Egészségesebb étkezés - tippek a család átszoktatásához...
Címlap / Otthon / Egészségesebb étkezés - tippek a család átszoktatásához

Egészségesebb étkezés - tippek a család átszoktatásához

Forrás: Nestle.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-04

Nehézséget okoz átnevelni a gyereket, férjet, anyukát, apóst a teljes értékű gabona, a több zöldség- és gyümölcsfogyasztásra? Az alábbi egyszerű, ám annál hasznosabb tippek segítenek ebben, amelyeket bátran vessünk be egy-egy ebéd vagy vacsora alkalmával! 


Rendezvénynaptár
  • Kínáljunk alternatív gabonaféléket, például bulgurt, kuszkuszt vagy árpát. Ne próbáljuk meg rögtön csak a teljes kiőrlésű gabonákat tenni az asztalra, hanem legyünk fokozatosak: az első pár alkalommal kerüljön ki többféle köret is.
  • Ugyanígy ügyeskedhetünk a szendvicsekkel is: egyik fele legyen fehér, a másik pedig teljes kiőrlésű kenyér.
  • Tegyük színessé a tányért: a főfogásokat tálaljuk szépen, a tányér felén legyen friss kevert saláta, sütőben sült zöldség.

Zöldség, gyümölcs - hogyan legyen meg a napi öt adag?
Az Ötször egy nap elve nem csak az étkezések gyakoriságára, hanem a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztására is igaz. Egészségünk megőrzése érdekében naponta legalább ötször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt friss, fagyasztott, szárított vagy konzerv formájában.

Figyeljünk oda a változatosságra: minden nap különböző típusú (színű) gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk/szolgáljunk fel családunknak.


1 adag zöldség vagy gyümölcs az alábbiakkal egyenlő:

Gyümölcsök: egy nagyobb alma, körte, narancs, banán, őszibarack, egy nagyméretű grapefruit fele, egy szelet sárgadinnye, 2 mandarin, 3 egész sárgabarack, 3 púpozott kanál friss gyümölcssaláta, 3 dkg aszalt gyümölcs, 1 pohár (2 dl) 100%-os gyümölcslé, 10-15 dkg friss, párolt vagy mirelit bogyós gyümölcs (pl. málna).

Zöldségek: 1 nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 1 közepes burgonya, 10 dkg főtt, párolt zöldség, saláta, főtt hüvelyes (pl. bab, lencse), 1 pohár (2 dl) 100%-os zöldséglé.

Esti gasztronómia: Miért fontos, hogy együtt egyen a család?
Ha a gyermek válogatós, játszik az étellel vagy étkezés közben inkább a tévére figyel, akkor bizony baj van. Sajnos sok szülő szembesül ezzel a problémával, aminek elkerülésére az egyetlen módszer, ha nyugodt körülményeket teremtünk az otthoni közös étkezésekhez. Kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le az újságot, és inkább teremtsünk közös élményt a család számára a beszélgetéssel fűszerezett étkezés alkalmával. Ne feledjük, hogy a gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások, illetve elsajátított ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is.

A vacsora lehet hideg is, meleg is, váltogathatjuk is, hogy két-háromnaponta főzünk, máskor pedig szendvicseket készítünk krémekkel vagy sajttal, de nyers zöldséget is kínálhatunk könnyű mártogatóssal. A lényeg, hogy a hangsúly itt is a változatosságon legyen. Amikor nincsen sok időnk, de szeretnénk valami különleges vacsorát kínálni, akkor se essünk pánikba: készítsünk valamilyen tésztaételt (teljes kiőrlésű lisztből készült tésztából) hirtelen sült zöldségekkel, párolt hallal vagy csirkével, dobjunk össze egy tartalmas zöldséglevest, vagy készítsünk például bulgurt, kuszkuszt, kölest (ezek a köretfélék nagyon hamar elkészülnek) gabonafasírttal, sült tofuval.Hogyan lehet formálni a gyermek helyes étkezési szokásait?

Azzal, ha játékos módon bevonjuk őket az étrend megtervezésébe és az ételek elkészítésébe. A kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust. Formálódik az ízlésük, rögzülnek a táplálkozási minták, illetve a táplálkozási magatartás is.

Már az óvodások is élénken érdeklődnek a külvilág iránt, és ezt az ügyes szülők ki is használhatják, hiszen a gyerekeket bevonhatják az ételkészítésbe – a gyerek ügyességétől függően, és a megfelelő biztonság mellett. Ha aktív részesei az előkészületeknek, akkor biztos, hogy az étkezésnél sem csak passzív megfigyelők lesznek, sőt még büszkék is lesznek rá, hogy a reggeli elkészítéséhez ők is hozzájárultak.


Forrás: Nestlé

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3643 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x