Hosszú szülésre számíthat, aki nagyon fél?
Címlap / Otthon / Hosszú szülésre számíthat, aki nagyon fél?

Hosszú szülésre számíthat, aki nagyon fél?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Azok a nők, akik félnek a szüléstől, elhúzódóbb szülésre számíthatnak, mint a gyermek világrahozatalához relaxáltabb lelkiállapotban, lazábban hozzáállók - állapította meg egy új tanulmány. 

Norvég kutatók fedezték fel, hogy a félelemmel teli kismamák esetében nagyjából egy-másfél órával tovább tart a szülés, mint azoknál, akik kevésbé rettegve néznek a kisbaba világrahozatala elé. Akik rettegnek, körülbelül 8 óra alatt hozzák világra a gyermeküket, összehasonlítva az átlagos idővel, azaz a 6 és fél órával.

A szüléstől való fokozott félelem esetén nagyobb a valószínűsége a komplikációknak hüvelyi szüléskor, illetve a sürgősségi császármetszésnek.

A tanulmány 2200 terhes nő érzéseit vette alapul, akiknek fele első alkalommal lett anya. 7,5 százalékuk nagyon félt a szüléstől. Amikor a kutatók számításba vettek más tényezőket is, amely hosszabbíthatta a szülés időtartamát - így például az epidurális érzéstelenítést -, a félelemmel teli nők szülése akkor is hosszabbnak bizonyult a lazábban hozzáállókénál.

Ugyanakkor a tanulmány szerzői rámutattak, annak ellenére, hogy a rettegő kismamák hosszabb ideig szültek, 89 százalékuknak sikerült a hüvelyi szülést megoldania, összehasonlítva a szüléshez higgadtabban állók 93 százalékával.


A tanulmány társszerzője, Samantha Salvesen Adams, az Akershus egyetem kórházának munkatársa elmondta: a gyermekszüléstől való félelem csökkentése ellátást kíván, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy összefüggés van a nagyobb mértékű félelem és a szülés időtartama között.

A hosszabb szülés pedig növeli a komplikációk és a császármetszés esélyét. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy magas azon nők aránya, akik féltek a szüléstől, mégis sikerült hüvelyi úton világra hozniuk csecsemőjüket - a szakember véleménye szerint a császármetszést már csak ezért sem kell rutinszerűen felajánlani.

A szakértők hozzáteszik: bár találtak összefüggést a szüléstől való fokozott félelem és az elhúzódó szülés között, ez még nem tekinthető bizonyítéknak.

A tanulmányt a BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology közölte.


Búcsú Adrienn

Forrás >>

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2667 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x