Készíts kerti nyugágyat fából saját kezűleg
hirdetés
Címlap / Otthon / Készíts kerti nyugágyat fából saját kezűleg

Készíts kerti nyugágyat fából saját kezűleg

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-13

Biztos, hogy a tíkfából készült nyugágyba beleszédülsz - ha meglátod az árát. Mi megtaláltuk az ideális megoldást: ezzel a lucfenyőből készült remek nyugággyal, melyet a tíkfa színárnyalatainak megfelelő zománcréteggel vontunk be. 


Rendezvénynaptár
A nyugágy két lépésben állítható össze. Először szereld össze az állványt a lábakkal és a görgőkkel, majd pedig a fekvőfelületet biztosító rácsot. Vedd figyelembe, hogy a lucfenyőfa – lakkozva vagy zománcozva is – más fafajtáknál kevésbé időjárásálló. Ha biztosra akarsz menni, válaszd inkább a tík- vagy akácfát.

A nyugágy elkészítése egy napnál rövidebb időt vesz igénybe.Szükséges eszközök:
 • PST 800 PEL Szúrófűrész
 • PEX 300 AE Csiszolók
 • PSR 14,4 LI-2 Fúrógép
 • PSR 7,2 LI Akkus csavarozó
 • Falazúr, törlőkendő vagy festékszóró rendszer
 • Fafúró készlet
 • 40 mm-es Forstner fúró
 • Süllyesztő
 • Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
 • Csiszolópapír, szemcseméret 120 – 240
 • Ragasztott falap, lucfenyő, 18 mm.
 • Összekötő elem (csavarozható szögvas)
 • 2 db zongorapánt
 • Csavarok

1. lépés - Fafelület csiszolása
Az építőipari szaküzletben vagy asztalossal vágasd le a szükséges méretű falapokat. A méretre vágás után csiszold le a falapok a széleit a 120-as vagy 180-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy keletkezzen egy kis éle.
A látható felületeket mindig a fa erezetének irányában csiszold, először durvább (120-as, 180-as), majd finomabb (max. 240-es) csiszolópapírral.
Ezután egy szivaccsal nedvesítsd be a felületeket, vagyis nedvesen dörzsöld át. Száradáskor itt-ott felemelkednek a laza szálak, ezeket 180-as csiszolópapírral óvatosan távolítsd el. Ügyelj rá, hogy a csiszolópapír ne legyen túl tompa, vagyis távolítsa el a faszálakat, ne csak lenyomja azokat.


2. lépés – A faelemek lakkozása
Jól szellőző helyiségben végezd a munkát, ahol lehetőleg senki ne dohányozzon, egyen vagy igyon. Festékszóró rendszer segítségével tömören vidd fel a lazúrt, majd a felesleget töröld le egy törlőkendővel. Tartsd be a gyártó által megadott száradási időket.
A második réteg felvitele előtt 240-es csiszolópapírral végezz közbenső csiszolást, a fa erezetének irányában. A csiszolást követően ismételd meg a rétegfelhordást az előzőek szerint.


3. lépés -  Az állvány nyílásának kivágása
Rajzold be ceruzával a nyílás körvonalát az állvány egyik rövid oldalán. Ezt követően jelöld be a furatok középpontját a Forstner fúróval a sarkokban a ceruzával készült jelölésen belül, attól 20 mm-re. Kezdd a vágást a nyílás lekerekítéséhez szükséges négy sarokfurattal, a Forstner fúró központosító csúcsát helyezd mindig pontosan a berajzolt fúrási középpontra.
Kikapcsolt állapotban helyezd a szúrófűrészt az egyik furatba. Végezd el a vágást a hosszanti vonal mentén, mindig a jelölésen belül maradva a következő furatig, majd tovább, míg el nem készül a nyílás a lekerekített sarkokkal.


4. lépés – Az állvány lábainak és az élfáknak az összeszerelése
Végezd el az előfúrást az állványon a hosszú lábak és hosszú oldalak felszereléséhez, majd csavarozd fel a lábakat az akkus csavarozó és a 4 x 60 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével.

Készítsd el a furatokat azokon az élfákon, amelyekre később a lécrácsot fogod helyezni, majd szereld fel azokat az akkus csavarozó és a 4 x 60 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével.
Ezután csavarozd fel a rövid lábakat az oldallapokra az élfákon keresztül felülről, a 4 x 60 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével.

5. lépés – Az állvány hosszú és rövid oldalainak összeszerelése az összekötő elemek segítségével
Az összekötő elem egy olyan csavarozható szögvas, melyet rövid szárhosszúság (itt 22 és 28 mm) és nagy teljes magasság (itt 127 mm) jellemez. Ezek segítségével szerelhetők össze az ágy rövid és hosszú oldallapjai úgy, hogy keretet képezzenek. Ebben helyezkednek el a hosszú oldalak között a rövidek. A vasalatokat úgy pozicionáld, hogy a hosszú szár mindig a rövid oldallal, a rövid szár pedig a hosszú oldallal legyen összecsavarozva. A szereléshez használj akkus csavarozót, valamint a 3 x 17 mm-es süllyesztett fejű csavart.


6. lépés - A görgők felszerelése
Helyezze a bakgörgőket a rövid lábak közepére, és rögzítsd ott az akkus csavarozó és a 4 x 30 mm-es félgömbfejű csavar segítségével. Szükség esetén használj alátétlemezeket a csavarokhoz.


7. lépés - A lécrács elemeinek összecsavarozása és összekötése zongorapánt segítségével
A lécrács ketté van osztva: a fektetett hosszú és a felállítható rövid részre. Mind a kettő azonos szerkezetű, és ugyanazon minta alapján készül.
Helyezd az első és az utolsó lécet a munkaasztalra úgy, hogy a szebbik fele kerüljön alulra. Rögzítsd hozzá az összekötőlapokat az akkus csavarozó és oldalanként két-két 4 x 30 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. E minta alapján csavarozd össze a többi lécet is. Távolságuk mindenkor 10 mm legyen. A legjobb, ha távtartó fadarabokat használsz, hogy a távolság mindig azonos legyen. Kösd össze a lécrács két részét az akkus csavarozó, a zongorapánt és a tartozékként szállított csavarok segítségével.


8. lépés - A magasság beállítására szolgáló támasz rögzítése, a rögzítőléc felszerelése és a lécrács, valamint az állvány összekötése
A rögzítőléc pontos pozicionálása egyidejűleg történik a magasságállító támasz szerelésével. Ehhez csavarozd a fejtámlán a 2. léchez a magasságállító támaszt 4 darab 3 x 17 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. Most határozd meg a rögzítőléc pontos helyzetét, és 4 db 4 x 60 mm-es süllyesztett fejű csavarral csavarozd a rövid lábakhoz. Ezután helyezd a magasság állítására szolgáló támaszt a rögzítőlécre, és csavarozd oda 3 x 17 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével.


A lécrácsot neoprén szalag segítségével ragaszd az élfákhoz. Ezután helyezd a lécrácsot az állványra, és alulról csavarozd oda az akkus csavarozó és 4 x 60 mm-es csavarok segítségével.


További információ, részletes anyagjegyzék és szerkezeti rajz:
www.bosch-do-it.hu 
 
[ 9030 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x