Meixner Ildikó: Dislexia, prevenció, redukció módszere
Címlap / Otthon / Meixner Ildikó: Dislexia, prevenció, redukció módszere

Meixner Ildikó: Dislexia, prevenció, redukció módszere

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-08

A dislexia nem olvasásgyengeség. Az ilyen gyerek fordítottan írja a számokat nehezen tanul meg olvasni, a sok gyakorlásnak alig van hatása. A betűket összecserélik (tériránnyal van baj). 

 

A dislexia nem olvasásgyengeség. Az ilyen gyerek fordítottan írja a számokat nehezen tanul meg olvasni, a sok gyakorlásnak alig van hatása. A betűket összecserélik (tériránnyal van baj). Az ismertetett módszer beszédjavító intézetben született: súlyos beszédhibás gyerekeknél alkalmazták az iskolába lépés előtt, logopédiai osztályokban alkalmazták, majd ezt követően enyhe értelmi fogyatékos gyerekek olvasástanítására használják. Újabban problémamentes osztályokban is találkozhatunk vele.
Két nagy részre lehet osztani a fejlesztés területét:
fejlesztés és olvasástanítás:

Az ábra azt mutatja a két terület milyen arányban oszlik meg az első év során. A súlyos beszédhibás gyerekek közül kerülnek ki a dislexiás gyerekek.
A fejlesztés területei:

A beszéd fejlesztése:
A beszélőszervek fejlesztése, artikuláció (helyes hangadás) = játékos artikulációs gyakorlatok ezek során megfigyelik a szájtartást, szájmozgást (zsebtükröt használnak). Hangok képzése: zöngés, zöngétlen mássalhangzók megfigyelése. A zöngés mássalhangzót piros a zöngétlent zöld lappal jelölik. Megfigyelik, hogy hol van a nyelv a hang képzéskor.

Szókincsfejlesztés:
Ezeknek a gyerekeknek szegényes a szókincse. Képeket raknak eléjük (=képolvasás). Általában az egyszerre felmutatott képek ¼-e, 1/5-e ismeretlen a gyerekek számára. A tanító rámutat a képre, mondja a tárgy nevét, ismételteti, mondatokat alkotnak vele, összetett mondatokat is alkotnak ( a kép alá írják), a tagmondatok külön képkártyákon vannak.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 16066 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x