6 tipp: így spórolj a telefonálással
hirdetés
Címlap / Otthon / 6 tipp: így spórolj a telefonálással

6 tipp: így spórolj a telefonálással

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-16

Árat emeltek 2012-ben a mobilszolgáltatók: drágábbak lettek az előfizetések, de a percdíjak is emelkedtek. Trükkök, amelyekkel az áremelés ellenére is csökkentheted a telefonszámládat! 


Rendezvénynaptár
Árat emeltek 2012-ben a mobilszolgáltatók: drágábbak lettek az előfizetések, de a percdíjak is emelkedtek - a legtöbb feltöltőkártyás csomag esetében is. A mobilcégek az áfaemeléssel és az inflációval magyarázzák a lépést. Eddig egy átlagos havi mobilszámla 6.000 Ft körül volt, míg az átlagos vezetékes számla 3.500 körül mozgott.

1. Nézd át alaposan a havi tételes telefonszámlát!

Érdemes pár percet szánni arra, hogy alaposan átnézzük telefonszámlánk tételeit (fix díj, vezetékes, mobil hívások, külföldi hívások, hazai és külföldi SMS, roaming, stb.): mi az, amiért túl sokat fizetünk, hol tudnánk még spórolni. Érdemes összehasonlítani csomagunkat, percdíjainkat a mobilszolgáltató más csomagjaival, esetleg  más szolgáltatók ajánlataival. Félévente, évente általában változnak a csomagok, és a konkurencia miatt egyre több szolgáltatást tartalmaznak.  Ha túl drágának tartjuk jelenlegi csomagunkat, váltsunk, azonban figyeljünk arra, hogy az előfizetéses szerződéseknél - ha tart még a hűségidő- csak kötbér fizetésével hagyhatjuk el szolgáltatónkat. Márpedig egy kötbéres szerződésbontás akár több tízezer forintra is rúghat.


2. Feltöltős vagy előfizetéses?

Ha valaki feltöltőkártyás és havonta háromnál többször tölti fel kártyáját, érdemes elgondolkoznia azon, hogy váltson előfizetéses szerződésre. Ezek ugyanis általában alacsonyabb percdíjjal járnak, ráadásul sok esetben a havidíj teljes egészében lebeszélhető, a csomagban kapunk sms-eket, internetes adatforgalmat is. Fontos tudni azonban, hogy az előfizetés általában 1 vagy 2 év hűségidővel is jár.
A dolog ugyanakkor visszafelé is működik: ha csak keveset használjuk mobiltelefonunkat, fontoljuk meg, hogy váltsunk-e egy feltöltőkártyás szolgáltatásra.

3. Vezetékes telefon

Hasznos lehet megfontolni azt is, szükségünk van-e egyáltalán vezetékes telefonra. Ha a család csak keveset használja, inkább mobilon tartja a kapcsolatot, könnyen lehet, hogy nem érdemes a vezetékes telefon havidíját is fizetnünk. Ugyanakkor a legtöbb szolgáltató vezetékes percdíjai még mindig meglehetősen olcsónak számítanak, sok esetben saját hálózaton belül díjmentesen beszélgethetünk, ráadásul a mobilszámok hívása sem feltétlenül drága. Csomagban (internet-és kábel tv előfizetéssel) olcsóbb is lehet a telefonálás. Aki viszont faxot is használ, annak biztosan szüksége van vezetékes vonalra.

4. Internetes telefon

Nem a kommunikálásra használható számítógépes programokra gondolunk, hanem telefonra, amely a telefonos vezeték helyett internetes vezetékre kapcsolódik, általában egy adapter segítségével. Ez a telefonálási mód néhány éve kezdett el terjedni. A nem magas havi díj sok kedvezményre jogosít fel. Az internetes telefonnal a világ minden országában díjmentesen hívhatunk más internetes telefont, és belföldön és sok más országban díjmentesen hívható szolgáltatótól függetlenül minden vezetékes szám. Tehát aki gyakrabban hív vezetékes vagy külföldi számokat, biztosan megéri az internetes telefon.

5. Okostelefonnal nemcsak okosabb, hanem olcsóbb is

A legtöbb okostelefonra letölthetünk olyan programokat (például Skype, Viber, amelyekkel ingyen (csupán az adatforgalmat vagy vezeték nélküli internetet (WiFi-hotspotot) használva tudjuk hívni egymást (egyes készülékeknél ezek a programok videotelefonálásra is alkalmasak), valamint nemzetközi hívásokat is teljesen ingyen bonyolíthatunk. Ráadásul e-mailt, Facebook-üzenetet is gyakorlatilag ingyen küldhetünk telefonunkról. Magyarországon már 1,5 milliónál több okostelefon van.


6. Használj percjelző hangot!

Mobiltelefonunknál beállíthatjuk, hogy beszélgetés közben minden megkezdett percet halk sípszóval jelezzen. Ez néha zavaró is lehet, azonban a spórolós telefonáláshoz mindenképp jól jöhet, ha figyeljük, hány percet is beszéltünk. Csomagelőfizetésnél érdemes hetente kísérni, mennyit használhatunk fel a lebeszélhetőpercekből, az ingyen SMS-ekből, ugyanis túllépés esetén már drága a tarifa.


Bunyik Zoltán, pénzügyi szakértő
Pénzügyi tanácsadó weboldal

Képek: FreeDigitalPhotos.net 
 
[ 3459 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x