Meghökkentő, mitől hízhat meg a gyerek
Címlap / Otthon / Meghökkentő, mitől hízhat meg a gyerek

Meghökkentő, mitől hízhat meg a gyerek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-28

Egyre nagyobb probléma világszerte a gyermekkori elhízás, melyet ma már járványként emlegetünk. Néhány oka egyértelműnek tűnik. A mai csemeték túl könnyen juthatnak gyorséttermi ételekhez, gyorsan elcsábítják őket a számítógépes játékok, túl sokat ülnek a tévé képernyője előtt. Ám a kevés mozgás és a szükségtelen plusz kalóriák mellett egy érdekes dologra is felhívják a figyelmet a kutatók: ha gyermekként antibiotikumot kap a csemete, az évekkel később hozzájárulhat az elhízásához. 

 

„Jellemzően a rossz étrenddel és a mozgásszegény életmóddal hozzuk összefüggésbe a gyermekkori elhízást, ám egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy ez nem ennyire egyszerű – mondta Leonardo Trasande, a New Yorki egyetem egészségügyi iskolájának professzorasszisztense. – A beleinkben levő mikrobák jelentős szerepet játszanak abban, hogyan szívódnak fel a kalóriák, az antibiotikumoknak való kitettség pedig, különösen életünk korai szakaszában, elpusztíthatja az egészséges baktériumokat – nos, ez befolyásolja, hogyan szívja fel szervezetünk a tápanyagokat, és ezzel együtt azt is, karcsúak maradunk-e.”

Egy közelmúltban végzett tanulmány során kutatók csoportja 12 ezer fiatal gyermek antibiotikum-használatát vizsgálta egy 2 éves időszakban. Három kiemelt periódusban vették szemügyre azt: születéstől kezdve 5 hónapos korig, 6 hónapos kortól 14 hónapos korig valamint 15-től 23 hónapos korig.

Emellett megmérték a gyermekek súlyát - 6 hetesen, 10 hónaposan, 20 hónaposan, majd 3, illetve 7 esztendősen. A legfiatalabb korcsoportban az antibiotikum használata 22 százalékkal emelte az elhízás kockázatát 3 éves korra.


S noha ez számunkra különös jelenségnek tűnhet, az állatokkal foglalkozó gazdálkodók régóta tudnak arról, hogy az antibiotikumok „előnyösek” lehetnek a súly növelésében. Jan Blustein orvos, PhD, ugyancsak a New Yorki egyetem egészségügyi iskolájának professzora elmondta, a farmerek már hosszú évek óta tisztában vannak vele: az antibiotikum használható arra, hogy súlyosabb marhákat küldjenek a piacra. „Több kutatásra van szükségünk, hogy felfedezéseinket megerősítsük, ám ez a tanulmány – melyet óvatosan kell kezelni -, azt sugallja, az antibiotikumok az embernél is hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, különösen a gyermekeknél.”

S bár a tudósok számára még nem teljesen világos, hogyan kövérítenek bennünket az antibiotikumok, annak, hogy alacsony dózisban adagolt, súlynövelő antibiotikumokat adnak az állatoknak, megvan a mellékhatása: az antibiotikum-rezisztens baktériumok, melyeket igen nehéz elpusztítani. Ezek pedig sajnos a szupermarketek húskínálatában is megtalálhatók lehetnek.

Hogyan csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a szükségtelenül antibiotikum jusson szervezetünkbe? Fontoljuk meg a következő tanácsokat.
  • Válasszunk „tiszta húst”: ha fogyasztunk húst, keressük az organikusat, mivel a megfelelően tartott állatok húsa egészségesebb. Így elkerülhető, hogy a húsokban felhalmozódott antibiotikumot mi is elfogyasszuk.
  • Győződjünk meg róla, biztos szükségünk van-e antibiotikumra! Az orvosok sokszor rutinszerűen írják fel azt fertőzésekre. A fertőzések 90 százalékát vírusok okozzák, vagyis azokra a baktériumölő antibiotikumok nincsenek hatással.
  • Fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek segítenek fenntartani az egészséges baktériumszintet szervezetünkben: amelyek természetes forrásai az egészséges probiotikumoknak, beleértve a szerves, organikus joghurtokat, a kefírt, a fermentált ételeket.


B.A.

Forrás >>

Kép: FreeDigitalPhotos.net

 
 
[ 2874 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x