Megfázás ellen: gyermekjóga
Címlap / Otthon / Megfázás ellen: gyermekjóga

Megfázás ellen: gyermekjóga

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Beköszöntött az ősz, a lenge nyári ruhát egyik napról a másikra szinte téli ruházatra kellett cserélni. Nagyon sok gyermeknél és felnőttnél, akinek nem elég erős az immunrendszere, a hirtelen váltást nem bírja a szervezet, azonnali megfázási tünetek jelentkezhetnek: orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hőemelkedés, esetleg láz. Jakab Adrienn gyermekjóga oktató tippjei a megelőzésre és a tünetek orvoslására. 

Hosszú távon a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, ez a legjobb védekezés. Erre nagyon sok gyermekjóga gyakorlat létezik. Első és legfontosabb dolog, hogy a kicsik elsajátítsák a helyes légzést. A gyermekjóga órák során a sok játék közben légzőgyakorlatokat is végzünk.

Sajnos az utóbbi időben egyre több felnőttnél is tapasztalom, hogy nem lélegeznek helyesen, azaz a szájukon keresztül veszik a levegőt. Ez több szempontból is hibás dolog. A természet megteremtette nekünk az orrunkat, aminek a legalapvetőbb funkciója a légzés és a szaglás. A száj a táplálkozás elősegítésére szolgál, és bár a szájüreg közvetve csatlakozik a légcsőhöz is, így egyben lehetőség nyitva a szájon át folytatott légzésre is, én mégis azt vallom, hogy több szempontból egészségesebb, ha a levegő az orron keresztül áramlik ki és be.

Az orr feladata a belélegzett levegő felmelegítése, szűrése és párásítása. Az orr melegítő, és párásító szerepét a dús érellátással rendelkező nyálkahártya biztosítja. Amennyiben a légzés a szájon át történik, a hideg időben a levegő hidegen jut le a garaton keresztül a tüdőbe, arról nem is beszélve, hogy az orr nyálkahártyáján lévő csillószőröknek nincs lehetősége kiszűrni a bacilusokat.
Ezért mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél nagyon fontos a helyes légzés elsajátítása!

Sok jógagyakorlat járul hozzá az orrüreg tisztításához, amelyek egyben a helyes légzést is elősegítik.

Ez a különleges ászana (testtartás) a Simhasana (azaz az oroszlán póz), amelyet nevezhetünk a megfázás elleni megelőzés királyának is. A gyermekek egyszerűen imádják, nagyon sokat nevetnek a gyakorlása közben, először kicsit félénken kezdik, de a második ismétlés után már bátran üvöltenek.
 

Hogyan végezzük:
  1. Térdelő ülésben hajtsuk le a fejünket, majd csukott szájjal lassú belégzésre emeljük a fejünket, közben a kezek ökölbe szorítva.
     
  2. Kilégzés szájon át, hangosan „oroszlánüvöltéssel”, a nyelvet kinyújtva, amennyire csak lehetséges, kimeresztve a szemet is, és az oroszlánkarmokat, azaz nyissuk szét minél jobban az ujjakat.
Érdemes többször megismételni egymás után minden őszi-téli reggelen, illetve minden alkalommal, amikor a gyermekünkön jelentkeznek  a megfázás első tüneteit.

A gyermekjóga ingyenesen kipróbálható a 2010. szeptember 12. a Westend Tetőteraszán megrendezésre kerülő Jóga Fesztiválon.
További információ: www.jogafesztival.info oldalon.

Képek: piqs.de
Sunnynek: Lean
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 24671 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x