Miben gyökerezik a túlfogyasztás? Tippek a megállításához...
hirdetés
Címlap / Otthon / Miben gyökerezik a túlfogyasztás? Tippek a megállításához

Miben gyökerezik a túlfogyasztás? Tippek a megállításához

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, az emberiség tudatában mélyen rögzült szokás, amely egyre súlyosabb következményekkel jár. A gyakran hasznos, máskor leginkább felesleges használati-, és tucat-termékek előállítása a Föld számára jelentős teher. Ma van a Ne Vásárolj Semmit Nap - érdemes elgondolkodnunk azon, mi is rejlik a kényszeres túlfogyasztás mélyén és hogyan tudjuk kontrollálni saját és gyermekeink fogyasztási szokásait.  


Rendezvénynaptár

Az elme és az érzékek kontrollálása, a fogyasztás, mint jól rögzült szokás megállítása.
A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája. A gyakran hasznos, máskor leginkább felesleges használati-, és tucat-termékek előállítása a Föld számára jelentős teher. Papírtörlő, arclemosó vattapamacs, bevásárló zacskó, ásványvizes flakon – csak néhány tárgy, amelynek előállítása költséges, anyag-, és főként energiaigényes, és amely a használat után hamarosan a szemétbe távozik. Megsemmisítése, szállítása és a hulladék tárolása ismét költség-, és energiaigényes.

A megoldás a tudatosság, avagy a jól szervezettség!
Használjunk kimosható törlőruhát, üveget, vagy legalább mindig ugyanazokat a flakonokat, vászontáskát. Néhány apró ötlet, amely kiválthatja a fenti használati eszközöket, a hosszútávú megoldás azonban a tudatos fogyasztás, illetve a fogyasztás a kívánt helyett a szükséges felé történő elmozdulásában keresendő.
A Ne Vásárolj Semmit Nap! egy fogyasztóvédelmi kezdeményezés, amely nem csak az energiahordozók végességére és a Földön található hulladéktenger végtelenségére hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a fogyasztás egyfajta viselkedés, és mint berögződött szokás a személyiségünk része lehet, ha kitartóan gyakoroljuk.
 

 
Korunkban sajnos a gyermekek úgy nevelkednek, - az oktatás akárhogy is igyekszik védeni őket - , hogy a fogyasztás értékként fogalmazódhat meg bennük. A tinimagazinokból, reklámokból, televízióból ömlik az önmegvalósításra való felszólítás, de ez általában nem valós értékeket prezentál, hanem végtelen, és sokszor a pillanatnak élő önkeresést, ennek külső kifejeződését, és az élvezetek hajszolását indukálja.
Próbáld ki, vedd meg, legyen neked is! Legyen kedvenc színed, zenéd, ruhád, bandád, albumod – sugallja - és mert a név kötelez, legyen kedvenc márkád.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a gyermek figyelmét folyamatosan arra irányítjuk, neki melyik szín, ruha, holmi tetszik, és a bőség tengeréből válasszon, tervezze meg öltözékét, divatozzon, és hogy bizonyos tárgyak halma az övé, elindítunk egy szemléletet, amely összekapcsolja a vásárlás és megszerzés, birtoklás fogalmát a szükséges és a kell kifejezésével.
gy alakul ki, hogy szükségét érezzük annak például, hogy hatalmas ruhatárunk legyen. Minden ünnepre valamilyen tárgyi ajándékkal lepjük meg a másikat, vagy, hogy egy szükséges termékből egy egész díszes sorozatot gyűjtsünk.

Az elme, mire felnövekszünk, megtanulja, hogy a társadalom részének lenni gyakran egyet jelent a folyamatos fogyasztással és vásárlással, amely kedvez talán a gazdaságnak, de nem kedvez saját pénztárcánknak és nem kedvez a természetnek, sőt a legkevésbé sem kedvez eredeti célunknak, az önmegvalósításnak, mert éppen erről tereli el figyelmünket. A sok holmit nehéz költöztetni, mozgatni, pakolni, rendezni és tisztán tartani, és ha véletlenül valamit elveszítünk ezekből, akkor űrt és hiányt érzünk, noha az a tárgy egyszerűen pótolható.
Végső soron önnön gazdagságunkat, vagyonunkat, és értékeinket a felhalmozott tárgyak jelképezik életünkben: ház, lakókocsi, nyaraló, bőrgarnitúra, óriástévé, stb. Mindez eltereli a figyelmet arról a tényről, hogy a tárgyakból életünk végén, amely történhet szépen és sokára, vagy történhet egészen hirtelen módon, semmit sem tudunk továbbvinni. A megannyi holmi eltereli figyelmünket arról is, hogy a gazdagság belül keresendő, tudásunkban, lelki megvalósításunkban, a szellemben.
 


