A magyar gyerekek hozták a formájukat
Címlap / Otthon / A magyar gyerekek hozták a formájukat

A magyar gyerekek hozták a formájukat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-25

Kilenc város tizenkét iskolája csatlakozott a 2008-ban elindult "Hozd A Formád, Magyarország!" programhoz, melynek célja a gyermekkori elhízás kockázatainak csökkentése. 

 

A „Hozd a Formád Magyarország!” program céljai
A túlsúlyról és az elhízásról nem lehet eleget beszélni, ugyanis világszerte a 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi kihívásáról van szó. A túlsúlyosak és elhízottak száma az elmúlt harminc évben drasztikusan emelkedett az Európai Unióban, különösen a gyermekek körében. Becslések szerint az Európai Unióban az iskolás korú gyermekek 25-28%-a elhízott. Egyre sürgetőbb feladat tehát, hogy fokozott figyelem forduljon a táplálkozással és testmozgással kapcsolatos komplex egészségnevelési feladatokra.

2006. júniusában Shape Up Europe elnevezéssel, az Európai Közösség Egészség és Fogyasztási Ügyekért Felelős Igazgatósága támogatásával nemzetközi együttműködés kezdődött. A projektben Európa 25 országából 26 város vett részt. A kezdeményezés a gyermekkori elhízás kockázatának csökkentése érdekében az oktatási intézményeken, mint egészségfejlesztési színtereken keresztül, a 4-18 éves fiatalokat célozta meg.


Magyarországról Pécs városa az Egészséges Városért Alapítvány nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően csatlakozott a projekthez, így a különböző egészségnevelési és egészségfejlesztési tevékenységek Pécs három oktatási intézményében kerültek megvalósításra. Ennek folytatása az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének kezdeményezésével, a tagvárosok közreműködésével elindított „Hozd a Formád Magyarország!” program, ami a nemzetközi projekt lezárását követően az egyetlen nemzeti szintű hálózat, ami önálló programként folytatja a korábban megszerzett tapasztalatok hasznosítását.

Az egészségtudatosságot nem lehet elég korán kezdeni
A Novartis Hungária Kft. által támogatott „Hozd A Formád Magyarország!” program lehetőséget ad a fiataloknak, hogy saját maguk tegyék egészségesebbé életvitelüket és gondolkodásmódjukat. A testmozgás, helyes táplálkozás és a szabadidő hasznos eltöltése együttesen szolgálja a megelőzést és egészségmegőrzést, a jobb életminőség elérését már fiatalkorban.

A program célja, hogy az iskola és a város közösségi viszonyait és fizikai körülményeit olyan irányba változtassa, hogy azok elősegítsék a gyermekkori elhízás kockázatainak csökkentését. Ennek érdekében a „Hozd a Formád Magyarország!” program a kompetencia alapú oktatás lehetőségeit kihasználva a cselekvési kompetencia kialakítására épít. Ezek révén a résztvevő diákok olyan kezdeményezések kitalálására és megvalósítására válhatnak képessé, amelyek segítségével az egészségre ható pozitív változásokat érhetnek el. A program nem kizárólag az elhízásra koncentrál, hanem az ételek, a táplálkozás valamint a testmozgás pozitív és kritikai megközelítését helyezi előtérbe.

A programhoz kilenc város tizenkét iskolája csatlakozott. Az elmúlt tanév értékelése során kiderült, hogy a fiatalok nagyobb arányban vettek részt azokon a programokon, melyek kitalálásában és megszervezésében maguk is részt vettek. A tavalyi sikeres programok után idén tavasszal is minden iskolában megrendezik a Hozd a Formád Hetet, melyen több, mint 6500 diák vesz részt
A 2009/2010-es tanévben a minőségi táplálkozás fontosságával ismerkedtek a diákok, az alapanyagok megismerésétől az ételek elkészítéséig és kóstolásáig. Nem maradhatott ki a programból a sport és a mozgás sem, ami szabadidős játékok, tánc, torna, akadály- és váltóversenyek és fitneszfoglalkozások formájában jelent meg a diákok életében.

