Egyre népszerűbb kutyát örökbefogadni Magyarországon
Címlap / Otthon / Egyre népszerűbb kutyát örökbefogadni Magyarországon

Egyre népszerűbb kutyát örökbefogadni Magyarországon

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-23

Közel 10 millió 200 ezer forint adomány gyűlt össze az idén második alkalommal megrendezett Pedigree® Örökbefogadási Program során 2010-ben. Az összegyűlt adomány anyagi alapját a Pedigree® termékek értékesítéséből 2010. június 1. és november 30. között befolyt összeg képezte, amelyhez a cég 10 millió forintot garantált. Ennél végül 142 ezer forinttal több gyűlt össze, amit a MARS 200 ezer forintra kerekített föl, így a végösszeget a vállalat egyenlően oszthatta el az 5 nyertes menhely között.  


Rendezvénynaptár
A program célja a menhelyen élő kutyák sorsának javítása és a társadalmi szemléletformálás, a website segítségével 2010-ben 1300-zal több kutya talált gazdára tavalyhoz képest. A honlapon található menhelyek száma 37-ről 40-re nőtt, ami a Magyarországon bejegyzett menhelyek több mint 70%-a. A májusban indult Facebook klub pedig már több mint 12 ezer tagot számlál, akik az „Egy tál eledel” alkalmazás segítségével virtuálisan adományozhatnak egy tál eledelt a legtöbb szavazatot kapott menhelynek. A program nagykövete 2010-ben is Hegyi Barbara színművésznő, aki nyáron személyesen is ellátogatott a szentendrei menhelyre egy óvodáscsoporttal.

A gazdátlan ebek helyzetének javítását célzó mozgalmat eddig 4 kontinens 11 országában vezették be. Magyarország 2009-ben indította el a kampányt, a Közép-Európai régióban elsőként. A tavalyi évhez hasonlóan 2010-ben is 5, pályázat útján kiválasztott menhely nyerte el az egyenként minimum 2 millió forintos garantált támogatást, amely idén összesen tíz millió 142 ezer 856 forintot ért el, amelyet a vállalat 10 millió 200 ezer forintra kerekített föl a könnyebb oszthatóság érdekében. „A 2010-es kampány ideje alatt a cég kg-onként 5 Ft-tal támogatta a menhelyeket. A támogatást október 15. és november 15. között kg-onként 10 Ft-ra emeltük, mert tisztában vagyunk vele, hogy a gazdasági válság az egyébként is nehéz helyzetben lévő állatmenhelyeket sem kímélte. Az adománygyűjtésen kívül számos sikeres rendezvény valósult meg ebben az évben a Pedigree szervezésében, illetve támogatásával nemcsak a kutya örökbefogadás, hanem a felelős állattartás terén is. Mindezeknek együttesen köszönhető a program igazi sikere, a társadalmi szemléletformálás, hiszen a kutya örökbefogadás egyre népszerűbbé válik Magyarországon ” – mondta el Ács Tamás, a MARS ügyvezetője.


A kampányban részt vevő állatmenhelyek pályázatait szakmai bizottság zsűrizte, melynek elnöke a kampány kezdete óta Prof. Dr. Solti László, a Szent István Egyetem rektora. „Az idei kampány még szerteágazóbban igyekezett felhívni a figyelmet a felelős állattartásra és a menhelyi állatok kiszolgáltatottságára. Mindez hosszú távú gondolkodásra vall” – mondta el a professzor. „Szinte az összes beérkezett pályázat megfelelt a szakmai és formai követelményeknek, az öt nyertes menhely végül a Barcsi Természet-és Állatvédő Egyesület, a Nagykanizsai Élettér Állat-és Természetvédő Egyesület, a Siófoki Állatvédő Alapítvány, a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület, és a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány lett”.

Mind az öt menhely hosszú távú befektetésekre fordítja az adományt, amely több ezer kisállat ivartalanítása, mikrochipezése mellett menhely felújítási munkálatokra, illetve a megelőzésre is lehetőséget ad. „Mi a többi nyerteshez hasonlóan a saját állataink ivartalanítása és mikrochipezése mellett már gazdira talált kutyák, cicák számára is szerveztünk ingyenes ivartalanítási akciót. Ez nagyon sikeresnek bizonyult: évente mintegy 2000, nagy eséllyel az utcára kerülő kutya és cica kölyök megszületését akadályoztuk meg így” – számolt be Varga Károlyné, a nagykanizsai Élettér Állat-és Természetvédő Egyesület elnöke.

Az állatbarátok idén először a Facebookon (http://www.facebook.com/PedigreeOrokbefogadasiProgram) is csatlakozhattak a Programhoz, ahol minden klubtag virtuálisan egy tál kutyaeledelt adományozhat az általa kiválasztott menhely számára az „Egy tál eledel” alkalmazással. A klub tagjainak létszáma jelenleg több mint 12 ezer fő. Október 4-én, az Állatok Világnapján pedig az addig legtöbb szavazatot elnyert menhely – a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány – 10 ezer tál eledelnyi Pedigree® szárazeledelt kapott, amelyből másik 3 rászoruló állatmenhelynek is juttatott. A napi több száz interaktív bejegyzést számláló Facebook klub mellett Twitteren (http://twitter.com/Pedigree_HU) is nyomon követhetik a kampányt és a kutyákkal kapcsolatos híreket az érdeklődők.

"Örömmel és büszkeséggel töltenek el az idei kampány kiemelkedő eredményei, hiszen valóban rengeteg emberhez jutott el a kampány üzenete. Jó érzés látni, hogy sokunkat foglalkoztat ez a probléma, egyre többen teszünk is a menhelyek segítéséért, így több ezer gazdátlan kutya kapott egy új esélyt a szerető otthonra. Felejthetetlen élmény volt számomra az óvodásokkal a szentendrei Árvácska Állatmenhelyen tett látogatás, amellyel nemcsak a 3-6 éves korúak kutyatámadásokkal szembeni kiszolgáltatottságára hívtuk fel a figyelmet, hanem a gyerekek megtapasztalhatták, milyen sok, és sokféle kutya vár gazdára. Most, a karácsony közeledtével különösen aktuális ez a téma, hiszen sokan gondolják azt, hogy egy kutya ideális ajándék lehet a gyerek számára. Holott egy kutyát nem szabad ajándékba adni. A kutyát egy életre szóló felelősséggel kell kiválasztani, ezt nem tehetjük meg mások helyett. Küzdünk azért, hogy az ünnepek után az ajándékba adott kutyák ne kerüljenek az utcára, aztán vissza a menhelyekhez, pedig sajnos van erre példa. Kérünk mindenkit, nagyon jól gondolja meg, milyen kutyát fogad örökbe és tekint a társának, éveken keresztül" – mondta el Hegyi Barbara, a kampány nagykövete, aki 2009-ben a Pedigree® Örökbefogadási Program során maga is örökbefogadott egy menhelyi komondort, Diót, ezt élete egyik legjobb döntésének tartja.

Kép: pisq.de: renelutz - ..bin müde...
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4344 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x