A gyermek és a gyász
hirdetés
Címlap / Otthon / A gyermek és a gyász

A gyermek és a gyász

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

"A homokot, sarat a számba rágva enni tanítasz? Földet falni szoktatsz? Kinek kedvéért ne piszkítsak ágyba, ha már szemmel sem szoptatsz?" (József Attila: Kései sirató - vázlat)  


Rendezvénynaptár
A Kései sirató jajkiáltás: a magány, a düh, a tehetetlenség, az egyedül maradottság fájdalmának síró-ordító világgá kiáltása. „Az a szerencsétlen, aki ezeket írta, mérhetetlenül áhítozik szeretetre, hogy a szeretet visszatartsa őt oly dolgok elkövetésétől, melyeket fél megtenni” – írta nem sokkal később (a halála előtti évben) József Attila a Szabad ötletek jegyzékének első mondatában. Bár a költő öngyilkosságának nyilván nem egyedüli oka anyja korai halála, de József Attila sorsának alakulásában kétségtelennek tűnik a feldolgozatlan gyász szerepe is: a Mama oly sok versben is megírt hiánya, halálának évtizedeken át húzódó, nem szűnő fájdalma meghatározója lett József Attila érzelmi világának.

Történelmietlen a kérdés, hogy lehetetett volna-e másként, de feltehető az a kérdés, hogy a mai Magyarországon hogyan segíthetnénk egy hasonló helyzetbe kerülő, szüleit elvesztő kamasznak, gyermeknek. S hogyan segíthetünk azoknak, akik egyéb veszteségeket élnek át: nagyszüleik halálát, szüleik válását? Hogyan reagáljon az iskola, mint szervezet, ha meghal egy diákjuk balesetben, vagy éppen öngyilkosság miatt? S hogyan segíthetünk a gyermeküket elveszített szülőknek?

Ezekre a nehéz kérdésekre ma már egyre többen keresnek válaszokat. A szakmai nap előadásai s a kapcsolódó műhelyek a külföldi modelleket és a hazai tapasztalatokat mutatják be. Várjuk mindazokat, akik munkájukban, mindennapjaikban kapcsolatba kerülnek – vagy kapcsolatba kerülhetnek – veszteségeket átélő gyermekekkel, kamaszokkal.

Dr. Pilling János
a Napfogyatkozás Egyesület elnöke


A rendezvény programja

2004. november 5. (péntek)
Szakmai műhelyek

Helyszín:
Budenz József Általános Iskola és Gimnázium. 1021 Budapest, Budenz u. 20-22.
A szakmai műhelyek időpontja:
2004. november 5. (péntek), 15-18 óra

Jelentkezés, további információ:
Markó Mária
Tel.: 06-70-2593978
E-mail: marko.maria@freemail.hu
Postacím: Napfogyatkozás Egyesület, 1276 Budapest, Pf. 194. 
 
[ 1655 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x