Boldogság kisláb(nyom)on
Címlap / Otthon / Boldogság kisláb(nyom)on

Boldogság kisláb(nyom)on

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A magyarság már szinte legendásan panaszkodó és siránkozó nemzet. A Boldog Bolygó Index szerint jónéhány nálunk gazdaságilag fejlettebb országban is boldogabbnak érzik magukat az emberek. Hogyan függ össze a boldogság, az öko-lábnyom és a GDP? 

A gazdasági fejlődés mérésére leggyakrabban használt mutató a GDP. A GDP növelése minden stratégia és politikai vezetés célja, és így kimondva vagy kimondatlanul magában foglalja azt a feltételezést, hogy ha a GDP megfelelő mértékben nő, életünkkel elégedettebbek lehetünk. Pedig a GDP sok mindent nem mutat MEG: nem jelzi, hogy mennyire fenntartható a gazdasági fejlődés, vagy milyen az élet minősége (a környezet állapota, a várható élettartam, a különböző társadalmi csoportok egyenlősége stb.), vagy mennyire elégedett életével az adott ország lakossága.


Éppen ezért számos kezdeményezés volt és van folyamatban új, a fejlődés, fejlettség szintjét jobban tükröző mutatók kidolgozására. Ezek közül az egyik a Boldog Bolygó (Happy Planet) Index (vagy HPI), amelyet az Egyesült Királyságban működő New Economics Foundation dolgozott ki. A HPI célja annak mérése, hogy a gazdaság milyen hatékonyan járul hozzá jólétünk, vagy hogy kevésbé asszociáljunk kizárólag az anyagi jólétre, jól-létünk növeléséhez. Mivel a globális klímaváltozás korában egyre fontosabb, hogy ökológiai, természeti erőforrásainkat milyen hatékonyan használjuk a jól-lét növelésére, az index számításakor az adott országban mért jól-lét szintjét (várható boldog évek száma) osztják el az öko-lábnyommal (részletesebben a számításról ld. itt).

A 2009-ben készült jelentés alapján az országok HPI listáját Costa Rica vezeti, majd a Dominikai Köztársaság és Jamaica következnek. Magyarország a 143 országot tartalmazó listán a 90. helyet foglalja el, Hollandia a 43., Svédország az 53., az USA pedig a 114. helyen áll.

Ha összehasonlítjuk az 1. helyen álló Costa Ricát a saját 90. helyezésünk adataival, a következőket látjuk:

Összehasonlítás az európai átlaggal (a sötétebb, kék vonal a saját “csillagunk”):


Van még hová fejlődünk, a jó hír azonban az, hogy a kislábnyom nem akadálya boldogságunknak!


Vadovics Edina és Antal Orsolya
GreenDependent
 
Források:
Boldog(talan) Bolygó Index 2.0 (The unHappy Planet Index 2.0) jelentés elérhető (angol nyelven) itt.

Számos adat, grafikon, összahasonlítás a HPI-ról itt.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3287 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x