Hogyan függ össze a biliztetés és az öntudat?
Címlap / Otthon / Hogyan függ össze a biliztetés és az öntudat?

Hogyan függ össze a biliztetés és az öntudat?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Számtalanszor hallom, hogy bepisil éjszakánként. Vagy éppen visszatartja a kakit. Egyszer túlszabályozza önmagát, másszor pedig elereszti, amit megtartani kellene. Ismerős? Iskolás korban pelenkában aludni? Esetleg másfél évesen szobatisztának lenni? Elsőre talán meglepőnek tűnik, de a kettő akár még össze is függhet.  

„A bilit a szabályozás jelképének is tekinthetjük. Folyó ügyeink legnagyobb és legteljesebb szabályzása nyilvánul meg e módon.”

A bili tulajdonképpen csak egy tárgy, erről nem is kellene beszélnünk, hanem a hozzá kapcsolódó témákról lehet és kell beszélnünk. Ezek a pisilési inger, a vizelet megtartása vagy elengedése, az éntudat, az öntudat fejlődése, és sajnos a szintén ehhez kapcsolódó megszégyenítés, rutinokra szoktatás, az érzelmi irányítás, ami akár a zsarolásig is elmehet.

Elméletek és leírások jönnek-mennek, de amiket én a környezetemben tapasztaltam, azok tények. Ha tenni akarunk azért, hogy a saját családunkban, környezetünkben egy tárgy, a bili ne legyen ellentétben az énkép kialakulásával és az öntudat fejlődésével, akkor legelőször is el kell gondolkoznunk, mi köztük az összefüggés.
 

Fizikai szinten a biliztetés a pisi és kaki bilibe, nem pedig pelenkába irányítását jelenti. Lelki szinten a megtartás és eleresztés problematikáját közvetíti. Mindeközben a  gyerek öntudata  ébredezik, elkezdi megismerni a saját testét, és felfedezni a testében ébredő érzések szabályozását.

Az, hogy minket, akik most felnőttek vagyunk, hogyan és miként szoktattak szobatisztaságra, nos, nem jelent mindenképpen követendő példát. A szoktatás közben nem volt ritka a kényszer, az erőszak, a túl hosszú biliztetés, az ajándékért cserébe történő pisilés, vagy éppen a szidás. Álljon is itt két kis történet, amibe belefutottam a beszélgetések során:

A kicsi fiúgyermek, aki még alig beszélt, de a régi korszak bölcsődéjében természetesen meg kellett volna mondania, mikor kell pisilni menni, anyját délután sírással és ezzel a szóval fogadta: „bunyel, bunyel” és mutogatott valami felé. A tanácstalan anya fogta a síró gyereket és a gondozónőt kérdezte a bunyelről, mire az mosolyogva mutatott a belső táblára kiakasztott pisis alsónadrágra: „Bűnjel, mert bepisilt”.

A 80 éves öregapó minden éjjel kétszer felébred, és kimegy pisilni. Így szoktatták, így kondicionálták akkoriban, amikor kisgyerekképpen nem volt szabad éjjel sem bepisilnie. Nem a megtelt hólyag ébreszti, hanem saját rutinja, saját belső órája. Így volt egész életében.

Ezzel szemben ma mit vár el az új korszak az egyéntől, és ezáltal a gyerektől?
Legyen tisztában saját fizikai testével, saját érzéseivel, és tudja uralni testét, érzéseit és saját testi folyamatait. Ez az önkontroll. Persze nem csak a szobatisztasággal kapcsolatosan létezik ilyen, hanem az akaraterővel, a fizikai erőnléttel, a monotóniatűréssel, a munkamorállal kapcsolatosan is. De a hiba, a gond, az önuralom elvesztése a biliztetés kérdésében jól látható és érezhető.

A gyermek – és itt visszautalok a régi Kreatív Baba tanfolyamomra (www.kreativbaba.hu) az első fél évben a külső világ fényeit, zajait, szagait ismeri meg, második fél évében a tárgyakat és a három dimenziós világot, harmadik félévében önmagát választja el a világtól, miközben megismeri a tárgyakat és a mozgást, negyedik fél évében szembekerül határaival. Ez a dackorszak ideje. Vagyis ekkorra vagy kicsivel ez utánra megismeri a környező világot fizikailag, saját magát fizikailag és érzetileg, tudja irányítani a mozgását, esését, jó esetben ismeri a hideg-meleg-fázok, és az éhes-jól lakott érzéseket a testében.
Viszont fizikai testének más érzetei, és az, hogy ő ezt befolyásolni tudja, még később fog érkezni. Megfigyelések szerint akkor tudja irányítani testét és testérzeteit, amikor már beszél, és a „Csabika éhes” mondat helyett megjelenik „ÉN éhes vagyok”, vagyis önmagára a személyes névmással utal. Ekkora azonosította be önmagát.

Az e korszak előtti biliztetés csak rutint tud kialakítani, és nem pedig a tudatos megismerést, döntést használja fel a szobatisztaság eléréséhez!

És itt vagyunk az indigó gyerekeknél, az új korszak gyerekeinél, ahol minden kétszer olyan erősen hat. Eddig lehetett kényszerrel szoktatni, ezer rutint kialakítani, attól a múlt évszázad emberkéi nem használnak mind Tena betétet. Viszont úgy tűnik, hogy a mostani gyerekek rosszul reagálnak az idő előtti rutinokra, ami elveszi a helyet és lehetőséget attól, hogy ők maguk ismerjék meg, testük fizikai, érzelmi állapotait, és tudatosíthassák önmagukban azokat.  Az új gyerekek nem viselik el az önkényes korlátozásokat, ha nem veszik őket felnőttszámba, legalábbis saját testükkel kapcsolatban, és ha az érzéseik kimutatása szabályokba ütközik. Tudatosabbak, például tudják és érzik, hogy fizikai világunkban fizikai tüneteket kell produkálni, ha valamire fel akarják hívni a figyelmet. Ezért jóval több a kisebb-nagyobb orvosi probléma körükben.

Egyébiránt majd 20 évesen már nem akarjuk újabb rutinokra szoktatni csemeténket, tehát mindenkinek jól jönne, ha önmaga irányítását tanulná meg inkább.

„Igen, most pisilsz. Ugye jó érzés?” ennek a helye van 10-18 hónapos korban. Csak megfigyelés, megnevezés, és ezek tudatosítása, de még nincs irányításra való felhívás.
„Csak akkor mehetsz bele a medencébe kisbugyiban, ha előtte itt kinn pisilsz, mert ott benn nem lehet.” – ehhez pedig már a környezetére is figyelő, szabályokat elfogadó legalább három éves gyerek közreműködése kell.

Van itt egyáltalán jó megoldás? – kérdezhetjük.
Minden esetben más. A gyermek maga tudja kialakítani, csak maga ismerheti meg saját magát. Ez lehetősége - és ez kötelessége is.

A szerző, Kozma Emese (www.medvemese.hu)  7 gyermekközelben töltött év tanulságait, emlékeit, tanításait és praktikáit rakta össze a Kreatív Baba Program és a Gyermek Színe Sárga című könyvekben.

Kozma Emese
Kép: piqs.de Gerd Bilow: I´m walking
kolorit: Skepsis

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7534 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x