények összevetésre kerültek.

Az internetes felmérés 14-14 kérdésből álló kérdőívét 724 fő pedagógus és 743 fő szülő töltötte ki. A kutatás célja az volt, hogy egymás mellé helyezve a két fél álláspontját, világossá váljon, hogy mely területeken kell fejleszteni a szülő-pedagógus kapcsolatot, valamint, hogy felmérje, reális kép van-e a felekben egymásról. A kutatás nem reprezentatív minta alapján történt, viszont a kitöltött kérdőívek nagy száma okán az eredmények reális alapot adnak a következtetésekre.

A felmérés egyik fő üzenete, hogy több olyan terület látható, ahol merőben eltérőek a vélemények, olykor egymásnak teljesen ellentmondóak, míg találni olyan közösnek is mondható platformot, ami a későbbiekben kiindulópont is lehet.
Az együttműködés területén a tanárok és tanítók állítása alapjáratban pozitívnak mondható: a kérdezettek 67% úgy véli, a szülőkkel a kapcsolata teljes mértékben rendben van és a többség érti a javaslataik lényegét és elfogadják az építő kritikákat. Ezzel némiképp ellentmond, hogy a szülők a témát firtató kérdésre 50% nyilatkozott pozitívan, míg a fennmaradó hányad úgy érzi, nem foglalkoznak egyedileg gyermekével és közel ötöde (18%) a kérdezőknek úgy véli, hogy e téren komoly gondok vannak, a tanárokat vagy nem érdekli, vagy csak kritizálják a gyereket!

Az oktatás minőségének és a pedagógusok fizetésének összefüggését célzó dilemmára ugyancsak eltérő elképzelések jellemzőek, míg a szülők 53% szerint nem a fizetés nagyságától függ a minőség, addig a nevelők 62% úgy véli, hogy valószínűsíthető, hogy a fizetés emelkedésével a tanítás is magasabb színvonalon történne.
Ugyancsak a fizetésekkel kapcsolatos érdekes információ, hogy a valóság és a szülői vélemények mennyire egyeznek a pedagógusok bérét illetően. A szülők nagyobb része (70%) úgy véli, hogy egy átlagos tanár 80-120 ezer forint nettó jövedelmet vihet haza havonta, a kérdőívet kitöltött pedagógusok 4/5-e ezzel szemben 90-140 ezer forintos nettó bérrel rendelkezik.


Többszörösen kihangsúlyozott kérdéskör, hogy a tanárok dolga a tanítás, vagy a nevelés is. A témában meglepő eredmények születtek mindkét fél válaszaiból: a szülők ugyanolyan arányban (42%) gondolják, hogy néha van olyan, hogy egy-egy tanár segíti őket a gyermeknevelésben is, mint azt, hogy nagyon ritka az ilyen, illetve sajnos a mai világban erre egyáltalán nem számíthatnak. Emellett a pedagógusok válasza: 63%-uk gondolja úgy, hogy talán van esély a gyermekek pozitív irányba mozdítsák, de ehhez a szülő segítsége elengedhetetlen.

Hogyan tanul a gyerek?
Az eltérések újabb állomása a nebulók tanulmányi eredménye is.
Míg a tanárok és tanítók állítása alapján 56% úgy látja, hogy az osztályokban, ahol tanít, nem javul az osztályátlag, addig a szülők fele úgy látja, hogy saját gyermeke eredménye javuló tendenciát mutat (bár megjegyzendő, hogy 42%-uk nem osztja ezt a véleményt).
Érdekesnek tűnő adat, hogy míg a szülők 80% arról nyilatkozott, hogy jól kijön a gyermek tanáraival, addig a pedagógus kör szakmai felkészültsége alapján mindössze 21% mondja magát maximálisan elégedettnek és 73%-uk szerint vannak problémák, vagy véli úgy, hogy sajnos kevés köztük az igazán jó tanár.

A gyermekek felkészültsége területén is tapasztalhatóak kevéssé pozitív adatok: a tanítók 86%-a úgy véli, hogy a nebulók nem készülnek eleget a tanórákra, aminek oka fele-fele arányban a szükséges segítség hiánya és a lustaság, linkség. A szülők ezzel szemben 91%-ban úgy gondolják, hogy a diákok fel tudnak készülni az órákra!!! Közülük megközelítőleg azonos azok aránya, kik egyedül és akik segítséggel teszik mindezt. Az teszi az előző adatot különössé, hogy a segítség mibenlétét firtató kérdésre a szülők mindössze 53%-a tudja, hogy hova forduljon, ha segítségre van szüksége, míg 34% esetében vagy csak néhány témára korlátozottan, vagy egyáltalán nincs kihez fordulni, ha nem boldogulnak idő, vagy tudáshiány miatt az aktuális tananyaggal.


A jó hír, hogy a szülők 91%-a úgy gondolja, hogy gyermeke jól, vagy közepesen tanul. Ezt a képet némiképp árnyalja, hogy a tanárok 78%-ának vannak problémái a gyerekekkel és úgy vélik, kevés az igazán jó és tehetséges gyerek. Ugyancsak érinti a témát a szülők az „Érik meglepetések egy félévi- vagy év végi bizonyítvány megtekintésekor?” adott válaszok megoszlása: 50%-ot nem ér meglepetés, míg 49% esetében előfordul, vagy általában így van.
A pedagógusok mindennapjaival és problémáival foglalkozó kérdések kapcsán az adatok azt mutatják, hogy egyre rosszabb képességűek a gyerekek, és hogy nincs arányban a tananyag mérete és a kapcsolódó órák száma. A fegyelmezéssel az oktatók mindössze 18%-nak van gondja, valamint kijelenthető, hogy a tanításhoz kapcsolódó adminisztrációs feladatok mindössze 33% esetében okoznak problémát, haladják meg a tanításra fordított időmennyiséget.

Összességében a tanárok – mivel ez is a kötelességükhöz sorolható – kritikusabbak a gyermekekkel, a szülők engedékenyebbek. A tanítók sötétebben látják az oktatás jövőjét, a szülők pedig olykor kérlelhetetlenül idealisták… - a szerk.

Képek:
piqs.de: Marcel Souché - Kinderchor
piqs.de: black-doll - schulkind 
 
[ 2851 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x