Mit mond erről a Krisna-tudat?
A Krisna-tudat filozófiája az egyszerű életvitel, magasszintű gondolkodás elvét képviseli. Szükséges bizonyos tárgyak és használati eszközök megléte. Ezek lehetőség szerint legyenek puritának, amit pedig az Úr szolgálatában használunk fel, legyen olyan, akár a legszebb ajándék. A tárgyak legyenek tiszták, praktikusak, és okosan megválasztottak. Ne kelljen minden hónapban újat vásárolni. A minőség legyen élethosszában és használhatóságában mérhető, nem nevében vagy a külcsínben.

A vallás és a valódi belső értékek kialakulásának egyik lába a lemondás. Lemondás a felesleges, minket csak őrlő és haszontalan vágyainkról. Lemondás a felesleges dolgokról, arról a mérhetetlen mennyiségű holmiról, amely csak akadályoz abban, hogy megértsük, kik vagyunk valójában. Nem a külső tárgyak és „tetszikek” által meghatározott individuum, hanem lélek!
Vannak egyéni tulajdonságaink, de a személyiségben rejlő értékek belül keresendők.

Azt mondják, hogy amihez egy évig nem nyúlunk otthonunkban, arra nincs is szükségünk. Érdemes selejtezni és olyan személyeknek ajándékozni, akik használni tudják a számunkra felesleges tárgyakat.

A Ne Vásárolj Semmit Nap egy évtizede létező kezdeményezés, amely a mindennapi tudatos fogyasztás mellett arra buzdít, hogy időről időre teljesen kapcsoljuk ki a megszerzés és bevásárlás belső késztetését. Nézzünk körül lakásban, gyönyörködjünk abban, amink van. Főzzünk abból az alapanyagból, ami a tárolóban, a szekrényben amúgy is megtalálható. Kapcsoljuk ki az agy azon funkcióját, amely mindig újat, többet, mást vagy akár a másét akarja. Így nem csak pénzt, időt, hanem tapasztalatokat is nyerhetünk. A felszabadult forrásinkat pedig visszaforgathatjuk lelki életünk gyakorlásába.

Két idézet szentírásainkból, amely segít megérteni, miért szükségtelen a tárgyak és más anyagi dolgok felhalmozása:

„ Az ember odaadó szolgálata megsemmisül, ha túlságosan belebonyolódik a következő hat cselekedetbe:
(1) a szükségesnél több evés vagy a szükségesnél több anyagi dolog felhalmozása;
(2) túlzott igyekezet nehezen megszerezhető anyagi dolgok eléréséért;
(3) szükségtelen beszéd világi témákról;
(4) az írások szabályozó elveinek gyakorlása pusztán követésük, nem pedig a lelki fejlődés kedvéért; vagy az írások szabályozó elveinek elvetése és a tőlük független, szeszélyes cselekvés;
(5) társulás olyan világi gondolkodású emberekkel, akiket nem érdekel a Krisna-tudat;
(6) mohó vágy anyagi eredményekre.” 

(Tanítások nektárja, 1.2.)

„ Anyagi szempontból az előkelő származás, a nagy vagyon, a műveltség és a vonzó szépség jelentik az előrejutást. A materialista ember él-hal az ilyen anyagi előnyökért - s ezt nevezik az anyagi civilizáció fejlődésének. Az eredmény azonban az, hogy ezekkel az anyagi dolgokkal a birtokában, ideiglenes kincseitől megrészegülve az ember alaptalanul büszke lesz.” – Srímad-Bhágavatam, 1. 8. 26., magyarázat.

Forrás: www.krisna.hu
 
Kép forrása:
piqs.de: Sabablond: neue Mode
aitutaki: Schön gestapelt...
 
 
[ 5341 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x