Büntethető-e a szegénység?
Címlap / Otthon / Büntethető-e a szegénység?

Büntethető-e a szegénység?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-30

A TASZ összesen 43 olyan önkormányzati rendeletet támadott meg és kérte megsemmisítésüket az Alkotmánybíróságtól, amelyek az ún. néma koldulást és a guberálást tiltják. A jogvédő szervezet korábbi beadványaiban már kérte, hogy a testület állapítsa meg Kaposvár, Szeged, valamint a főváros XIII. kerülete néma koldulást szabálysértéssé nyilvánító rendeletének alkotmányellenességét. 


Rendezvénynaptár
Az érintett rendeletek közös jellemzője, hogy nem csak alkotmányosan aggályosak, de látszólagosan megoldást nyújtanak valós társadalmi problémákra, azonban hatásukban legfeljebb elfedni képesek azokat.


1) Fontos kiemelni, hogy a mások jogait vagy alkotmányosan elfogadott célokat sértő magatartások ellen az önkormányzatok felléphetnek a szabálysértési jogszabályokban foglalt eszközökkel: ilyen a zaklató módon történő koldulás vagy a köztisztasági szabálysértés, nevezetesen a szemetelés tilalma.

2) A megtámadott rendelkezések úgy korlátozzák a szociálisan rászorulók emberi méltósághoz, illetve a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát, hogy nem felelnek meg az alkotmányosan előírt követelményeknek, illetve diszkriminatív jogalkalmazásra nyújtanak lehetőséget.

3) Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa többször kifejtette, hogy az emberi méltósággal kapcsolatos visszásság veszélyét hordozza és megengedhetetlen a hajléktalanok közterületi jelentétére adott minden megoldás, amely alapvető jogokat városképi kérdésekre való hivatkozással korlátoz."Az elmúlt években kimutathatóvá vált, hogy a hajléktalan embereket és a velük kapcsolatba hozott tevékenységformákat kriminalizálja a jogalkotó. Ez a folyamat most az önkormányzatoknak adott felhatalmazással folytatódik, ami lehetővé teszi a hajléktalan emberek közterekről való kitiltását. Ezek a büntető intézkedések azonban legfeljebb kevésbé láthatóvá teszik a problémát, de nem hogy nem oldják meg, még el is mélyítik azt."
-jelentette ki Kapronczay Stefánia, a TASZ programvezetője.

Társaság a Szabadságjogokért

Képek:
piqs.de: Till Hardenbicker - Armut - unbemerkt von den Massen
piqs.de: NikoDa - Bettlerin
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2742 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x