Szemetelj kevesebbet, spórolj többet: cserélj, ajándékozz,...
Címlap / Otthon / Szemetelj kevesebbet, spórolj többet: cserélj, ajándékozz, aukciózz!

Szemetelj kevesebbet, spórolj többet: cserélj, ajándékozz, aukciózz!

Forrás: HUMUSZ
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-06

Karácsony múltával, az új év kezdetén mi sem aktuálisabb, mint egy jó alapos lomtalanítás. Így nemcsak a célt tévesztett karácsonyi ajándékoktól és megunt tárgyaktól szabadulhatunk meg, hanem annak is örülhetünk, hogy már az év első hónapjában zöldek és szociálisan érzékenyek voltunk. A cserebere, az ajándékozás vagy az adományozás ugyanis a hulladékcsökkentés és újrahasznosítás egyik legleleményesebb és legszociálisabb módja, hiszen sok használható dolog még körforgásban marad anélkül, hogy idő előtt a szemétben végezné.  

 

További és igen nyomós érv, hogy az ajándék vagy adomány nagy öröm annak, aki kapja, és annak is, aki adja.  Nem kell kidobni, nem is kell megvenni, mindenkinek tiszta haszon. Megunt tárgyaink aukciókon való továbbértékesítésével még némi többletbevételhez is juthatunk, a cserebere pedig izgalmas módja az új holmik begyűjtésének.

Mit lehet továbbadni?

Kinőtt, megunt, ám még használható ruhaneműt, feleslegessé vált bútorokat, dísztárgyakat, cédéket, könyveket, háztartási eszközöket, játékokat, működő elektronikai berendezéseket, irodaszereket.

Hova lehet adományozni?
Nem elhanyagolható szempont, hogy ha a megunt tárgyaink a megfelelő helyre kerülnek, még sokáig örömmel használhatják mások, akik esetleg rászorulnak az adományokra.
Sokan szívesen élnének ezzel a lehetőséggel, ha több információ állna rendelkezésükre az adományfogadó szervezetekről. A leggyakrabban adományozott termékek a ruhák, ezt jónéhány segélyszervezet már rutinosan gyűjti és adja tovább, a lakókörnyezetünkben is van biztosan néhány. Egyre több szervezet fogad azonban bútort, háztartási cikket, játékokat is. Ha szívesen adományoznánk, de nem tudjuk, ki örülne neki, keressük fel az alábbi weboldalakat: http://www.humusz.hu/adomanyfogadok, http://www.adhat.hu/, ahol folyamatosan frissülő információkat találunk az adományfogadó szervezetekről. Az adományozásnak már hazánkban is létezik egy speciális formája, az élelmiszerbank, amely az élelmiszerfelesleget felhalmozó gyártók és kereskedők, illetve a rászorulók között közvetít.Cserebere börzék

Egyre nagyobb divatja van manapság a cserebere börzéknek. Míg eleinte többnyire csak a kismamák és kisgyerekesek csereberélték, árulták a viszonylag gyorsan forgó gyerekholmikat, babaruhákat, ma már egyre több terméket visznek tulajdonosaik ilyen típusú börzékre.  A cserebere alapja nemcsak pénz lehet, hanem valamilyen jelképes tárgy, üveggolyó, csipesz vagy bármi más is és annak függvényében vihetünk új tárgyakat, hogy mennyi mindent hoztunk. Ennek előnye, hogy a pénz kiiktatásával válhatunk meg megunt tárgyainktól, és rögtön szert tehetünk újabb darabokra – vásárlás, pénzköltés nélkül.

Tipp: Az Öko-piac-tér oldalon mindig tájékozódhatsz az aktuális cserebere-börzék helyszínéről és időpontjáról.

Cserebere bulik és/vagy vállalati jótékonykodás
A csereberére kapható ismerőseink, barátaink körében is szervezhetünk baráti börzéket. Remek újévi mulatság lehet például a karácsonykor kapott, ám számunkra használhatatlan vagy nekünk nem tetsző dolgok továbbajándékozása egy baráti összejövetel keretein belül. Ilyet persze csak akkor érdemes tartani, ha senki sem sértődik meg, ha az általa adott, de sajnálatos módon célt tévesztett ajándékot látja újra a körforgásban.
Ugyanígy munkahelyen, iskolában is lehet hasonló eseményeket szervezni, biztosan mindenkinek van otthon egy-két olyan használható darabja, amiért cserében szívesen hazavisz valami újdonságot. Amennyiben mindezt karitatív céllal teszi egy szervezet, annak természetesen akár komoly hírértéke és presztízsnövelő ereje is lehet.Adásvétel, aukciós weboldalak

A használtcikkek adásvétele elterjedt hazánkban, sok cég foglalkozik például használt elektronikai áruk, bútorok, mosógépek, ruhák, irodaszerek (pénztárgép, nyomtató, számítógépalkatrészek), antik holmik, könyvek felvásárlásával és továbbértékesítésével. Az alábbi weboldal folyamatosan bővülő listát nyújt a használtcikk üzletekkel kapcsolatban: http://www.humusz.hu/hasznaltcikkek.
Azonban egyre többen vannak, akik a kereskedői láncszemet és árrést kiiktatva inkább maguk adják-veszik feleslegessé vált holmijaikat, ehhez pedig már jónéhány aukciós portál is rendelkezésükre áll.

Tipp: Nézz szét a Harmonet Aukció+Áruház oldalán >>>

Forrás: Humusz

Képek:
piqs.de: Joi Ito - whatsinyourbag
piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 334. Kleine Weihnachts - Schokoladen

 
 
[ 2249 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x