Ne kerülj adósságörvénybe - nem vicc!
hirdetés
Címlap / Otthon / Ne kerülj adósságörvénybe - nem vicc!

Ne kerülj adósságörvénybe - nem vicc!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-11-23

A jó viccen nem csak mulatni lehet. A beléje ivódott kollektív tapasztalat által bölcsebbé válunk. A vicc tulajdonképpen nem más, mint poénra épített csattanós közmondás. "A humor a teljes igazság." Mondta Karinthy Frigyes. Egy hitelvicc: "Sosem gondoltam volna, hogy a bank egy ilyen vidám hely! Először csak kedvesen mosolyogtak, aztán mikor meghallották, hogy mennyi hitelt szeretnék felvenni, kitört a röhögés!" 

Fordítsuk most komolyra a szót! Mekkora teher valójában egy vagy több hitel a mindennapi életünkben? A tartozás mérhető pénzösszegben, de mérhető lelki teherként is, melyet tudatosan vagy tudat alatt hordozunk, és amely akár az életünk hosszát, életünk minőségét is befolyásolhatja.

“2009. évtől felmondott hiteleim vannak különböző bankoknál, sajnos rákerültem a BAR-listára is, szégyen kimondani, de 12 db hitellel vezetem a listát, amiről sajnos még egy darabig nem tudok lekerülni. Pénzt nem tudok fölvenni egyik banknál sem. Nős vagyok, három gyereket nevelek, a legkisebb 18 hónapos, a fizetésemen 7 évig letiltás van, közüzemi számla elmaradásaim vannak, a gázom több mint két éve ki van kapcsolva, a törlesztést végrehajtónak fizetem, amikor tudom. Bírósági ügyek vannak folyamatban, és behajtó cégeknél vannak a banki felmondások.” - meséli egy adósságörvénybe került családapa.


Az adósságörvénybe kerülésnek három fő oka volt az elmúlt években: a törlesztési lehetőségeket meghaladó adósság vállalása, a bedőlt hitelek újabb hitelekkel történő kiváltása és a túlnyomórészt devizában történő eladósodás. A betegség, munkanélküliség, a kedvezőtlen valutaárfolyamok nem igazán okok, hanem olyan rizikótényezők, melyeket minden hitelfelvételnél mérlegelni kellett volna.

A profitorientált magánbankok senkinek sem fogják elengedni a hitel törlesztését. Csak annyi engedményre hajlandóak, hogy pár évig mérsékelik a havi törlesztőrészletet, utána azonban mindent vissza kell fizetni kamatostul. Az állam nem termel pénzt. Csak azzal rendelkezik, amit az adófizetők befizetnek. És az adófizetők nem hajlandóak más adósságát törleszteni.


Pénzügyi tájékozottság hiányában és a banki reklámok hatására sok család kellő megfontoltság nélkül vett fel hiteleket. Ma többen mondják, megtanultuk a leckét, soha többet hitelt. A független pénzügyi szakma mindig is tudta, melyek a felelős hitelfelvétel szabályai, csak a hangja nem hallatszott messzire. Ha ön sem szeretne hitelvisszafizetési gondokkal szembesülni, tartsa be a következő hét szabályt!7 aranyszabály az adósságörvény elkerülésére
  1. A hitelkártyát, a folyószámla-kölcsönt, a gyorskölcsönt, a szabad felhasználású hitelt, az áruhitelt el kell felejteni. Ezek aránytalanul magas kamatozásúak és csak a bankok pénzét gyarapítják.
  2. A lakáskölcsön egy kényszermegoldás. Igaz, sokba kerül, de ha a lakásbérlés is drága, akkor megfontolandó. Alaposan át kell gondolni, milyen okokból és mekkora mértékben növekedhet a törlesztőrészlet és milyen valószínűséggel lehet jövedelemkiesésünk a teljes futamidő alatt.
  3. Alapszabály: kölcsönt csak olyan devizanemben szabad felvenni, amelyben a rendszeres jövedelmünk is érkezik. Elegendő a kamatkockázat, a jövedelemkiesés kockázata és más kockázatok, teljesen felesleges árfolyamkockázatot is felvállalni.
  4. A hitelbedőlés kockázata ellen biztosításokkal is kell védekezni: pl. a jelzálogos ingatlan biztosítása, életbiztosítás, biztosítás munkaképtelenség ellen, biztosítás munkanélküliség ellen. Az adósság éppúgy öröklődik, mint a vagyon. Felelőtlenség saját adósságunkat az utódokra terhelni.
  5. A gazdaságtanban az számít jó kölcsönnek, amikor a felvett pénzt úgy tudjuk befektetni, hogy a befektetés kapcsán várható pénzbeáramlás  nagyobb legyen a várható törlesztőrészleteknél. Más szóval a jó hitel az, amikor nem mi fizetjük vissza a kölcsönkapott pénzt, és rossz hitel az, amikor mi fizetjük vissza.
  6. Minden hitelfelvétel előtt alaposan tájékozódni kell interneten, telefonon, személyesen. Nagyok a különbségek az egyes bankok feltételei között. Nagy valószínűséggel nem a legközelebbi bank feltételei a legjobbak.
  7. Célszerű független hiteltanácsadó segítségét is kikérni. A nem magas tanácsadói díj ellenében pillanatok alatt áttekinthetjük az összes bank kínálatát és még segítséget is kapunk a legjobb lehetőség kiválasztásában. Némely hiteltanácsadó ügyintézést is vállal.


Bunyik Zoltán
pénzügyi szakértő
Pénzügyi tanácsadó weboldal

Képek: www.morguefile.com
 
 
[ 2384 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x