A résztvevők rendszeres szűréseken és állapotfelméréseken vettek részt, és szakértői tanácsokat is kaphattak az előadások alkalmával. Lazításként kreatív foglalkozások zajlottak, ahol szintén az egészséges életmód állt a középpontban. Ennek jegyében készítettek pólót, receptfüzetet és társasjátékot, sőt az irodalmi-, rajz- és plakátpályázatnak is ez volt a témája. A program kilépett az iskola falai közül is, a diákok, tanárok közös kirándulásokon, kerékpártúrákon ismerkedtek a természettel.

Az idei tanév első félévében a különböző mozgásformák és sportolási lehetőségek megismertetése, megszerettetése, és a diákok napi életvitelébe történő beépítésének elősegítése volt a cél. A tanév második felében a szabadidő-felhasználási szokások átalakítása, a szabadidő-beosztás egészségközpontú újraértelmezése a téma. Ennek során váltó- és akadályversenyek, sportbemutatók, tánc és tornafoglalkozások várják a fiatalokat. Természetesen folytatják a tavaly elkezdett egészséges táplálkozás népszerűsítését, és idén sem maradhatnak el a kreatív foglalkozások és a közös kirándulások sem.A programban résztvevő iskolák vezetői, tanárai rendszeres találkozókon egyeztetik a program menetét és tapasztalatait.
Egyik legfontosabb megállapításuk, hogy a tanórák keretében kevés idő áll rendelkezésre az egészséges életmód megbeszélésére, mivel egészségtan óra nincs minden évfolyamon, és az alacsony óraszám nem ad lehetőséget a téma részleteinek megismerésére. Mivel a feladat az osztályfőnöki órákra hárul, ezért a megvalósítás elmarad a lehetőségektől. Az egészséges életmód iskolai népszerűsítéséhez szükség volna az egészségtan óraszámának növelésére.

Felmérés több, mint 2500 diák részvételével
A program első tanévének értékeléséhez kérdőíves felmérést végeztek a résztvevő 12 iskolában és 9 kontroll intézményben, melynek során összesen 2674 diákot kérdeztek meg. A felmérés legfontosabb eredménye, hogy a „Hozd a Formád, Magyarország!” programban résztvevő iskolák tanulói szignifikánsan nagyobb arányban vettek részt az egészséges életmóddal kapcsolatos programok kitalálásában, szervezésében és megvalósításában, mint a kontroll iskolákba járó fiatalok. Például a programok megvalósításában a résztvevő iskolák tanulóinak több, mint fele (52,4%) vett részt, szemben a kontroll iskolákkal, ahol ez az arány csak 28,1% volt.

A legtöbbet említett egészséges életmóddal kapcsolatos program a „Hozd a Formád, Magyarország!” lett, ezt követte a gyümölcs-nap, egészség-nap, családi nap, futóverseny és egyéb sportesemények említése. Az eredmények jól jelzik, hogy a fiatalok egészséges életmóddal kapcsolatos attitűdjeit legjobban a kompetencia alapú oktatás lehetőségeinek kihasználásával és a cselekvési kompetencia kialakításával lehet elérni. A tanulók szívesen vettek részt a programok kitalálásában, megszervezésében és megvalósításában is, sőt szinte magukénak érezték a megvalósult eseményeket.

Hozd a Formád Hét: az eredmények bemutatása
A résztvevő iskolák a projekt időtartama alatt, minden tanév végén megszervezik a Hozd a Formád Hetet. Erre a rendezvénysorozatra meghívják városukból azokat az iskolákat, amelyekkel kapcsolatban állnak, azzal a céllal, hogy megismertessék a program által vállalt küldetést és a kitűzött célokat, valamint bemutassák az év során elért eredményeiket. Ezek a rendezvények egyben lehetőséget teremtenek a programhoz való csatlakozásra is. A második Hozd a Formád Hetet több mint 6500 diák részvételével 2011. április 11 és május 31. közötti időszakban rendezik meg az iskolákban.

Képek:
piqs.de: juergenstelter - Eis ist lecker
piqs.de: Tithofi - Seifenblasen

 
 
[ 2386 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x